De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Is het cannabisgebruik bij jongeren in Nederland hoger of lager in vergelijking met Vlaanderen?

In Nederland heeft men de voorbije 40 jaar geëxperimenteerd met het coffeeshopmodel. Bij ons werd er - met de gewijzigde regelgeving sinds 2003 - eerder gekozen voor een gedoogbeleid. Hoe evolueerde het druggebruik en wat zegt dit over het al dan niet legaliseren van bijvoorbeeld cannabis? Enkele feiten en fabels.

Het is niet zo dat het gebruik van soft- en harddrugs in Nederland (na bijna 40 jaar experimenteren met het coffeeshopmodel) op of onder het Europese gemiddelde ligt.  Het gebruik van cannabis ligt bij 15-16 jarigen in Nederland boven het Europees gemiddelde en is tegelijk ook hoger dan het cannabisgebruik in België en Vlaanderen (met een gedoogbeleid).

cannabis 15 -16

Het is ook niet zo dat het druggebruik bij ons blijft toenemen ondanks het repressieve beleid.  Blijkens cijfers van het Europees Waarnemingscentrum Drugs (EMCDDA) te Lissabon en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) weten we dat het recent gebruik (gebruik in de laatste maand) bij Belgische jongeren (15-24 jarigen) in het afgelopen decennium niet gestegen is, en bij de jongste groep van 15-16 jarigen zélfs gedaald is in Vlaanderen.

gezondheidsenquete

 

Aanverwante informatie

Stel zelf een vraag
 1. Naam(*)
  Gelieve uw naam in te vullen
 2. E-mail(*)
  Gelieve een geldig e-mail adres in te vullen
 3. Vraag(*)
  Gelieve een vraag in te vullen
 4. Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
 5. Beveiligingscode(*)
  Invalid Input

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.