De Sleutel Logo
maandag 27 februari 2012 14:56

Opnieuw onderwijs voor jongeren RKJ

Sinds dit schooljaar genieten de jongeren die het behandelprogramma in het Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma (RKJ) te Eeklo volgen, opnieuw onderwijs. Het onderwijsproject is mogelijk dankzij de erkenning via de samenwerking met de UZ-school van de stad Gent en de steun vanwege de provincie Oost-Vlaanderen.  De klassen werden in december officieel opengesteld.

Het RKJ - erkend door het RIZIV als revalidatiecentrum en door het Agentschap Jongerenwelzijn als project - biedt een residentieel behandelingsprogramma voor 12 jongens en meisjes met een verslavingsproblematiek.  In 2010 werden 45 jongeren opgenomen.

Dankzij dit nieuwe project kunnen we veel actiever met de jongeren inzetten op onderwijs. We hebben 2 deeltijdse onderwijskrachten in dienst die meer geïntegreerd in het programma les kunnen geven. Voorlopig vinden de lessen plaats binnen het bestaande gebouw van het RKJ. Hiervoor werd een lokaal omgebouwd en opgesplitst in twee lokalen waardoor ook in kleine groepjes of individueel les kan worden gegeven.

Lien en Katinka op de foto samen met de coördinator Katinka De Geyter van de ziekenhuisshoolRKJ_klas_foto_bron_Joeri_Seymortier_web

© Joeri Seymortier

Er wordt volop gewerkt aan de bouw van een nieuw klaslokaal op de site van het RKJ,  los van het bestaande hoofdgebouw. Op deze wijze willen we de school maximaal integreren binnen het bestaande aanbod, maar toch ook waken over de eigenheid van de school. We verwachten dat dit nieuwe gebouw operationeel zal zijn tegen september 2012. De fondsenwerving voor de realisatie van dit nieuwbouwproject is volop aan de gang.
 
De jongeren (tussen 12  en 18 jaar) die het behandelprogramma in het RKJ De Sleutel volgen, zijn allemaal leerplichtig. Tijdens het residentiële behandelprogramma in het RKJ wordt heel veel aandacht gegeven aan re-integratie van de jongeren en aan de ontwikkelingstaken die eigen zijn aan de adolescentie. Onderwijs speelt hier een zeer belangrijke rol in. De grote meerderheid van onze cliënten heeft reeds het hele “watervalsysteem” van het onderwijs doorlopen en presteren ver onder hun mogelijkheden. Ze hebben vaak reeds een achterstand van meerdere schooljaren.

Onderwijs aanbieden via de thuisschool is voor hen geen optie. Tijdens de opname is het ook niet mogelijk om aan te sluiten bij het reguliere onderwijs.

Tot vorig schooljaar konden de jongeren in het RKJ tijdens het residentiële programma wel onderwijs genieten. In de praktijk gebeurde dit in samenwerking met Groep Intro, die in de instelling deeltijds onderwijs kwam voorzien. Eind schooljaar 2009-2010 werd dit om besparingsredenen vanuit het ministerie van Onderwijs stopgezet.

oost_vlaanderen

Het huidige project moet eerst twee jaar operationeel zijn voordat het in aanmerking komt voor subsidiëring. Om deze twee jaar te overbruggen en om te kunnen voorzien in de nodige infrastructuur en werkmiddelen, is de Sleutel nog op zoek naar extra middelen. De opstart van dit schoolproject is mede mogelijk dankzij prefinanciering van het personeel via ondersteuning van de provincie en dankzij een gift vanuit het mecenaat van KBC.

 

Dankzij dit nieuwe project kan het RKJ veel actiever inzetten op onderwijs. Twee deeltijdse onderwijskrachten kunnen nu meer geïntegreerd in het programma les geven.

 

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

Januari
 • 23
  08:45 Open Training Unplugged te Brugge

  Trainingsdag Unplugged te Brugge (van 8u45 - 16u)

  Inschrijven of vragen? mail naar preventie@desleutel.be

   

 • 24
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 24/1 ; 7/2 ; 21/2 ; 7/3 ; 21/3 ; 4/4 ; 18/4 ; 2/5 ; 16/5 ; 30/5 ; 13/6 ; 27/6 ; 11/7 ; 25/7 ; 8/8 ; 22/8 ; 5/9 ; 19/9 ; 3/10 ; 17/10 ; 31/10 ; 14/11 ; 28/11 ; 12/12 ; 26/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer info • 29
  08:45 Open Training Unplugged te Gent

  Trainingsdag Unplugged te Gent (van 8u45 - 16u)

  Inschrijven of vragen? mail naar preventie@desleutel.be

   

 • Volledige agenda