De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 woensdag 01 december 2010 00:00

Ook De Sleutel hoopt dat nieuwe regering 'drugbehandelingskamer' uitbreidt

De Gentse "drugbehandelingskamer", het proefproject waarbij de rechter aan de beklaagde eerst de kans geeft om zich te laten helpen met zijn verslaving, wordt na twee jaar werking door alle betrokkenen positief geëvalueerd. Uittredend minister van Justitie Stefaan De Clerck verklaarde op de persconferentie afgelopen maandag dat hij hoopt dat de nieuwe regering het systeem - waarbij op maat van de mens oplossingen gezocht wordt - uitbreiding krijgt. Volgens De Clerck moet dit de justitie van de toekomst worden. De Sleutel die hier reeds langer voor pleit, kan dit enkel volmondig beamen.

De Gentse drugbehandelingskamer is bedoeld voor problematische drugsgebruikers die daarnaast ook drugsgerelateerde criminaliteit hebben gepleegd. De gebruiker zoekt er, gespreid over enkele maanden, samen met zijn advocaat, het parket, de rechter én een hulpverlener (de liaison) naar oplossingen op zijn maat.  De drugbehandelingskamer ging in 2008 van start en werkt binnen de rechtbank van eerste aanleg van Gent. Na twee jaar werking maakte de Dienst voor het strafrechtelijk beleid een kwantitatieve evaluatie. In die periode werden in totaal 280 dossiers voor de drugbehandelingskamer gebracht. Bij iets meer dan de helft van de dossiers (148) werd een hulpverleningstraject gestart. Gebeurde dit niet, dan was de oorzaak meestal het niet opdagen van de beklaagde op de inleidende zitting.

De recente evaluatie van de Gentse universiteit (onderzoeksgroep IRCP van de vakgroep Strafrecht en Criminologie en van de vakgroep Orthopedagogiek) leert dat alle betrokkenen, professionelen en cliënten tevreden zijn over de werking. De liaison is en blijft de hoeksteen van het project. De complexe problematiek van de cliënten vergt een veelzijdige en persoonlijke aanpak. De behandelende rechter van de drugbehandelingskamer staat ook dichter bij de gebruiker dan een gewone strafrechter. 

Toch blijven er ook enkele knelpunten. De aanpak via de drugbehandelingskamer kost meer tijd op korte termijn (maar levert op langere termijn vermoedelijk tijdwinst op). De taakomschrijving van de liaisons is ook nog onvoldoende duidelijk. Het project zet de capaciteit van de hulpverlening nog meer onder druk.

Het project werd voorlopig slechts verlengd tot februari 2011. Volgens Minister De Clerck is de motivatie bij alle betrokkenen echter absoluut aanwezig om voort te doen.

Lees hierna het integrale persbericht over de evaluatie van dit pilootproject van maandag 29 november 2010.

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.