De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Verhoogt een psychiatrische stoornis in de kindertijd de kans op verslaving?

Een psychiatrische stoornis in de kindertijd verhoogt de kans dat iemand later een middelenverslaving ontwikkelt, zo leert een recente publicatie in het wetenschappelijk magazine Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (JAACAP).

Mensen die in hun kindertijd de diagnose ADHD, ODD/CD of depressie kregen, blijken een verhoogd risico te hebben op een alcohol- drugs- of rookverslaving op latere leeftijd. "Het is van groot belang om psychiatrische problemen bij een grotere groep kinderen zo vroeg mogelijk op te sporen.  Zeker nu kon aangetoond worden dat ook andere psychiatrische stoornissen in de kindertijd het risico op verslaving verhogen. Verslaving gaat gepaard met een enorme belasting voor de verslaafde, voor de familie van de verslaafde en voor de maatschappij als geheel. Preventie is daarom een belangrijk doel”, ze stellen de onderzoekers  in de publicatie.
In dit onderzoek (*) pleit men ervoor om ouders, behandelaars en overheid te attenderen op de risico's die gevolg kunnen zijn van de stoornissen. Hierdoor kunnen de risico's op verslaving op latere leeftijd met alle negatieve gevolgen van dien vermindrd worden in samenwerking met alle direct betrokkenen.

Het is al langer wetenschappelijk bewezen dat ADHD een risico factor is voor latere verslavingen. Dit onderzoek ging voor het eerst na of dit  ook voor andere psychiatrische stoornissen in de kindertijd zo is. In het postdoctoraal onderzoek (2017) werd voor het eerst een systematische evaluatie uitgevoerd van het verband met andere psychiatrische stoornissen in de kindertijd.  Voor het onderzoek werden gegevens uit 37 eerdere studies opnieuw aan een analyse onderworpen. Het betreft hier de data van in totaal 762.187 mensen, waarvan 22.029 met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), 434 met disruptieve gedragsstoornissen als opstandigheid of antisociale gedragsstoornissen (resp. ODD en CD), 1433 met een angststoornis en 2451 met depressies. De onderzoekers hebben gekeken naar studies over het verband tussen psychiatrische stoornissen in de kindertijd en latere verslavingen.

(*) Klik hier voor meer info over het onderzoek van Annabeth Groenman, e.a.  van het UMCG

Aanverwante info 

Waarom kampt een jongere die drugs misbruikt frequent met bijkomende stoornissen? Klik hier

 

Stel zelf een vraag
 1. Naam(*)
  Gelieve uw naam in te vullen
 2. E-mail(*)
  Gelieve een geldig e-mail adres in te vullen
 3. Vraag(*)
  Gelieve een vraag in te vullen
 4. Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
 5. Beveiligingscode(*)
  Invalid Input

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.