De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 "Bij jullie leerde ik mijn eigen valkuilen kennen"

Kurt (*) is 32 jaar en intussen langer dan een jaar actief als zelfstandige voor een loodgietersbedrijf. Hij had vroeger al gewerkt als datatechnieker dit in combinatie met een job als elektricien in bijberoep.  Met een iets te gevulde agenda.  Tot hij in augustus 2016 plots bij zijn vader (waar hij inwoonde) vertrokken is. Zijn eerste stap naar hulp was een opname in een PAAZ, een Psychiatrische verpleegafdeling binnen een algemeen ziekenhuis. “In het begin had ik vooral rust nodig”.


Kurt heeft er intussen binnen De Sleutel een langdurig hulpverleningstraject opzitten. Na zijn passage in het AZ Maria Middelares werd Kurt opgenomen in het CIC van De Sleutel. Daarna volgde een opname van anderhalf jaar in de Therapeutische Gemeenschap voor Dubbel diagnose Gent. Tijdens zo’n programma wordt standaard ook al snel bekeken hoe men best aansluiting kan vinden met tewerkstelling. Hiervoor wordt samengewerkt met Weerwerk, het maatwerkbedrijf nauw verbonden met De Sleutel.
Kurt: “Ik mocht eigenlijk terug aan de slag bij het bedrijf waar ik een drietal jaar gewerkt had als datatechnieker. Ze wisten nochtans dat ik in opname geweest was bij De Sleutel’.
Kurt draaide in het begin even mee op de Activerende Werkvloer van Weerwerk. “Daar heb ik meteen open kaart gespeeld met de begeleiders. Sommige opdrachten lagen me niet omdat ik problemen heb met dwanggedachten. Vooral taken waarbij ik moest tellen, zijn een probleem voor mij.  Ik werkte een tijdje mee in de poetsploeg en kreeg ook voor mij doenbare opdrachten. Hierna kon ik instappen in Jumpstart, een nieuw intensief assessmenttraject.  Ik vind nog altijd een heel goed programma. Het helpt je echt om op zoek te gaan naar je eigen droomjob en om een haalbaar stappenplan uit te werken. Ik wou me immers niet meteen laten vastpinnen op wat ik vroeger gedaan had’.

Kurt volgde na zijn secundair een opleiding als geluidstechnicus en in avondschool werd hij  elektricien. “Tijdens Jumpstart kwam ik erop uit dat ik eigenlijk graag in de horeca wou werken. Een eigen zaak starten en enkel koken met gezonde plantaardige voeding was mijn plan. Een tweede piste was aan de slag gaan als ervaringsdeskundige”.
 
Kurt ging in overleg met zijn begeleiders op zoek naar opleidingsmogelijkheden en mogelijke stageplaatsen. Kurt: “Ik heb dan stage gelopen in een broodjeszaak en in een keuken van een biorestaurant. Een specifieke opleiding rond ‘vegan’ vond ik echter niet. Tevens volgde ik een infosessie bij de hogeschool voor de opleiding orthopedagoog. Mijn begeleiders brachten me ook in contact met mensen die een soortgelijk VSPW-traject doorlopen hadden.”  

Uiteindelijk maakte Kurt dus een gans andere keuze. Na een maandje meedraaien, koos hij toch opnieuw voor de bouw en dit keer zelfs volledig op zelfstandige basis. Deze keuze gebeurde allesbehalve impulsief maar was het resultaat van uitgebreide gesprekken met de jobcoach. Je kan die methodiek zien als een soort spiraalcoaching. Het programma wordt telkens herhaald waardoor men dichter bij zijn doel wordt gebracht (lees meer over Jumpstart ).

“Tijdens mijn periode bij Weerwerk en mijn langdurig traject in De Sleutel leerde ik mijn eigen valkuilen goed kennen. Ik mag geen 7 dagen op 7 werken. Mijn druggebruik was op die manier geëscaleerd en een uitlaatklep geworden. Ik weet nu goed wat mijn sterktes en zwaktes zijn. Ik moet oppassen niet te perfectionistisch te zijn, maar ik ben wel sterk in creatieve zaken en weet nu beter dat ik graag met mijn handen werk. Het belangrijkste voor mij echter is dat ik niet alles mag willen controleren. Ik aanvaard dat nu. Die controledwang zal wel altijd op de loer blijven liggen”.

“Ik ben tevreden met mijn gemaakte keuze. Tevreden voor de kans die ik tijdens Jumpstart kreeg om alle pistes uit te zoeken en uit te proberen. Uiteindelijk zag ik in dat de piste van ervaringsdeskundige op dat moment niet realistisch was. Ik was zelf nog iets te veel  met mijn eigen problemen bezig. Ook de horeca bleek minder mijn ding, Dat zou te stresserend geweest zijn om ook eindverantwoordelijkheid te nemen. Maar gezond koken blijft mijn passie”.

Het belangrijkste dat ik uit mijn traject onthouden heb is, dat je er zelf moet voor gaan. Je krijgt het niet op een presenteerblaadje. Maar weet dat je bij Weerwerk fouten mag maken. En dat je telkens opnieuw kansen krijgt. Als iets niet lukt, dan gaat men met je in gesprek om oplossingen te vinden. Mijn advies aan eenieder die twijfels heeft rond een jobinvulling is dan ook: Probeer het gewoon!"
 
 
opgetekend door Paul De Neve (augustus 2019)
 
esf en vl

(*) omwille van privacy hanteren we fictieve namen

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Januari
 • 29
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 29/1, 12/2, 26/2, 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoFebruari
 • 12
  19:30 Recoverygroep Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:?
  Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen

  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 12/2, 26/2, 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer info

September
 • 13
  10:00 Zee-zeildag 2020

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2020 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • Volledige agenda

drugsindehersenen

drugsinhetlichaam