De Sleutel Logo

KLIK HIER 
Varen voor het goede doel op 9 september



Zoek je hulp?

De Sleutel heeft sinds 1974 ervaring op het terrein van drugs en verslaving. Bij ons kan je terecht voor een gesprek of een opname? Heb je twijfels over je gebruik: doe de test.

woensdag 19 februari 2014 15:39

Bewoners TG vertellen over de impact van verbouwing huis Merelbeke

Bewoners TG: “Onze basisregels rond ‘respect’ kregen een andere invulling in nieuwe omgeving”

In welke mate kleurt de inrichting van een woning ook mee de sfeer en bepaalt het ook de wijze van samenleven? Een therapeutische gemeenschap (TG) waar bijna 25 volwassenen dagdagelijks samenwonen en therapie volgen, vraagt een aangepaste accommodatie. Ook de begeleidende staf heeft er een plek.  Recent werden enkele verbouwingswerken afgerond. Hierbij diende rekening gehouden te worden met de strenger wordende normgeving (brandveiligheid, hygiëne, HACCP,…).  Het is bovendien een gemengde werking, met impact op sanitair en slaapruimtes. Het resultaat mag gezien worden. Twee bewoners (*) vertellen over de betekenis van deze verbouwing.

“De eerste indruk is belangrijk als je ergens aankomt, en dat is nu dankzij de aanpassingswerken fel verbeterd. Als mijn zus vandaag op bezoek komt, vindt ze het hier chique. Ik ben daar fier op. Dat bezorgt me een goed gevoel,” zo vertelt bewoner Piet.  “Ook de sfeer is verbeterd. Het is hier nu een propere, cleane omgeving, rustig. Ik vind dat goed, zo vult Brecht aan”

IMG 2730 web living

"Als je lang samenleeft is de sfeer in  huis en de inrichting heel belangrijk. Als dat goed zit, zal dat ook de motivatie bevorderen"

Toen Piet en Brecht het programma goed anderhalf jaar eerder voor een eerste keer aanvatten, hielp het dat ze al wisten dat er een verbouwing voor de deur stond. Brecht: “We wisten dus dat er verandering op komst was”.  Piet herinnert zich dat hij het begin van zijn verblijf plastic over kasten en bedden moest leggen omdat de ramen één per één werden vervangen. Tijdens de 1-ste fase van de werken (slaapruimtes) trokken de bewoners gelukkig op locatie naar De Kafhoek in Ronse. Het is dan september 2012.

Brecht: ”Toen we terugkeerden na die 3 weken was het ‘WOW’. Ik herkende het hier boven niet meer. Er waren tussenschotten geïnstalleerd, nieuwe linnenkasten gemaakt, nieuwe bedden geplaatst, de oude linoleum was vervangen door een nieuwe vloer. Het was tof: een propere kast, een nieuw bed. Daarna ging de rest van de verbouwing gewoon door. Eigenlijk hebben we tijdens gans mijn verblijf enigszins in de werken gezeten. En nog is het niet af. Het valt me achteraf bekeken trouwens op dat er duidelijk voorrang gegeven werd aan de ruimtes van de bewoners. De bureaus waar de begeleidende staf zit, zijn nog niet aangepakt, er werden nog geen ramen vervangen,…”

IMG 2751web
Piet: “We wisten als bewoners wel altijd goed welke werken er op komst waren. Bij elke nieuwe fase moesten we ervoor zorgen dat die ruimtes leeg waren: meubels verzetten, alles in dozen steken. Ondertussen moest ook het dak worden aangepakt. Ook daar hebben ze toch een paar weken aan gewerkt. In één van de ruimtes was er waterinsijpeling. De oorzaak vinden bleek niet eenvoudig.  Daarna moesten we die kamer met zo’n blazer proberen uitdrogen”.

Huis met een ziel

Piet: “Het is hier wel een speciaal gebouw, een huis met een ziel, ik zie dat graag”.  
Brecht: “Dat heeft inderdaad iets. Maar binnenin was het opgeleefd. Ik herinner me nog toen ik op meedraaidag kwam,… Het was alsof ik in een soort opvang terechtkwam. Ik moest me gaan omkleden boven, en dat was niet meteen een leuke ervaring.  Ik zag zes bedden op één kamer en amper een deur. Ik wist gelukkig dat we de week nadien naar Ronse zouden vertrekken,… “
Piet: “Voor ik in TG startte, kwam ik uit begeleid wonen, gekoppeld aan een psychiatrisch ziekenhuis. Daar hadden we echte luxe: een kamer met twee in een nieuw gebouw. Er kwam zelfs een poetsvrouw langs. Dat was dus even wennen.
Brecht: “Ik belandde hier vanuit een psychiatrische kliniek, ook van op een kamer met twee. Toen waren er hier nog grote slaapplaatsen (6 of 10 bedden), met oude bedden… We probeerden wat privacy te creëren door kasten als tussenschot te gebruiken” Nu zijn het overal slaapkamers van 4 geworden.
Piet: “Vandaag kan je van die slaapruimtes iets persoonlijk maken. Ook de vrouwenslaapkamer op de eerste verdieping werd volledig gerenoveerd”.

IMG 2763 versneden web

Daarna werd het gelijkvloers aangepakt. Eerst werden de ramen vervangen, dan de vloer. De linoleum vloer werd parket. Ook de living is onherkenbaar geworden. “Alles werd vernieuwd, geverfd en behangen, ook de schoorsteen werd afgebroken, nieuwe kasten, nieuwe tafels en stoelen, alle verlichting….”, zo vertelt Piet
Brecht: “Dat gebeurde in september 2013, terwijl we een week op kamp waren naar de Ardennen”.
Piet: “Ook de keuken kreeg een opfrisbeurt. Daar kregen we als bewoners inspraak en werd ons gevraagd welke aanpassingen we zelf nodig vonden. Dat zit nu nog in de pijplijn”.

