De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 vrijdag 24 februari 2012 00:00

“Een drugsvrije gevangenis is niet enkel een must, maar ook een recht”

“Drugs in de gevangenis vormen niet enkel een probleem voor de gebruikers, maar ook voor de niet-gebruikende gevangenen”, zeggen dr. Anne Van Duyse, medisch directeur bij De Sleutel en dr. Muriel Alexandre, psychiater bij De Sleutel en in de gevangenis van Gent. “Een op drie gedetineerden zou voor het eerst drugs gebruiken in de cel. Dat is natuurlijk wel een averechts effect van ons gevangeniswezen.” P-magazine bracht de voorbije weken hierover een dossier drugs in detentie. Hier leest u het standpunt van De Sleutel.

Dr Van Duyse & dr Alexandre: “De een gebruikt omdat hij reeds verslaafd is, de ander om verveling te verdrijven, om aansluiting te zoeken bij andere gevangenen of bij wijze van zelfmedicatie om angsten, depressiviteit of agressie te onderdrukken. En het helpt om de problemen te vergeten, tenminste toch voor even. Want drugsgebruik in de gevangenis levert heel wat problemen op. Het creëert een klimaat van onveiligheid en een interne vorm van criminaliteit. Heel wat gedetineerden zijn opgefokt of agressief onder invloed. Bovendien zorgen drugs voor gezondheidsproblemen. Zo worden we vaak geconfronteerd met overdoseringen en psychosen, uitgelokt door het drugsgebruik.“
“Er zijn veel drugs in onze gevangenissen. Het is een onderdeel van de gevangeniscultuur. En het lijkt deels onvermijdelijk want heel wat gedetineerden zitten omwille van drugsgerelateerde feiten en weten als geen ander hoe ze het goedje moeten binnensmokkelen. Helaas wordt dat drugsgebruik stilzwijgend getolereerd om problemen of opstanden te vermijden die een hard beleid met zich mee zou brengen.”
“Onze gevangenissen zijn niet uitgerust om al deze problemen op te lossen. De psychosociale diensten en de artsen kunnen in de eerste opvang voorzien, maar dat is ontoereikend voor een goede verslavingszorg. Een drugsvrije omgeving is hierbij a priori een conditio sine qua non. Een gedetineerde die gemotiveerd is om af te kicken, zal daar uiteraard nooit in slagen als zijn celgenoot blijft gebruiken.”
“Er zijn enkele hoopvolle projecten (de drugsvrije afdeling in Brugge, het therapeutisch programma in Ruiselede, de centrale aanmeldingspunten voor verslaafden in de gevangenissen, het Gentse project van proefzorg en de drugsbehandelingskamer, enzovoort). Maar gevangenen komen niet steeds in de meest geschikte hulpverlening terecht. En het niet naleven van de opgelegde voorwaarden wordt niet altijd consequent gesanctioneerd. De eerste bruggen zijn gelegd, maar de afstemming vraagt nog veel werk.”
“Gedetineerden moeten hun straf uitzitten.  Maar een drugsvrije omgeving en een degelijke gezondheidszorg is daarbij niet enkel een must maar ook een recht.”

Met dank aan de auteur Peggy Huygelen

bron: P-magazine 21 februari 2012

Het volledige P-dossier kan u hieronder raadplegen. 

Lees hier ook onze eerdere standpunten ivm drugs in de gevangenis

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.