De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 zaterdag 14 augustus 2010 00:00

Unplugged eerste graad, drugspreventie met resultaten

"Unplugged" voor de eerste graad is het eerste preventieprogramma in Europa dat wetenschappelijk getest is op zijn effectiviteit door EU-Dap (European Drug Abuse Prevention). Dat gebeurde voordien niet, omdat je voor zulk onderzoek een heel grote steekproef moet nemen.

Bij EU-Dap waren dat 7.079 leerlingen in zeven verschillende landen. Zo'n grote steekproef liet toe kleine effecten tussen de onderzoeksgroep en de controlegroep naar voor te brengen. De resultaten zijn uitermate positief.

handboek_leraar_eerste_graad

In vergelijking met leerlingen die het programma niet kregen, hebben leerlingen uit een "Unplugged" klas 23% minder kans om cannabis te gebruiken, 28% minder kans om dagelijks te roken en 30% minder kans om dronken te worden. Deze resultaten werden gemeten vier maanden na de lessen. Een follow-up onderzoek liet zien dat deze daling voor alcohol en cannabis na een jaar nog steeds voortduren.

EU-Dap vermindert het aantal vroege beginners met drugs en vermindert de overgang van experimenteel naar regelmatig drugsgebruik. Ook al zouden de effecten op lange termijn verdwijnen, het programma stelt het experimenteergedrag uit. Hoe later jongeren starten met het gebruiken van drugs hoe kleiner de kans dat dit experimenteren uitgroeit tot probleemgebruik later.

De Europese onderzoeksgroep maakte ook een berekening van de kosteneffectiviteit. Wanneer je Unplugged geeft aan één klas met ongeveer 30 leerlingen van 13 jaar oud dan voorkom je dat:
... één leerling een dagelijkse roker wordt en
... één leerling regelmatig dronken zal zijn.

Als die inspanningen hoog lijken voor het resultaat, vergelijk het dan eens met het geven van een medicijn tegen hoge bloeddruk; dat moet je aan 128 patiënten geven om één aanval te voorkomen. Een ander voorbeeld: je moet gedurende 10 jaar 2.000 vrouwen screenen op borstkanker, om één sterfgeval te voorkomen.

Wanneer je de lessen geeft in twee klassen verdubbel je niet alleen het succes maar voorkom je ook dat:
.... één leerling niet start met het experimenteren met cannabis.

UP1_les_4

Wat je gelooft, is dat gebaseerd op feiten?
Voorbeeld uit les 4 van het leerlingen werkboek

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Juli
 • 31
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 31/7; 14/8; 28/8; 11/9; 25/9; 9/10; 23/10; 6/11; 20/11; 4/12; 18/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoSeptember
 • 8
  10:00 Zee-zeildag 2019

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2019 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

Oktober
 • 7
  00:00 Dagcentrum Mechelen viert 25 jarig bestaan met Filmavond

  Dagcentrum Mechelen viert op maandag 7 oktober zijn 25-jarig bestaan met een filmavond. De viering wordt georganiseerd i.s.m. met het Filmhuis. Samen zetten we een parel van Gus Van Sant in de kijker: ‘Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.’ Een film die een mooi beeld schetst van een man in herstel. Hij maakt er het beste van, ondanks zijn beperkingen. Vooraf is er een receptie en om 20u30 vangt de film aan. Meer nieuws volgt!

 • Volledige agenda