“Het is veel gezelliger” (citaat bewoner)

Brecht: “We zijn zeker tevreden over het resultaat. Dat is ongetwijfeld een meerwaarde. Het is hier nu ook veel properder”.
Piet: “Zo’n aanpassingswerken hebben ook impact op onszelf”.
Of de sfeer in huis veranderd is na de verbouwing? “Dat is moeilijk te vatten. Ik denk dat de eerder rommelige omgeving vroeger toch  een impact had op ons gevoel, op de sfeer.  Onbewust kweek je daar stress van. Als het clean is en met wat aangename kleuren, voelt het minder druk en word  je automatisch rustiger. De manier hoe je iets  inricht werkt op de psyché. Mede hierdoor is de sfeer verbeterd.”, zo verzekert Piet.
Brecht: “Ik vind het veel toffer nu. ‘s Avonds kan je in de leefruimte de lichten wat dimmen, het wordt gezelliger, daarvoor was het te druk in huis. Het meubilair paste niet echt bij elkaar. Het was genre kringloop, alle kleuren door elkaar. Ook mijn ouders zeggen dat. Enige minpunt voor mij blijft het sanitair. De lavabo’s en de spiegels zijn wel  vernieuwd maar de douches nog niet.  Gelukkig werken ze nu opnieuw zoals het hoort”.

hall tgm de sleutel webvsersie ingang tgm webversie

Privacy

Piet: “Ik blijf soms wel nood hebben aan een bureau om alleen te zijn, om ’s avonds in alle rust iets voor te bereiden.  ’s  Avonds loopt hier 20 man rond in huis.  Dan is soms moeilijk om rust te vinden”.
Brecht: “Het is wel goed dat er in de inkomhal nu een zetel staat. Daar ga ik ’s avonds bewust alleen zitten, weg van de drukte”.

Inkomhall met foto desleutel tgm webversie
Piet: “We kunnen als bewoner voor van alles opkomen, maar het moet haalbaar zijn. Alle ruimtes zijn reeds bezet. En privacy… Je leert elkaar na een tijdje kennen en je past je aan. Maar als je op zo’n grote slaapkamer ligt zoals vroeger, en er komen ook regelmatig nieuwe mensen bij. Het is toch een grote verbetering met die kleinere slaapkamers”.

gang slaapkamers webversie Interieur bis tgm webversie

Meer respect

Brecht:  “Als ik later op een appartement of in een huis ga wonen, ga ik de inrichting goed proberen verzorgen. Simpel, proper maar toch een minimum aan comfort”.
Piet: “We leerden hier ook meer respect opbrengen voor zaken. Ik weet niet of dit te maken heeft met de impact van het programma of met de nieuwe inrichting. Wellicht is het een combinatie . Een nieuwe vloer ga je toch anders poetsen. Zoiets geeft een ander gevoel. Als je klaar bent, is het resultaat echt mooi. Dat motiveert”.
Brecht: “Je leert respect hebben voor materiaal, het nodigt automatisch uit om goed te onderhouden”.
Piet: “Respect is een basisregel in het groepsprogramma van deze TG. Je moet respect hebben voor alles. Het zorgt er ook voor dat je meer gemotiveerd geraakt. Als je een jaar samenleeft is de sfeer in  huis en de inrichting heel belangrijk. Als dat goed zit, zal dat ook de motivatie bevorderen”.

slaapkamers web
Brecht: ”Het heeft dus een impact op het programma”.
Piet: “Klopt, ik merk dat trouwens aan nieuwe bewoners die nu binnenkomen. Ze vinden het hier meteen gezellig. Ook mensen die terugkeren verschieten. Die zijn meteen gemotiveerd. Ze vinden het hier sjiek. Dus het heeft zeker een impact.

Paul De Neve
(februari 2014)

(*) om redenen van privacy gebruiken we fictieve namen

 

Huis met geschiedenis

Het huis “ Villa des Lauriers” (1) waar de therapeutische gemeenschap Merelbeke gevestigd is, werd door De Sleutel verworven midden jaren 80. In die beginjaren was zowel de crisiswerking als de therapeutische gemeenschap er gehuisvest. De centrale administratie huisde in die periode op de zolderverdieping van de villa. Later verhuisde de TG even naar Wondelgem, om dan te wisselen van locatie met de crisiswerking eenmaal het gebouw daar gerenoveerd was.

villa merelbeke
Het gebouw met de typische deurportiek en getrapte dakkapellen verdient trouwens een plek als bouwkundig erfgoed (2). Het gaat om een villa gebouwd in neorenaissancestijl op het einde van 19de eeuw. Dergelijk gebouw goed onderhouden, is een opgave en een werk van lange adem. De voorbije twee jaar werden er belangrijke aanpassingswerken afgerond, mede dankzij steun van vzw Drijam en het KBC-mecenaat. Het comfort en de veiligheid van de bewoners was hierbij prioriteit. Op termijn zullen zeker nog andere (omgevings)werken moeten gepland worden.

 

(1) oorspronkelijk eigendom van bloemisterij De Cock, hierna van de Zusters van het Withuis
(2) Op een gevelsteen prijkt het jaartal 1898

 

maak hier kennis met de werking van de therapeutische gemeenschap Merelbeke (op maat van verwijzers of op maat van de cliënt)

link naar verhalen van cliënten

Bekende sporters hebben op vlak van alcohol- en druggebruik een voorbeeldfunctie te vervullen

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

September
  • 9
    10:00 Zee-zeildag 2018

    Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2018 mag u hier binnenkort verwachten.

    Lees meer

    Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

  • Volledige agenda