De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 maandag 08 december 2014 00:00

"Cannabis is veel sterker dan vroeger" (dr An Van Duyse in Feeling)

Dr Ann Van Duyse werd in het maandblad Feeling van september 2014 geïnterviewd (in de reeds Baanbrekers), mede naar aanleiding van het verschijnen van het boek "Psychiaters op de sofa". In het vraaggesprek komt het thema verslaving uitgebreid aan bod en waarschuwt dr Van Duyse ook voor de gevaren van cannabis.

Een uittreksel uit dit interview:

anne van duyse web2

Feeling:  Wat is er aan de hand met cannabis? Is het werkelijk een harddrug geworden?

Ann Van Duyse:  “Cannabis is vandaag veel sterker dan vroeger. Waar het spul vroeger uit Marokko of uit de Caraïben kwam en ongeveer 5% van de psychoactieve stof THC bevatte, kan dat nu oplopen tot 20%. Je kunt dat vergelijken met alcohol: je hebt de pintjes en je hebt de sterkedrank. In die laatste zit meer alcohol, waardoor je vlugger in een roes komt. Omdat het zwaarder spul is geworden, is er de tendens om cannabis een harddrug te noemen.” Het is dus niet ‘onschuldig’ meer. “Zeker niet. En hoe meer je van iets gebruikt, hoe sneller het verslavingsproces gaat. Het grijpt ook meer in op lichaam en geest: plotse effecten zijn misselijkheid, hartkloppingen, maar ook angsten en paranoia. Als je langdurig en frequent cannabis gebruikt, kun je chronische problemen krijgen zoals depressie en psychose. Dan loert de ‘sociale achterstelling’ om de hoek: geen diploma, meer werkloosheid, meer relatieproblemen met ouders of partners, meer armoede. Wij krijgen gasten binnen van 26 die al tien jaar in de nevels zitten. Vaak zie je dat een 26-jarige zich dan gedraagt als een 16-jarige, die niet weet wat zijn interesses zijn, die sociaal geïsoleerd is, geen diploma heeft en die er hopen geld heeft doorgejaagd. Onlangs zei zo’n man mij: ‘Ik heb vijftien jaar geblowd en met dat geld had ik al twee huizen kunnen kopen’. Zoiets zet je niet op een jaar recht. Eén op de tien die ooit experimenteert met cannabis, blijft eraan hangen. Bij De Sleutel schatten wij dat 4% van de volwassen Belgische bevolking ooit een problematisch cannabisgebruik heeft gekend. Als cannabis nog meer wordt aanvaard, zullen die cijfers uiteraard oplopen.”

Feeling: En toch ben je voorstander van het gedoogbeleid?

Ann Van Duyse: “Vroeger werden mensen die kleine hoeveelheden cannabis op zak hadden, vervolgd, de ‘kleine gebruiker’ moest voor de rechter komen. Het gedoogbeleid heeft daar een einde aan gemaakt en dat is een redelijke zaak. Bij De Sleutel vinden we dat de verslaafde thuishoort in de hulpverlening en niet op de rechtbank, tenzij hij criminele feiten pleegt. Maar laat me duidelijk zijn: we willen zeker geen verdere legalisering. Cannabis moet ontraden worden, simpelweg omdat er te veel gezondheidsrisico’s aan vasthangen.” Wat vind je ervan dat Obama aan de wereld heeft verteld dat hij ooit cannabis heeft gebruikt? “Waar haalt hij het in zijn hoofd om zoiets te zeggen?! Voor mij geen probleem dat hij dat gedaan heeft, maar dat hij dat voor zich houdt, hij is wel een rolmodel. Hij is een volwassen man en hij kan ermee omgaan, maar hij mag er niet van uitgaan dat elke jongere dat kan. Nu riskeert elke ouder die tegen zijn kind zegt dat het niet mag blowen, als antwoord: ‘Maar Obama blowt ook’.”

 

Lees hier het volledige interview.

met dank aan de auteur Tanja Dierckx (bron: Feeling 17 september 2014)

 

Ga hier naar het standpunt rond cannabis van De Sleutel

 

 

anne van duyse web1

 

Foto's: Liesbet Peremans

Interview uit de reeks 'Baanbrekers' van FEELING. In deze reeks komt elke maand een vrouw uit een interessante sector aan het woord (o.m. politiebaas Catherine De Bolle, rector Anne De Paepe, oorlogsrechter Christine Van den Wyngaert, Flanders Invest-topvrouw Claire Tillekaers, ondernemer Sihame El Kaoukabi, Al Jazeera-journaliste Lisa De Bode).  Het boek 'Psychiaters op de sofa' bleek de ideale aanleiding om dr Van Duyse in het septembernummer 2014 in de kijker te zetten.

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

September
 • 25
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 25/9; 9/10; 23/10; 6/11; 20/11; 4/12; 18/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoOktober
 • 7
  19:30 Dagcentrum Mechelen viert 25 jarig bestaan met Filmavond

  Dagcentrum Mechelen viert op maandag 7 oktober zijn 25-jarig bestaan met een filmavond. De viering wordt georganiseerd i.s.m. met het Filmhuis. Samen zetten we een parel van Gus Van Sant in de kijker: ‘Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.’ Een film die een mooi beeld schetst van een man in herstel. Hij maakt er het beste van, ondanks zijn beperkingen. Vooraf is er een receptie en om 20u30 vangt de film aan. Klik hier voor meer info 

 • Volledige agenda