De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 "Ik wil een boek uitgeven over mijn verslaving"

Marc (1) is 30 jaar oud, hij draagt een verleden van 10 jaar als verslaafde met zich mee. Hij werd meerdere keren gedwongen opgenomen. Vandaag werkt hij als teamverantwoordelijke in de salesbranche. Zijn droom is een boek schrijven. Het programma in deTherapeutische Gemeenschap (TG) heeft hem van zijn luiheid afgeholpen. Hij vindt zichzelf geen profiteur meer, maar iemand die bereid is zijn handen uit de mouwen te steken. Lees hier hoe zijn traject naar werk vorm kreeg.

“Ik ben veel bezig met schrijven. Ik droom ervan mijn eigen boek over mijn verslaving uit te geven. Het verhaal zal zich afspelen in de stad waar ik begon te gebruiken. Aanvankelijk gebruikte ik alleen wiet. Op mijn 16de experimenteerde ik ook al met zwaarder spul en ben ik ook speed gaan gebruiken. Vanaf mijn 19de kon ik niet meer zonder.”

Opgestoken vingertje?

Schrijven is voor Marc geen vorm van therapie. “Sommigen zeggen dat ze het anders zouden aanpakken, als ze opnieuw zouden kunnen beginnen. Zo zie ik het niet. Die 10 jaar dat ik met drugs ben bezig geweest, beschouw ik als een levenservaring waar ik iets positief wil uithalen. Ik wil iets doen met hetgeen ik geleerd heb uit die verslaving. Met mijn verhaal wil ik anderen zeker niet speciaal waarschuwen, opdat ze niet in hun ongeluk zouden lopen. Het wordt geen moraliserend verhaal”, aldus nog Marc. Hij gruwt trouwens van het beeld met het ‘opgestoken vingertje’. Zijn ouders hebben dat veel te veel gedaan en het heeft averechts gewerkt.

Marc wilde lange tijd niet geholpen worden voor zijn drugprobleem. Hij is dan een paar maal gecolloqueerd geweest. “Uiteindelijk voelde ik me zo ongelukkig en depressief. Naar het einde toe kampte ik met psychoses. Ik dacht, misschien is er nog een laatste waterkansje als ik me laat opnemen. En dan ben ik beginnen rondbellen.”

Marc heeft er een intensief parcours opzitten in de hulpverlening. Een kleine drie jaar duurde het vooraleer hij sterk genoeg was om alleen te gaan wonen. Hij had zich op drie plaatsen aangemeld voor een opname. Als bij toeval belandde hij in De Sleutel. “Ik kon het snelst binnen bij het Crisisinterventiecentrum in Wondelgem. Daar kreeg ik het advies om het programma van de Therapeutische Gemeenschap in Merelbeke te volgen.” Aanvullend bij die 18 maanden verbleef hij dan nog een 9-tal maanden in het tussenhuis.

DSC 0924bew

"Mijn boek komt er, en of het zal verkopen of niet, maakt me niet uit."

Opgepoetst CV

“Op een bepaald moment binnen het TG-programma moest ik gaan kiezen wat ik wou doen met mijn leven. Ik dacht aan een opleiding, terug gaan studeren. Maar toen ik van het OCMW hoorde welke knelpuntberoepen daarvoor in aanmerking kwamen… dat was een koude douche. Toen besliste ik om op eigen kracht werk te zoeken. Op dat moment heb ik wel mijn CV opgepoetst, ik wou gelijke kansen. Ik vermeld nergens mijn verslavingsverleden. De weinige werkervaring die ik had, heb ik wat aangedikt. Ook bij de VDAB vonden ze dit de beste optie.”

Marc werkt vandaag als teamverantwoordelijke in een call center. “Ik ben begonnen als verkoper van telecomdiensten. In het begin vond ik dat niet plezant. Maar ik heb het toch volgehouden. Zo kon ik veel ervaring opdoen. Vandaag ben ik tevreden met het werk dat ik er doe. Het is een ‘9 to 5-job’. ’s Avonds heb ik voldoende vrije tijd om aan mijn boek te werken. Sinds kort ben ik doorgegroeid naar een nieuwe meer administratieve functie. Jonge krachten kunnen bij mij raad komen vragen als er zaken niet gaan.”

