De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Alcoholverslaafd?

Alcohol is een kleurloze en smaakloze vloeistof. Het ontstaat door gisting van de suikers die van nature in granen en fruit zitten. Naarmate de drank langer gist, neemt het alcoholpercentage toe.   Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen.

Wanneer iemand alcohol drinkt, raken eerst de hersendelen verdoofd die het gedrag en de gevoelens controleren. Zo zorgt een kleine hoeveelheid alcohol voor een stoutmoediger, actief gevoel. Bij een grotere hoeveelheid alcohol vermindert het reactievermogen. Nog meer alcohol vermindert de controle over de bewegingen en het coördinatievermogen.

Bij verslaving is 'willen' drinken veranderd in 'moeten' drinken. Een ander woord voor verslaving is 'afhankelijkheid'. Afhankelijkheid kun je opdelen in geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. We spreken van psychologische afhankelijkheid en lichamelijke afhankelijkheid. Dit betekent dat je je niet meer prettig kunt voelen zonder alcohol. Als je niet kunt drinken denk je er veel aan en heeft het vaak invloed op je stemming. Dit geldt nog sterker wanneer iemand drinkt om de werkelijkheid te ontvluchten, bijvoorbeeld om problemen te vergeten. Wanneer je lichamelijk verslaafd bent krijg je ontwenningsverschijnselen/afkickverschijnselen wanneer je stopt met drinken. Je gaat dan bijvoorbeeld zweten, slecht slapen, trillen en je kunt je angstig en gespannen voelen. Er is tevens sprake van een gedragsmatig aspect : als je vaak drinkt, dan is er een gewoonte ontstaan. Dit betekent dat je automatisch bepaalde handelingen verricht. Het drinken van alcohol maakt deel van een dagelijks ritueel, …   Het is moeilijk om een gewoonte te doorbreken.

In België drinkt 77% van de bevolking alcohol. Gemiddeld (over alle +15j inwoners van België) gezien drinkt men 10.4 l pure alcohol per jaar per persoon. 10% van de bevolking drinkt dagelijks alcohol en 6% zijn problematische drinkers. Slechts een klein percentage hiervan zoekt hulp.

alcoholverslaving web

Tips:

 • Via een eenvoudige test kan je nagaan of je in de problematische zone zit, test je zelf met de online tools op de website van VAD
 • Denk je een alcoholverslaving te hebben? Schakel professionele hulp in van een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg.
 • Neem iemand in vertrouwen, praat erover
 • Herken uw triggers, en ga er bewust mee om
 • Maak werk van zinvolle bezigheden en een goede dag-nachtstructuur

Aanverwante info

Verslaving: kenmerken en tips

Stel zelf een vraag
 1. Naam(*)
  Gelieve uw naam in te vullen
 2. E-mail(*)
  Gelieve een geldig e-mail adres in te vullen
 3. Vraag(*)
  Gelieve een vraag in te vullen
 4. Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
 5. Beveiligingscode(*)
  Invalid Input

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.