De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 Zoek je hulp?

De Sleutel heeft sinds 1974 ervaring op het terrein van drugs en verslaving. Bij ons kan je terecht voor een gesprek of een opname? Heb je twijfels over je gebruik: doe de test.

maandag 03 juni 2019 11:24

Eén nummer zorgt voor efficiëntere opnames en trajecten

Snel en flexibel trajecten op maat van de cliënt bouwen. Om die opdracht nog beter in te vullen kan je voortaan via één en hetzelfde telefoonnummer aanmelden voor een opname in het crisisinterventiecentrum (CIC) van De Sleutel of in onze therapeutische gemeenschap in Gent (TGG dubbel diagnose) of Merelbeke (TGM).

“Vroeger kon je als volwassene met een hulpvraag bij drie opnameafdelingen van De Sleutel aanmelden. Uit ervaring weten we dat het niet altijd duidelijk was naar waar je als cliënt best belde. Soms werd er dan met meerdere afdelingen contact opgenomen”, zo vertelt Lies Meulenyzer namens het opnameteam.

De praktijk van de laatste jaren leert dat we binnen het netwerk van De Sleutel snel en flexibel trajecten op maat van de cliënt bouwen. De behandelprogramma’s bouwen inhoudelijk verder op elkaar zodat trajecten naadloos verder kunnen lopen.

Opnameteam7

Kwaliteitsvolle zorg staat borg voor goede zorgplanning en trajectopbouw. De zorgprogramma’s van de drie opnameafdelingen (CIC, TGM en TGG) zijn flexibel op elkaar afgestemd. Met elke cliënt en verwijzer wordt het best passende traject uitgestippeld rekening houdende met verschillende noden:
- een opname gericht op ontwenning, stabilisatie of oriëntatie
- een opname in een therapeutische gemeenschap
- een overbrugging voor een opname in een therapeutische gemeenschap

“Door de opstart van één opnameteam zijn we voortaan bereikbaar op maandag van 09u00 tot 16u30, en op dinsdag tot en met vrijdag van 09u00 tot 13u00. Samen met de cliënt of verwijzer wordt de vraag grondig beluisterd”, aldus Lies.

Deze aanpak heeft voordelen voor de cliënt en de verwijzer:

• Steeds bereikbaar op één centraal nummer tijdens de vooropgestelde uren
• Eénmaal een grondige (telefonische) intake
• Snel een vervolgafspraak (soms enkel telefonisch) regelen
• Vlotte schakeling tussen onze opnameafdelingen: de cliënt kan op basis van professioneel advies snel op de meest aangewezen plek terechtkomen.
• Interne coördinatie van zorgtrajecten: als verwijzer moet je niet langer zelf de aparte afdelingen contacteren. Ons opnameteam coördineert het proces van aanmelding – opname of overbrugging in het crisisinterventiecentrum voor een opname in een therapeutische gemeenschap. Via samenwerking met de ambulante centra en professionele zorgpartners werken we aan doorlopende trajecten voor de cliënt.
• Bij rechtstreekse aanmelding voor een therapeutische gemeenschap vanuit een drughulpverleningscentrum, krijg je meteen een plek op de aanmeldlijst van de therapeutische gemeenschap. Er zal gevraagd worden om een verwijsbrief of een behandelverslag door te sturen om een mogelijke opname en de timing te bevestigen.

“Heb je een vraag die losstaat van een aanmelding voor de specifieke afdelingen, geen zorgen: elke afdeling blijft nog steeds de eigen telefonische bereikbaarheid behouden”, zo besluit Lies.

 

 Wim Vens, juni 2019

 

Hoe aanmelden?
• Telefonisch via 09 360 62 29
• Per mail via opname.de.sleutel@fracarita.org
• Via het online aanmeldingsformulier op de website

Wanneer?
Maandag: 09u00 tot 16u30
Dinsdag-vrijdag: 09u00 tot 13u

Stigma staat herstel in de weg

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

September
 • 8
  10:00 Zee-zeildag 2019

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2019 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

Oktober
 • 7
  19:30 Dagcentrum Mechelen viert 25 jarig bestaan met Filmavond

  Dagcentrum Mechelen viert op maandag 7 oktober zijn 25-jarig bestaan met een filmavond. De viering wordt georganiseerd i.s.m. met het Filmhuis. Samen zetten we een parel van Gus Van Sant in de kijker: ‘Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.’ Een film die een mooi beeld schetst van een man in herstel. Hij maakt er het beste van, ondanks zijn beperkingen. Vooraf is er een receptie en om 20u30 vangt de film aan. Meer nieuws volgt!

 • Volledige agenda