Jobclub

“Van zodra ik in de tweede fase van het TG-programma zat, ging ik een paar maanden naar de Jobclub (2) in de sociale werkplaats. Tijdens die wekelijkse groepssessies lieten ze me nadenken over wat mijn droomjob zou kunnen zijn.” Die reflecties hebben Marc erg geholpen in zijn zoektocht naar werk.

“Ik wist niet goed welk werk bij mij zou passen. Tijdens de Jobclub bleek al gauw dat ik goed zou kunnen meedraaien in een ‘sales’ omgeving. Ik moest er een soort persoonlijkheidstest doen om te kijken wat voor iemand ik eigenlijk ben (3).”Zelfkennis moest Marc weerbaarder maken en helpen om zijn verwachting naar werk toe realistischer in te schatten. Jobs worden er gelinkt met mogelijkheden (talenten en competenties) en houden rekening met de valkuilen die naar boven komen dankzij die test. Dit alles samen zorgt voor een realistisch jobdoelwit waar de betrokkene zich kan op focussen.

“Ik moest voor mezelf een plan opmaken (4). Dat wil ik bereiken, dat wil ik doen. Dat proces heeft me heel hard geholpen. Het boek dat ik wil schrijven, het bedrijf waar ik ben gaan werken,…”

TG-programma

Marc komt uit de gegoede middenklasse. Zijn vader geeft les. Zijn moeder werkte lang als manager. Marc had als prille tiener weinig problemen. Als hij terugkijkt, vindt Marc wel dat hij altijd heel lui is geweest. Vanaf het middelbaar interesseerde de school hem maar zeer matig. “Ik studeerde eerst Latijn, omdat ik moest van mijn ouders, maar ik ben snel overgeschakeld naar de moderne richting. Dan ben ik op school buitengevlogen omdat ik met drugs bezig was. Daarna deed ik talen-wiskunde… Uiteindelijk heb ik mijn ASO in de sportwetenschappen afgemaakt. Vervolgens ben ik LO gaan studeren aan de universiteit in Brussel. Toen dat niet lukte ben ik dan tandartsassistent beginnen studeren. In mijn voorlaatste jaar ben ik daar dan mee gestopt. Dan was ik al zwaar aan het gebruiken”.

Het TG-programma was heel belangrijk voor Marc. Vroeger had hij nooit goesting om dingen te doen. “Ik was iemand die vooral profiteerde, er de kantjes van af liep. Door die strakke structuur ben ik over mijn luiheid, mijn slordigheid geraakt. Ik heb mezelf beter leren verzorgen, het huis proper leren houden. Ik weet niet goed of ik die elementaire zaken had afgeleerd door mijn gebruik. Ik ben alleen gaan wonen vanaf mijn 20ste, toen ik al verslaafd was. Nu zit ik helemaal anders in mekaar. Ik ruim regelmatig op want ik denk snel dat het rommelig ligt.”

Marc besefte lang niet dat hij zomaar wat aanmodderde. “Ik vond uitgaan en drugs gebruiken de max. Alles moest daarvoor wijken." Maar eigenlijk had hij geen doel en geen passies. “Ondertussen ben ik tevreden met mijn leven. Ik vond werk, schrijf graag. Maar ik blijf wel nog altijd wat op zoek naar mezelf. Alles is nog niet zoals ik het wil”.
Marc woont nu zes maanden in een studio in Brugge. Hij is gegradueerd (5) en staat helemaal op eigen benen. Ook het wekelijkse nazorggesprek in het ambulant centrum is gestopt. Zijn werk viel nog moeilijk te combineren met die afspraken in het dagcentrum.

