De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 “De menselijke omgang en het inlevingsvermogen is een groot pluspunt bij Weerwerk”

Sirwan Boggos (37) is afkomstig uit Irak en is straks 6 jaar aan de slag bij Weerwerk. Sirwan neemt als ploegbaas verschillende medewerkers onder zijn hoede. Afhankelijk van het soort opdracht kan dat gaan over een ploegje van 10 of 5 personen. Een terugblik op een mooi arbeidstraject.

Sirwan kwam in 2007 naar België. Hij is papa van 3 kinderen. De jongste twee (9 en 3,5 jaar) zijn in België geboren. Zijn vrouw volgde in 2009 met de oudste (nu 12 jaar). Zijn traject naar werk verliep in het begin niet zo eenvoudig. Hij beschikt niet over een diploma en kon niet veel ervaring voorleggen.

“Ik deed de eerste maanden een aantal interim-opdrachten. Dan adviseerde het OCMW mij om bij Weerwerk aan de slag te gaan via artikel 60. Dat beviel me goed. Ik woonde toen nog alleen in België. Na verloop van tijd kreeg ik de kans om in een gesco-statuut te werken.”

weerwerk1

Hij leerde heel snel bij en kon ervaring opdoen door een tijdlang mee te draaien in de groenploeg en de renovatieploeg. De opdrachten binnen de industriële werkplaats lagen hem uiteindelijk best.

“Ik vind het heel goed dat we op de werkvloer verplicht Nederlands moeten spreken. Ik heb op die manier heel snel de taal leren begrijpen. Het schrijven en lezen is een pak moeilijker voor mij. Ik ga nu wel naar de Nederlandse les. Want ik wil vooruit”.

“Als kind droomde ik van verder studeren. Maar door omstandigheden in Irak ben ik moeten stoppen met school. Ik ben tevreden met het werk dat ik hier doe. Ik krijg veel kansen en ik word hier goed gecoacht. Zo kon ik bij de VDAB de opleiding heftruckchauffeur volgen en ook intern bijscholing volgen”. Sirwan geeft ook aan dat hij heel wat gehad heeft aan de inhoudelijke opleidingen die hij als werkvloerbegeleider mocht volgen zonder agogische voorkennis/intervisies.

“Ik vind de menselijke omgang en het inlevingsvermogen een groot pluspunt. De leidinggevenden voelen situaties heel goed aan. Zelf probeer ik altijd privé en werk volledig te scheiden. Maar soms brengt dat wel stress met zich mee. Als zo’n zaken naar boven komen, wordt er samen naar een oplossing gezocht”.

“Dankzij mijn werk ben ik rustiger geworden, ik leerde beter luisteren en zet mijn oren altijd goed open. Zo neem ik tips mee naar huis waardoor ik probleempjes met mijn kinderen kan oplossen. Ik ben heel sociaal, het ligt in mijn karakter om mensen te helpen”.

enclave

Sirwan vindt het belangrijk om de collega’s af en toe buiten de werksfeer te ontmoeten. “Daarom vind ik het goed dat er ook aandacht is voor sport en bewegen. Zo leer je elkaar op een gans andere manier kennen. Onlangs deden we mee aan een voetbaltornooi. Allemaal samen sporten en lachen. Dat zorgt voor een betere sfeer en verstandhouding ook op de werkvloer. We maakten al meteen plannen voor een Weerwerk-ploegje”.

Even maakte Sirwan een korte overstap naar een andere reguliere werkgever. “De werkplaatsleider van Weerwerk heeft me toen met een mooi aanbod overhaald om terug te komen. Het werk in dat voedingsbedrijf bleek ook minder uitdagend,” zo vertelt Sirwan.

Vandaag neemt Sirwan verantwoordelijkheid op als meestergast. Sirwan: “Het enclavewerk is heel afwisselend: in verschillende bedrijven, bij openbare besturen en op scholen”. Het gaat om ondersteuning in productieactiviteiten of logistiek. Denk aan verhuisopdrachten, podia verplaatsen, audiovisueel materiaal opstellen,… Ook is er al jaren een goede samenwerking met het houtbedrijf Van Hoorebeke (zie link), gevestigd in de haven aan Gentse Kluizendokken. “Daar sorteren we planken, doen we controle op vocht. Sinds kort werken we ook in de schaverij, waar we een machine moeten bedienen”.    

Binnen de werkplaats ziet Sirwan nog kansen om door te stromen. “Je wordt bij Weerwerk sterk gemotiveerd om te groeien in de job. In het reguliere gaan werken is het einddoel. Mocht er een plaats als adjunct vrijkomen, dan zou ik dat graag doen. Maar de administratie in het Nederlands is voorlopig te moeilijk voor mij. Dat motiveert me om lessen Nederlands te volgen. Als ik dat attest behaal, kan ik solliciteren voor die job van adjunct.

Paul De Neve (november 2019)

 

Aanverwante info

Artikel met TAG activering

Lees hier het verhaal van een tevreden werkgever enclavewerk (Van Hoorebeke Hout)

 

Paul De Neve
(november 2019)

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Januari
 • 29
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 29/1, 12/2, 26/2, 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoFebruari
 • 12
  19:30 Recoverygroep Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:?
  Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen

  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 12/2, 26/2, 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer info

September
 • 13
  10:00 Zee-zeildag 2020

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2020 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • Volledige agenda

drugsindehersenen

drugsinhetlichaam