De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 Unplugged 1e graad - 12 lessen

Wat is Unplugged 1e graad?
Unplugged voor de eerste graad bestaat uit 12 (inter)actieve drugpreventielessen met veel ruimte voor het trainen van sociale vaardigheden. Het werd Europees ontwikkeld (EU-Dap) en door middel van een randomised controlled trial getest en effectief bevonden. Unplugged omvat een handboek en werkboek. U kan het materiaal bestellen via ons bestelformulier (grote blauwe knop in grijze balk rechts op deze website).

dscf1893Unplugged (1ste graad) is het eerste effectieve preventieprogramma in Europa
“Unplugged” voor de eerste graad is het eerste preventieprogramma in Europa dat wetenschappelijk getest is op zijn effectiviteit door EU-Dap (European Drug Abuse Prevention). Klik hier voor enkele resultaten.


Unplugged (1ste graad) is gebaseerd op de criteria voor effectieve drugpreventie (EMCDDA) en is uitgewerkt als een “Comprehensive Social Influence Programme”:
Sociale invloed is een belangrijke oorzaak van drugsproblemen. Veel mensen, jong en oud, hebben een verkeerd beeld van druggebruik. De beeldvorming is gebaseerd op het vastgeroeste imago dat ‘slechte vrienden’ een willoze puber naar de fles of de joint trekt. De realiteit is ingewikkelder dan dat: bij jongeren groeit een overtuiging dat drugsgebruik normaal is. Die overtuiging begint bij tieners die naar oudere jongeren kijken en foutief veronderstellen dat de meeste daarvan drugs gebruiken. Ze willen bij die groep horen en veronderstellen, opnieuw foutief, dat er van hen verwacht wordt dat ze drugs gebruiken. Zo leiden twee foute veronderstellingen tot een gedragsnorm. De preventielessen in Unplugged gaan over zulke normen (in het Engels 'normative belief'). Het is een hedendaagse kijk op sociale invloed en drugs.
Sociale invloed wordt in de middelbare schoolprogramma’s ook als instrument gebruikt voor preventie: leerlingen beïnvloeden leerlingen. Om dat te bereiken moet je ze gewend maken om met elkaar te praten over roken, drinken, gokken en drugs.

Wil je eens een les uitproberen?
Als je hier klikt , dan kan je alvast eens een les van Unplugged 1ste graad uitproberen. Deze les pakt een belangrijk probleem aan van druggebruik bij jongeren: normative belief. Veel jongeren zijn er van overtuigd dat druggebruik de norm is, 'normaal' is. Dat blijkt een misvatting.

UP1_les_4

Hoe implementeren?
Deze lessen kunnen worden gegeven binnen het vak sociale vaardigheden of maatschappelijke vorming, het titularisuurtje of eventueel zelfs opgesplitst in verschillende vakken. lees meer.

Wil je een training volgen of inrichten?
Kijk dan bij het onderdeel training en projectdagen.

dapluisteren1   dapuisteren3

Beelden uit de eerste training Unplugged 1ste graad
Oostmalle 2004

unplaalstsandra   2009GentTraining

Trainingen Unplugged eerste graad, Aalst en Gent

Na een training stelt zich de belangrijke vraag: “Hoe gaan we deze 12 lessen implementeren in ons bestaand lessenschema?” Al naar gelang de concrete situatie kunt u de methode op verschillende manieren toepassen.

2009sleutelspelsintniklaasindividueleopdracht1
Sleutelspel Sint-Niklaas 2009
Waardevolle en maatschappelijk relevante inhouden die in de schoolse leervakken onvoldoende terug te vinden zijn, worden in het onderwijs vastgelegd in de vakoverschrijdende eindtermen. (VOET) De invloed van genotsmiddelen en medicatie is zo'n maatschappelijke relevante inhoud. Als scholen onze preventieprogramma's implementeren, werken ze zeker aan een hele reeks van deze vakoverschrijdende eindtermen. In dit artikel bespreken we voor elke les uit Unplugged welke vakoverschrijdende eindtermen aan bod komen.

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Juni
 • 19
  14:00 Kennismakingsbezoek RKJ

  De minderjarigenwerking van de Sleutel in Eeklo, biedt verschillende modules aan voor jongeren met een verslavingsprobleem.  Eén van deze modules voorziet de mogelijkheid om het residentieel programma van het RKJ Eeklo te leren kennen via een bezoek. Wie zich inschrijft krijgt een rondleiding door een ervaringsdeskundige en een medewerker.

  Wanneer? van 14 tot 16 u 

  Waar? RKJ Zuidmoerstraat 165, 9900 Eeklo

  Voor wie? Dit aanbod richt zich tot jongeren samen met hun begeleiders (jeugdzorg, school, CLB,...)

  Inschrijven via tel: verplichte reservatie via 09/3772526.. Het aantal plaatsen is beperkt!
  Uw inschrijving is pas definitief nadat wij per mail een bevestiging hebben gestuurd

  meer info

September
 • 8
  10:00 Zee-zeildag 2019

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2019 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • Volledige agenda