De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 Wat is een psychose?

Een psychose is een ernstige, bedreigende toestand met wanen, paranoia en hallucinaties. Op zoek naar betrouwbare informatie over een psychose? Informatie over vaak voorkomende symptomen, mogelijke oorzaken. Duidelijkheid over feiten en fabels? Bekijk hier een animatie.

Cannabisgebruik kan een psychose triggeren

Cannabisgebruik verhoogt het risico op psychiatrische aandoeningen met meer dan 40 %. Regelmatige gebruikers krijgen in de eerste plaats te maken met het lethargiesyndroom en depressies. Ze verliezen interesse in alledaagse zaken en worden apathisch. Ze gaan op een lager niveau functioneren en minder activiteiten ondernemen en hebben minder sociale contacten. Bovendien wijzen diverse studies erop dat er een duidelijk verband bestaat tussen cannabis en psychosen. Een psychose is een ernstige, bedreigende toestand met wanen, paranoia en hallucinaties. Cannabisgebruikers hebben volgens recente studies 41 % meer kans om een psychose te ontwikkelen dan niet-gebruikers

Hoe zwaarder en frequenter het cannabisgebruik, hoe meer kans op psychosen. Ook een jonge beginleeftijd verhoogt het risico op psychose.

dr Van Duyse: "Cannabis is vandaag veel sterker dan vroeger. Waar het spul vroeger uit Marokko of uit de Caraïben kwam en ongeveer 5% van de psychoactieve stof THC bevatte, kan dat nu oplopen tot 20%. Je kunt dat vergelijken met alcohol: je hebt de pintjes en je hebt de sterkedrank. In die laatste zit meer alcohol, waardoor je vlugger in een roes komt. Omdat het zwaarder spul is geworden, is er de tendens om cannabis een harddrug te noemen. Het is dus niet ‘onschuldig’ meer. En hoe meer je van iets gebruikt, hoe sneller het verslavingsproces gaat. Het grijpt ook meer in op lichaam en geest: plotse effecten zijn misselijkheid, hartkloppingen, maar ook angsten en paranoia. Als je langdurig en frequent cannabis gebruikt, kun je chronische problemen krijgen zoals depressie en psychose".

lees hier Standpunt:  De Sleutel waarschuwt voor het banaliseren van cannabisgebruik

Hoe gevaarlijk is experimenteren?

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input
Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Maart
  • 18
    09:30 Studiedag over 'Stigma als struikelblok op weg naar herstel'

    Deze studiedag vindt plaats te Leuven en wordt georganiseerd door de stuurgroep vrouwenwerking van de vier Vlaamse Therapeutische Gemeenschappen; nl. De Kiem, De Sleutel, De Spiegel, Katarsis en VAD, dit in samenwerking met het Provinciehuis van Leuven.  De studiedag handelt over vrouwen en verschillende vormen van afhankelijkheid.

    De volgende sprekers hebben voorlopig bevestigd: Allie Weerman, prof. Piet Bracke, Brenda Froyen, Dr. Hendrik Peuskens

    Meer info volgt.

  • Volledige agenda

drugsindehersenen