De Sleutel Logo

Zoek je hulp?

De Sleutel heeft sinds 1974 ervaring op het terrein van drugs en verslaving. Bij ons kan je terecht voor een gesprek of een opname? Heb je twijfels over je gebruik: doe de test.

woensdag 20 november 2013 14:15

Interactiegroep: wat?

Dit is een module binnen het ambulante aanbod van dagcentrum Antwerpen met een gemiddelde duur van 6 maanden. Het programma richt zicht tot cliënten die beslist hebben om hun afhankelijkheid (van eender welk illegaal middel) aan te pakken en stappen te zetten naar een drugvrije sociale re-integratie. De prioritaire doelstellingen zijn: stoppen met gebruik, het komen tot een concreet perspectief op werk of opleiding en het uitbouwen van vrijetijdsbesteding en sociale contacten. Binnen de interactiegroep voorziet het programma zowel in individuele als groepsactiviteiten.

Groepsactiviteiten
- weekendevaluatie (o.a. uitvoering weekendplanning,  leuke/moeilijke momenten en gebruik)
- opvolging interne weekplanning en persoonlijk doelenplan (kort overlopen wat er de komende week op het programma staat, bespreking in groep van ieders concrete acties of aandachtspunten)
- creatieve therapie (op niet-verbale wijze met jezelf en de ander bezig zijn)
- individuele werktijd (denkopdrachten waarbij men iets op papier moet zetten)
- workshops (vaardigheidstraining)
- sport – en buitenactiviteiten (2 u per week)
- koken (wekelijks)

Daarnaast krijgt elke cliënt ook individuele uitdagingen bijvoorbeeld door hen een verantwoordelijke functie te geven (voor koken, tijd en orde). Zo leert men anderen aanspreken bv rond netheid, te laat komen, edm.

Naast de interactiegroep kan de cliënt ook in individuele begeleiding of behandeling en beschikt het dagcentrum over een team van professionele begeleiders waarvan sommigen zich specifiek richten tot jongeren, echtparen of justitiecliënten. Via intensieve contacten ondersteunen zij het met de cliënt afgesproken veranderingstraject. Op indicatie kan ook een gedrags- of systeemtherapeutische behandeling worden opgestart. Partner en familie worden hierbij maximaal betrokken.
Het multidisciplinaire team is versterkt met twee verslavingsartsen en een psychiater. Binnen een psychosociale begeleiding kan eventueel een substitutie- of medicatiebehandeling opgestart worden.

 

Lees hier hoe een cliënt de meerwaarde van dit groepsprogramma verwoordt  

Lees hierna hoe meer over het volledige aanbod van het dagcentrum in Antwerpen (op maat van de cliënt, op maat van de verwijzer)

Stigma staat herstel in de weg

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Mei
 • 21
  14:00 Kennismakingsbezoek RKJ

  De minderjarigenwerking van De Sleutel in Eeklo, biedt verschillende modules aan voor jongeren met een verslavingsprobleem.  Eén van deze modules voorziet de mogelijkheid om het residentieel programma van het RKJ Eeklo te leren kennen via een bezoek. Wie zich inschrijft krijgt een rondleiding door een ervaringsdeskundige en een medewerker.

  Wanneer? van 14 tot 16 u 

  Waar? RKJ Zuidmoerstraat 165, 9900 Eeklo

  Voor wie? Dit aanbod richt zich tot jongeren samen met hun begeleiders (jeugdzorg, school, CLB,...)

  Inschrijven via tel: verplichte reservatie via 09/3772526. Het aantal plaatsen is beperkt!
  Uw inschrijving is pas definitief nadat wij per mail een bevestiging hebben gestuurd

  meer info

 • 22
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 10/4; 24/4; 8/5,22/5; 5/6; 19/6; 3/7; 17/7; 31/7; 14/8; 28/8; 11/9; 25/9; 9/10; 23/10; 6/11; 20/11; 4/12; 18/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoJuni
 • 19
  14:00 Kennismakingsbezoek RKJ

  De minderjarigenwerking van de Sleutel in Eeklo, biedt verschillende modules aan voor jongeren met een verslavingsprobleem.  Eén van deze modules voorziet de mogelijkheid om het residentieel programma van het RKJ Eeklo te leren kennen via een bezoek. Wie zich inschrijft krijgt een rondleiding door een ervaringsdeskundige en een medewerker.

  Wanneer? van 14 tot 16 u 

  Waar? RKJ Zuidmoerstraat 165, 9900 Eeklo

  Voor wie? Dit aanbod richt zich tot jongeren samen met hun begeleiders (jeugdzorg, school, CLB,...)

  Inschrijven via tel: verplichte reservatie via 09/3772526.. Het aantal plaatsen is beperkt!
  Uw inschrijving is pas definitief nadat wij per mail een bevestiging hebben gestuurd

  meer info

 • Volledige agenda