De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 donderdag 19 november 2015 00:00

Thijs* vond in lopen een houvast om van zijn drugverslaving af te geraken

Een cliënt van de Sleutel werd voor het Sporta magazine geïnterviewd (in de reeks 't Goede Voorbeeld), mede naar aanleiding van ons sportproject "Sport als stimulans tot succesvolle re-integratie van ex drugverslaafden". Een uittreksel uit dit interview, waarin ook sportmedewerker Thomas Sintobin de meerwaarde van sport binnen de therapie uit de doeken doet.

“Ik verdiende minimum 2.500 euro per maand”, zegt Thijs, “en toch hield ik op het eind niets over. Toen ik onlangs online mijn rekeningstatistieken eens bekeek, zag ik dat ik tot een jaar geleden alles bij mekaar her en der 27.000 euro met mijn bankkaart heb afgehaald. Je mag daar niet te veel aan terugdenken, maar dat paar loopschoenen is een goede investering gebleken.”

Tien jaar rookte Thijs cannabis en dik een jaar gebruikte hij speed. “Op het eind rookte ik tien joints per dag. Ik stak er twee op als ik opstond, nam vijf lijnen speed en vertrok naar mijn werk. Van mijn speedgebruik wist niemand, zelfs mijn zus niet, die bij mij thuis woonde. Ik was twaalf kilo vermagerd, ik werkte tien uur per dag in een bakkerij en ondertussen was ik ook nog mijn huis aan het verbouwen. Cannabis gebruikte ik al van op school en speed kreeg ik op een gegeven moment van iemand die ik kende om de dag en het vele werk door te komen. En voor je het weet kan je zonder niet meer uit je bed".

Via het dagcentrum De Sleutel, dat druggebruikers bijstaat om van hun verslaving af te geraken, kwam hij eerst in het CIC, het crisiscentrum in Gent, terecht. De eerste drie weken waren hard. “Ik heb een paar keer mijn valiezen gepakt, maar ze konden mij telkens overhalen om te blijven. Acht weken heb ik daar gezeten zonder iets te gebruiken, zelfs geen koffie met cafeïne kreeg ik.” In het CIC begon hij ook met lopen. “We stonden om de twee dagen een uur vroeger op om te joggen. Dat was telkens een heel leuk moment, want ik kreeg meer energie...

start to run brugge web

De Sleutel wil een levensstijl waarin alle activiteiten in functie staan van druggebruik ombuigen naar een levensstijl die gebaseerd is op waarden en normen. “Hierbij zien we sport als een belangrijk hulpmiddel”, zegt Thomas Sintobin, projectmedewerker Sport. “Dankzij het project ‘Sport als stimulans tot re-integratie’ slaagden we erin om sportinitiaties met gediplomeerde lesgevers in het behandelprogramma te integreren. In het verleden werd al veel gesport binnen onze afdelingen, maar hadden we daar nog geen onderbouwde visie over. Vandaag is sport bewust een onderdeel van de behandeling. Om echt tot een gezonde levensstijl te komen, proberen we de cliënt ook tijdens zijn vrije tijd aan het sporten te krijgen, zoals met ‘Start to Run’ en de kennismaking met minder gebruikelijke sporten tijdens initiaties. We hebben wel gemerkt dat er veel drempels zijn. Daarom willen we een soort intermediaire sportclub oprichten als tussenstap tot effectieve re-integratie. Zonder ondersteuning is die drempel naar het reguliere sportcircuit immers nog te hoog. Dus chapeau dat het Thijs al is gelukt.”

Lees het volledige verhaal van Thijs op Sporta.be

 (bron: sporta.be, met dank aan journalist Raoul De Groote)

* om redenen van privacy gebruiken we een fictieve naam

 

Aanverwante info

De Sleutel presenteert draaiboek Sport en bewegen

Omnisport-tornooi warmt op voor Find your KICK-sport- en beweegevenement

Nieuwe looppiste voor cliënten CIC Wondelgem

Klik hier voor meer sportgerelateerde artikels
filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

September
 • 8
  10:00 Zee-zeildag 2019

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2019 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

Oktober
 • 7
  19:30 Dagcentrum Mechelen viert 25 jarig bestaan met Filmavond

  Dagcentrum Mechelen viert op maandag 7 oktober zijn 25-jarig bestaan met een filmavond. De viering wordt georganiseerd i.s.m. met het Filmhuis. Samen zetten we een parel van Gus Van Sant in de kijker: ‘Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.’ Een film die een mooi beeld schetst van een man in herstel. Hij maakt er het beste van, ondanks zijn beperkingen. Vooraf is er een receptie en om 20u30 vangt de film aan. Meer nieuws volgt!

 • Volledige agenda