De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 vrijdag 27 oktober 2017 07:05

"Het is onze taak om de marginalisering van drugproblemen tegen te gaan" (interview Dichtbij)

Op een steenworp van het Centraal Station in Antwerpen bevindt zich het dagcentrum van drughulpverlening De Sleutel. We hebben er afgesproken met Nicolas Watrin en Eline Ockers. Het is er druk. Collega’s duiken elkaars bureau in om advies in te winnen, op de gang wisselen ze ervaringen uit en op een vergadering wordt alle beschikbare informatie over hun cliënten op tafel gelegd. “Schoenen, chocolade, een sigaret of drugs, het zit in de mensen ingebakken om zichzelf te belonen. Omdat we daar niet bewust mee omgaan, helpen we de wereld om zeep.”   (uit Dichtbij oktober 2017)

Dichtbij mocht mee aanschuiven voor een vergadering in het ambulant centrum te Antwerpen waar ze alle informatie over nieuwe cliënten analyseren en evalueren om samen tot een advies te komen over het verdere traject. Er staan nog 5 dossiers op het programma.

Een interview met beleidsarts Nicolas Watrin en Eline Ockers.

 

blz1dichtbij

Lees hier het volledige interview.

Enkele citaten :

Eline Ockers: “Drugs zijn elke dag aanwezig in onze maatschappij, voor de een subtieler dan voor de ander. Dat thema is dus heel belangrijk, maar toch wordt het vaak naar de achtergrond geschoven. Het is onze taak om die marginalisering van drugproblemen tegen te gaan.” 
"Dat ik de vrijheid krijg hoe ik mijn cliënten benader en met hen aan de slag kan zonder autoriteit. Het geeft me een warm gevoel als ik merk dat ik mensen kan helpen en dat er een verandering ontstaat, hoe klein ook. Het is bovendien comfortabel dat ik bij mijn collega’s te rade kan gaan en ervaringen kan uitwisselen. Dat we open kunnen praten,is een enorm voordeel. Zeker in het begin, wanneer je met verhalen wordt geconfronteerd die zwaar wegen of die heel dicht bij je eigen leefwereld komen. Omdat ik nieuw ben, krijg ik supervisie van collega’s. Dat houdt ook in dat ik kan reflecteren over mijn eigen gevoelens en over het werk dat ik lever.”  

Nicolas Watrin: “Ik ben gedreven en gemotiveerd om de cliënten het nodige inzicht te geven, maar als ze een andere weg inslaan, dan moeten we die keuze respecteren”

coverdichtbij 

met dank aan Annelies Naert (auteur) en Filip Erkens (fotograaf)

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

September
 • 25
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 25/9; 9/10; 23/10; 6/11; 20/11; 4/12; 18/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoOktober
 • 7
  19:30 Dagcentrum Mechelen viert 25 jarig bestaan met Filmavond

  Dagcentrum Mechelen viert op maandag 7 oktober zijn 25-jarig bestaan met een filmavond. De viering wordt georganiseerd i.s.m. met het Filmhuis. Samen zetten we een parel van Gus Van Sant in de kijker: ‘Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.’ Een film die een mooi beeld schetst van een man in herstel. Hij maakt er het beste van, ondanks zijn beperkingen. Vooraf is er een receptie en om 20u30 vangt de film aan. Klik hier voor meer info 

 • Volledige agenda