Naast schrijven is Marc ook gepassioneerd bezig met board games en miniatuur spelen. “Die hobby ontdekte ik tijdens mijn programma in TG. Ik ben zelfs actief in zo’n club. Daar leerde ik veel nieuwe mensen kennen. Verder ga ik ook graag naar de sauna.”

goblin team bewerkt

Marc ontdekte board games en miniatuur spelen tijdens het TG-programma

Drukke agenda

Marc heeft een vaste vriendin. Hij had al eerder een relatie met haar in de periode dat ze samen aan de drugs waren. Vandaag is ook zij clean, maar ze volgt nog een residentieel programma. “Haar verleden kan helpen. Mensen die niet verslaafd zijn geweest, begrijpen niet waar we door moeten als we clean willen leven. Soms maakt ze zich wel zorgen. Ze weet dat ik af en toe nog goesting heb om te gebruiken. Maar we zien ook beiden dat die dope ons labiel maakte, nu hebben we geen hysterische ruzies meer”.

“Voor mij was de stap naar alleen gaan wonen makkelijker om te zetten dan de overgang van TG naar het Tussenhuis. Ik had in het Tussenhuis al geleerd wat het is om zelfstandig te zijn en om zelf te beslissen wat ik in ’t weekend allemaal zou doen. Vandaag zorg ik er bewust voor dat mijn vrije tijd goed is ingevuld. Een drukke agenda maakt dat ik geen tijd heb om me te vervelen.”

“Ik heb veel aan de terugvalpreventie die ik tijdens het programma heb gekregen. Zeker sinds ik gegradueerd ben en zelf keuzes moet maken. Wat ga ik doen, wat ga ik niet doen. Daar denk ik dan wel aan als ik op Facebook bijvoorbeeld een vriendschapsverzoek ontvang van iemand van vroeger uit het milieu.” Marc koos er bewust voor om niet terug naar Aalst te verhuizen. Daar zou hij te vaak geconfronteerd worden met de wereld die herinnert aan zijn gebruik. 
Voor Marc was het goed dat hij die ganse periode in het programma geen enkel contact meer had met mensen uit het milieu. Nu is hij sterk genoeg om daar mee om te gaan. Ver in de toekomst kijken durft hij nog niet. “Ik heb de voorbije maanden al grote stappen gezet.”

“Ik heb geluk gehad in mijn keuze van werk. Ook al vond ik dat we relatief snel moesten beslissen in de Jobclub. Vooraf hadden we in het TG-programma nog niet zo veel bij werk stilgestaan. Ik vind het goed dat er nu tijdens het programma al meer aandacht aanbesteed wordt.”

"Mijn boek komt er, en of het zal verkopen of niet, maakt me niet uit. Ik heb een goed gevoel bij mijn relatie. We dromen samen van kinderen…. Mijn studie afwerken zal ik niet doen. Dat had ik toen moeten afwerken. Maar ik zie me nog wel volwassenenonderwijs volgen, om mijn computervaardigheden te verbeteren. Ik vind mijn weg wel”.

Lees hier aanverwante artikels over activering

Paul De Neve en Pieter-Jan Van den Hel (2/05/16)

 

(1) Om redenen van privacy gebruiken we een fictieve naam

(2) In de Sociale Werkplaats De Sleutel zetten we in op een traject naar stabiel werk. Hiervoor maakt men gebruik van aanwezige competenties. Op de Activerende Werkvloer wordt de focus op werk gelegd. Tijdens de jobclubs wordt vanuit een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) gewerkt richting een concreet jobdoelwit en leert men op een actieve manier solliciteren (ook via ervaringsuitwisseling) om de uitstroom zo goed mogelijk voor te bereiden.

(3) Via de BPS-test  (Basic Profile Screen: https://www.basicprofilescreen.com/)  brengen we de valkuilen van de mensen in kaart én maken we ze bespreekbaar.

(4) Persoonlijk ontwikkelingsplan

(5) Gradueren: het volledige hulpverleningsprogramma is positief afgerond (incl nazorg).

 

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Februari
 • 26
  19:30 Recoverygroep Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:?
  Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen

  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 26/2, 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer info

Maart
 • 11
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 

  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 26/2, 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

   

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer info

 • 25
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer info • Volledige agenda

drugsindehersenen

drugsinhetlichaam