De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Zoek je hulp?

De Sleutel heeft sinds 1974 ervaring op het terrein van drugs en verslaving. Bij ons kan je terecht voor een gesprek of een opname? Heb je twijfels over je gebruik: doe de test.

woensdag 07 september 2016 00:00

Psycho-educatieve sessies in het crisiscentrum (CIC): de mening van een bewoner over deze werkwijze

Charles (*), een dertigjarige man, afkomstig uit een grootstad is in het CIC opgenomen wegens zijn alcohol- en cocaïneproblematiek. Hij vertelt ons hoe de sessies psycho-educatie hem hielpen om inzicht te krijgen in zijn gebruik, in waar hij staat in zijn leven en wat hij in de toekomst wil doen.

Binnen het programma van het crisisinterventiecentrum (CIC) wordt sinds kort psycho educatie gegeven op basis van een nieuwe manual. We vroegen de mening van een bewoner over deze werkwijze.
Charles had zich goed voorbereid op ons gesprek en wou het hebben over zijn ervaringen met 2 sessies: deze over “de effecten van alcohol” en deze over “waar sta ik”.

“In de sessie over alcohol vullen we een vragenliist over ons alcoholgebruik in en we zien dan tot welke groep we behoren: de groep zonder problemen, de groep met een risico en de groep die in gevaar is. Ik behoor tot de laatste groep. Aan de ene kant verschoot ik daar niet van, maar aan de andere kant besef ik dat ik vroeger niet echt stil stond bij mijn alcoholgebruik en ook niet luisterde als er mensen uit mijn omgeving opmerkingen over maakten. Door het hier in groep over alcoholgebruik te hebben, kon ik me niet meer wegsteken, ik begon meer na te denken over hoe ik me voel en hoe ik dat met alcohol onderdrukte. Want wat is psycho-educatie? Ik heb dat opgezocht in een woordenboek. Door psycho-educatie is het de bedoeling dat we stil staan bij ons verslavingsgedrag. In de groep is ons probleem gemakkelijker waarneembaar en praten we en luisteren we naar elkaar, waardoor je meedenkt. Zo ben ik beginnen nadenken over hoe mijn alcoholgebruik in elkaar zit”.

effecten van alcohol

“Ik was eigenlijk asociaal geworden, ik sprak niet met anderen, ik dronk gewoon door in plaats van te spreken, ik durfde mijn emoties, kwaadheid niet tonen. Wanneer ik dronk hoefde ik ook niet te denken over mijn verleden, kon ik vergeten en toch ook nog een beetje lachen. Thuis zei ik dus dat alcohol geen probleem was voor mij, maar door deze sessies te volgen begin ik me toch vragen te stellen. Ik merk ook dat als ik mijn emoties uit, ik me opgelucht voel. Ik besef ook hoe het in elkaar zit. Zo is alcohol voor mij een trigger om cocaïne te gebruiken”.

Waar sta ik?

“Ik heb me eigenlijk laten opnemen in het CIC om fysiek te ontwennen van alcohol en cocaïne, maar ik vraag me nu af wat ik nadien ga doen? Want door enkele weken hier te zijn, besef ik dat alles hier in het CIC gericht is om ons te beschermen. Maar ik moet me de vraag stellen: wat ga ik doen om mezelf te beschermen? Zo komen we bij de sessie “waar sta ik”? Waar sta ik in mijn veranderingsproces, welke plaats geef ik mezelf in de veranderingscirkel? Zit ik in de actiefase? Wat wil ik? Wat is mijn beslssing?” (zie illustratie)

waar sta ik

 

“Ik wil me later hieraan kunnen vasthouden. Want vroeger zei ik wel: ja, ik ga stoppen... Maar 2 uur later was ik weer bezig. Ik keek toen niet door de ogen van een ander. Ik slaagde er niet in om wat ik dacht en wat ik deed, gelijk te laten verlopen. Door in groep te spreken, kijk ik ook door de ogen van de ander en slaag ik er beter in om mijn innerlijke en wat ik doe op elkaar af te stemmen”.

“Ik kan mijn gevoelens nu beter herkennen en benoemen. Vroeger deed ik dat niet, ik loog en was asociaal. Ik luisterde nooit naar wat de anderen zegden. Ik was angstig, bijvoorbeeld om verantwoordelijkheid te nemen. Ik merk nu dat door samen te werken en te spreken, er toch een oplossing kan gevonden worden”.

“Sommige dingen in mijn leven, zoals wat er met mijn vriendin gebeurt en hoe ik daar best kan op reageren, begrijp ik nu beter en daardoor kan ik beter handelen. Maar ik ben natuurlijk nog aan 't leren. Ik denk beter na, ik kan de rollercoaster in mijn hoofd beter structureren door het schema van de veranderingscirkel te gebruiken. Vroeger draaide alles zo snel door mijn hoofd. Ik krijg inzicht hoe ik mijn eigen verhaal kan laten groeien. Ik heb daar zelfs een gedicht over geschreven! Dat heb ik vroeger nooit gedaan, nu lukt me dat.”

“De sessies sluiten goed aan met de rest van wat er op het CIC gebeurt, zoals de hier-en-nu groep. De gesprekken met mijn begeleidend staflid en met de psycholoog doen dat ook”.

Robrecht Keymeulen (september 2016)

(*) om redenen van privacy hanteren we een fictieve naam

Aanverwante info
Meer info over de manual Herstel in zicht
Cannabis werkt ook fysiek verslavend

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Januari
 • 29
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 29/1, 12/2, 26/2, 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoFebruari
 • 12
  19:30 Recoverygroep Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:?
  Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen

  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 12/2, 26/2, 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer info

September
 • 13
  10:00 Zee-zeildag 2020

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2020 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • Volledige agenda