De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 Verslaafd of niet?

Hoe merk je dat je afhankelijk geworden bent van drugs? Mislukken je pogingen om je gebruik te verminderen? Voel je je slecht als je niet gebruikt hebt? Bekijk onze FAQ of doe de test.

dinsdag 07 april 2015 00:00

120 nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) ontdekt in België in 2015

De lijst met nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) blijft groeien. In 2015 werden er 120 NPS in België ontdekt. In 2014 ging het nog om 90 NPS. Regelmatig duiken nieuwe designerdrugs op. 4FA lijkt momenteel  populair. Vorig jaar vielen er dan weer slachtoffers door de designer drugs op basis van de stof Ocfentanyl (een afgeleide van Fentanyl). 

In 2015 werden er in België 120 Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) opgespoord. volgens het Belgisch Early Warning System voor Drugs (BEWSD) is dat een stijging met een derde in vergelijking met vorig jaar. Toen waarschuwde BEWSD voor een wit poeder, dat de stof "Ocfentanyl" bevat en erg gevaarlijk is voor de gezondheid.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bevestigt dat gebruikers een ernstig risico op een overdosis lopen, met een duidelijk verhoogde kans op overlijden. Ocfentanyl werd nooit eerder in België gesignaleerd.  In 2013 werd het wel al bij onze noorderburen gesignaleerd waar het verkocht werd als 'synthetische heroïne'. "Het belangrijkste gevaar van Ocfentanyl is dat de stof honderden keren sterker is dan heroïne. Daardoor lopen gebruikers een ernstig risico op een overdosis", aldus het WIV.

BEWS 2014

De lijst met nieuwe NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen) is intussen reeds achterhaald  

 

In het buitenland, en nu ook in België, leidden fentanyl en derivaten zoals Ocfentanyl reeds tot verschillende overlijdens.

In diverse media waarschuwde ook toxicoloog Jan Tytgat van het departement Farmaceutische en Farmacologische Wetenschappen (KU Leuven) voor de nieuwe designerdrug op basis van Ocfentanyl.
Ocfentanyl is een afgeleide van Fentanyl, een zware pijnstiller die bij chirurgische ingrepen en bij terminale kankerpatiënten wordt gebruikt. De stof behoort tot de klasse van de "opioïden", waartoe ook heroïne behoort. De gelijkenis met heroïne is treffend. "Het ziet eruit als een banaal wit poeder", zo stelt Tytgat. "Ocfentanyl is echter bijzonder krachtig en werkt in op de hersenen. Het leidt onmiddellijk tot gedrags- en bewustzijnsonderdrukking. Vervolgens verstoort het de ademhaling en de functionering van het hart. De gebruiker belandt binnen het halfuur in een coma," zo stelt Tytgat o.m. in De Morgen.

 

Aanverwante info : lees hier het interview met Peter Blanckaert, Coördinator van het Belgian Early Warning System on Drugs en senior onderzoeker aan het Wetenschappelijke Instituut voor Volksgezondheid.

Lees hier "Nooit zoveel nieuwe synthetische drugs ontdekt in ons land" (Het Belang van Limburg, 13 april 2016) 

Ga naar ons overzichtelijk drugsschema  met risico's, effecten, ... o.m. van GHB, XTC, enz 

Voor meer informatie is het BEWSD te bereiken via email (bewsd@wiv-isp.be) of via de website http://bewsd.wiv-isp.be.

lees ook Persbericht Europees parlement wil schadelijke legal highs sneller van de markt halen en het Persbericht van het EU-drugsagentschap nav het Jaarrapport 2014

Bekijk het Productinfodossier Nieuwe Psychoactieve Stoffen op de website van VAD

 

 

Fitheid heeft een invloed op de weerbaarheid van onze doelgroep

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input
Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Maart
  • 18
    09:30 Studiedag over 'Stigma als struikelblok op weg naar herstel'

    Deze studiedag vindt plaats te Leuven en wordt georganiseerd door de stuurgroep vrouwenwerking van de vier Vlaamse Therapeutische Gemeenschappen; nl. De Kiem, De Sleutel, De Spiegel, Katarsis en VAD, dit in samenwerking met het Provinciehuis van Leuven.  De studiedag handelt over vrouwen en verschillende vormen van afhankelijkheid.

    De volgende sprekers hebben voorlopig bevestigd: Allie Weerman, prof. Piet Bracke, Brenda Froyen, Dr. Hendrik Peuskens

    Meer info volgt.

  • Volledige agenda