De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Europees drugsrapport 2019

Europa ziet tekenen van een toename van de beschikbaarheid van cocaïne. De inbeslagnames van deze drug bereiken recordniveaus. Dit staat in het Europees Drugsrapport 2019: Trends en ontwikkelingen, van het EU-drugsagentschap (EMCDDA) gepubliceerd midden 2019. Een nieuw rapport over de drugsmarkten (ism Europol) toont de verstrekkende gevolgen op het gebied van gezondheid en veiligheid.

In zijn jaarlijkse overzicht beschrijft het Agentschap ook de uitdagingen in verband met heroïne en nieuwe synthetische opioïden, de laatste ontwikkelingen op de cannabismarkt, de groeiende rol van Europa in de productie van synthetische drugs en het gebruik van digitale technologieën om gezondheidsvoordelen te bewerkstelligen op het gebied van drugs.

“Het jaarrapport 2019 toont de complexe aard van het Europese drugsfenomeen aan. Drugs blijven een voortdurend evoluerende, veelzijdige bedreiging voor onze samenlevingen, die het leven van miljoenen burgers over de hele wereld beïnvloedt. We hebben een meer gecoördineerde aanpak nodig die zowel vraag als aanbod aanpakt. Onze inspanningen werpen hun vruchten af met onze nieuwe regels om psychoactieve stoffen te verbieden en onze versterkte samenwerking met internationale partners. Maar we moeten ook kijken naar de rol van de digitalisering op de drugsmarkt. We hebben geen tijd te verliezen. We moeten gecoördineerd zijn op nationaal, Europees en internationaal niveau. Samen met ons EU-drugsagentschap zullen wij in dit verband een leidende rol blijven spelen, ” zo stelt het persbericht van het EU-drugsagentschap.

In het rapport van het EMCDDA wordt gewezen op de aanhoudende hoge beschikbaarheid van de meeste illegale stoffen. Uit de meest recente gegevens blijkt dat in Europa (EU-28, Turkije en Noorwegen) jaarlijks meer dan 1 miljoen inbeslagnames van illegale drugs worden gemeld. Ongeveer 96 miljoen volwassenen in de EU (15-64 jaar) hebben wel eens een illegale drug geprobeerd en naar schatting worden elk jaar 1,2 miljoen mensen behandeld voor problemen met het gebruik van illegale drugs (EU-28). In 2018 werden 55 nieuwe psychoactieve stoffen voor het eerst in de EU aangetroffen. Het totale aantal stoffen dat door het Agentschap gemonitord wordt, komt daarmee op 730.

Alexis Goosdeel, directeur van het EMCDDA: "De uitdagingen waarmee we op het gebied van drugs worden geconfronteerd, blijven toenemen. Niet alleen zijn er tekenen van een grotere beschikbaarheid van gevestigde plantaardige drugs zoals cocaïne; we zien ook een evolutie van de markt naar meer synthetische drugs en meer productie van drugs in Europa. Dit blijkt uit problemen die verband houden met het gebruik van zeer krachtige synthetische opioïden, uit nieuwe productietechnieken voor MDMA en amfetamines, en uit recente ontwikkelingen op het gebied van de verwerking van morfine tot heroïne binnen de Europese grenzen."

 

In het persbericht wordt in detail ingegaan op onderstaande trends:

  • Cocaïne: inbeslagnames op recordniveau, nieuwe distributiemethoden en bewijs van toenemende gezondheidsproblemen
  • Heroïne: aanwijzingen voor marktwijzigingen
  • Nieuwe synthetische opioïden: een groeiende bezorgdheid
  • Cannabis: nieuwe ontwikkelingen voor de meest gevestigde drug in Europa
  • Cannabis: nieuwe producten vergroten de uitdagingen op een complex beleidsterrein
  • De groeiende rol van Europa bij de productie van synthetische drugs
  • M-gezondheid: geolocatie en virtual reality, nieuwe instrumenten om drugsproblemen aan te pakken

Lees hier het EMCDDA-persbericht

Raadpleeg hier het EMCDDA-report 2019

Lees hier het persbericht van EMCDDA ism Europol over de Drugsmarkten in de EU anno 2019.  

 

 

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.