De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 Toneel als preventie

“Moeders hasjies is de beste”. Reeds in 1981 schreef De Sleutel een begeleidingsmap bij dit toneelstuk van Dario Fo.  De  medewerkers van De Sleutel verdeelden 950 verwerkingmappen onder  verschillende scholen van het Vlaamse land. Vandaag werken we in die traditie verder. Wij zijn ervan overtuigd dat een kwaliteitsvol toneel een aangrijpingspunt kan zijn van om preventieve activiteiten te ontwikkelen. Het aanbieden en verwerken van toneelstukken is dan ook een onderdeel van het Unplugged aanbod voor het secundair onderwijs.

We merken wel een evolutie in de taak en de rol van de leerkracht tijdens preventieactiviteiten. Waar vroeger vaak de medewerker van de Sleutel, een cliënt of een hulpverlener een voordracht gaf, ligt de klemtoon nu meer op activiteiten die de leerkrachten zelf kunnen geven. Vandaar onze  inzet op het trainen van leerkrachten. Een getrainde leerkracht die beschikt over degelijk didactisch materiaal kan met een goed toneelstuk onmiddellijk aan de slag.
De jongste jaren boden enkele productiehuizen hun toneel aan. De volgende toneelstukken werden door De Sleutel weerhouden en voorzien van een stevig verwerkingsdossier in functie van nabespreking.

Trip  (productiehuis: O’Kontreir – acteur Frank van Eerum – bekend van Thuis)

“Het heeft geen zin om het te ontkennen: drugs gebruiken is gewoon leuk. Jij bent toch niet zoals de anderen, jij loopt niet mee in het rijtje, jij laat je hoofd niet leegvreten door de norm-aal.”
Langzaam maar zeker ontdek je de andere kant van het verhaal. Vrienden die verdwijnen, een relatie die stuk loopt, emoties die op hol slaan en plots is elke dag niet meer dan een streepje op een betonnen celmuur…
Trip neemt je mee in het hoofd van een druggebruiker. Laat je je verleiden door zijn pleidooi? Wij praten een uur. Maar jij hebt het laatste woord. Schuldig of onschuldig; dat is de vraag.”
Trip wordt zeer goed onthaald door scholen en leerlingen.

[doelgroep: 4de tot 6de jaar secundair onderwijs]

Join(t)us  (productiehuis Uitgezonderd – acteurs Thomas Van Goethem & Sara Gracia Santacreu)

Een beklijvende mix van getuigenissen en flashbacks brengt het verhaal van Jasper en Lotte. Hij is al een hele tijd occasionele gebruiker van softdrugs en zij heeft het daar moeilijk mee.

Joint us webNiet enkel het herkenbare verhaal zorgt dat deze voorstelling dicht bij de jongeren staat, ook de structuur leidt tot een bijzonder hoge betrokkenheid. Ze kijken als het ware live naar een televisieprogramma waarbij de acteurs bijna letterlijk in en uit de reportage stappen. Aan de hand j van projecties speelt men met de grenzen van realiteit en fantasie (trips), heden en verleden.

[doelgroep: 2de graad van het secundair onderwijs]

Blackout (productiehuis Uitgezonderd –  spel : Jan Schepens & Lander Depoortere)

Tims ouders zijn net gescheiden en zijn vader zoekt toevlucht in alcohol. Het hele huishouden komt op Tim zijn schouders terecht en hij heeft het bijzonder moeilijk om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Na een zoveelste ruzie met zijn vader is hij het zat en werkt hij een plan uit samen met Sofie, een meisje uit zijn klas waar hij heimelijk verliefd op is. Hij onderneemt actie om zijn vaders ogen te openen, maar het draait anders uit dan voorzien. Als ook Sofie hem laat vallen, vlucht ook hij in de drank ...

[doelgroep:  vanaf 2de jaar secundair onderwijs]

 

B@F (productiehuis Vlaams Fruit – spel :  Ariane Van Hasselt & Ken Verdoodt, bekend van  Amika op Ketnet.)

Vic De Boever krijgt van Anke, zijn vriendin, het computerspelletje B@F!, wat staat voor Bad Fighting. Het is het coolste spel van het moment en Vic geraakt helemaal in de ban van de game. Hij laat alles ervoor links liggen. Anke, zijn schoolwerk en zijn slaap, bijna alles lijdt onder zijn gameverslaving. Zelfs de liters Red Bull die hij nuttigt, kunnen hem niet meer wakker houden. Daar bovenop begint hij zich ook nog als een echte bullebak te gedragen. Vervolgens komt hij in aanraking met drugs en, hoewel hij eerst argwanend is, neemt hij ze toch in de hoop zo wakker te kunnen blijven. Natuurlijk kosten deze pillen geld en dat geld geraakt snel op. Op allerlei manieren tracht hij zijn verslavingen te bekostigen.

[doelgroep: vanaf de 1ste graad van het secundair onderwijs]

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

September
 • 25
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 25/9; 9/10; 23/10; 6/11; 20/11; 4/12; 18/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoOktober
 • 7
  19:30 Dagcentrum Mechelen viert 25 jarig bestaan met Filmavond

  Dagcentrum Mechelen viert op maandag 7 oktober zijn 25-jarig bestaan met een filmavond. De viering wordt georganiseerd i.s.m. met het Filmhuis. Samen zetten we een parel van Gus Van Sant in de kijker: ‘Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.’ Een film die een mooi beeld schetst van een man in herstel. Hij maakt er het beste van, ondanks zijn beperkingen. Vooraf is er een receptie en om 20u30 vangt de film aan. Klik hier voor meer info 

 • Volledige agenda