Hoe ga je respectvol om met de cliënt? Drie verpleegkundigen werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg schreven er een boek over.
Het lijvige boek, Vitamines voor groei, legt de Zelf-Determinatie Theorie zeer grondig uit. Daarnaast plaatsen de auteurs deze theorie tegenover de verschillende hedendaagse opvoedingstheorieën.
Epidemiologische gegevens over drughulpverlening op nationaal niveau worden onder meer verkregen door de vraag naar behandelingen in verband met drugsverslaving en de trends in de tijd op te volgen. Op die manier kunnen prioriteiten voor behandeling en preventie worden vastgelegd en kunnen behoeften en kosten voor gezondheidszorg worden ingeschat.
In het kader van haar masterscriptie Psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel voerde Kaat van Den Bossche het afgelopen jaar een exploratief onderzoek uit in de context van de ambulante jeugdhulpverlening in Vlaanderen. Meer specifiek bracht ze de knelpunten in kaart die gezinsbegeleiders ervaren in de samenwerking tussen ouders met een verslavingsproblematiek. In dit artikel worden de belangrijkste bevindingen toegelicht.
In opdracht van de Stad Brugge voerden wij in 2009-2010 voor de vijfde maal een onderzoek uit naar het gebruik van legale en illegale middelen bij schoolgaande jongeren in Brugge.
Als je ervan overtuigd bent dat de meeste 15-jarigen weed roken, wordt dat voor jou de norm. Vele jongeren gaan zich volgens die norm gedragen. Zo krijgt men onterecht de indruk dat alle jongeren tegenwoordig aan de drugs zitten. Een verklaring kunnen we vinden in het fenomeen "Normative belief". Een woordje uitleg.
Wanneer is preventie effectief? Hoe voorkom je problemen bij kwetsbare groepen? Welke soorten geïndiceerde preventie bestaan er? Welke strategieën zien we in Europa?
![]() |
Gregor Burkhart is dokter en leidt al 15 jaar het preventieteam van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction in Lissabon. Een interview met een autoriteit met een uitstekende kijk op hoe er in de Europese Unie aan preventie wordt gedaan. |