De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Professionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

vrijdag 09 augustus 2019 10:33

Een handleiding voor wie inzicht wil krijgen in zijn/haar digitaal DNA

Wie de jongste jaren wel eens een boekhandel binnenwandelde merkte waarschijnlijk het grote aantal boeken over de risico’s van gamen en schermgebruik. Digitale Dementie, Digiziek (Manfred Spitzer), Beter dan echt (Jane Mc Gonigal), Ontketen je brein (Theo Compernolle), Super verslavend (Adam Alter), Leven zonder smartphone stress (Alexander Markowetz), Concentratie (Stefan vander Stigchel), Digitale Detox (Florence Pérès), Kleine filosofie van de digitale onthouding (Hans Schnitzler), Appen is het nieuwe roken (Rens van der Vorst) om er maar enkele te noemen. Zelfs in zijn boek 'Het gekaapte brein' stipt Paul van Deun enkele aandachtspunten over deze gedragsverslaving aan.

‘Ken je digitaal DNA’ van Lieven De Marez is een interessant en lezenswaardig boek dat nieuwe inzichten aandraagt bij de reeks opgesomde boeken. Als professor en gespecialiseerd in media, technologie en innovatie en leider van de Imec-onderzoeksgroep naar media, innovatie en communicatietechnologie beschikt Lieven De Marez over alle troeven om een inzichtelijk en degelijk boek te schrijven over deze hedendaagse problematiek.
Wat wil de schrijver met dit boek bereiken? Lieven De Marez wil een handleiding aanreiken waarmee eenieder de antwoorden kan vinden die bij hem/haar passen als het gaat over smartphone gebruik. Niet alleen wil hij de lezer helpen bij het ontrafelen van zijn/haar smartphone gedrag, hij wil u ook als een diëtist begeleiden in het beter omgaan met uw digitale device. 

ken je dititaal dnaHet boek bestaat uit drie grote delen.

Deel 1:
In ‘Omdat we geen Trump willen zijn, laten we leren van de feiten’ schetst de schrijver de impact van de smartphone op ons dagelijks leven.  Hij weet hier goed het midden te houden tussen de mensen die overal ‘smombies’ ontwaren en anderen die kritiekloos geloven dat de smartphone ons en vooral leerlingen in staat stelt om vier taken tegelijkertijd uit te voeren. Technologie biedt ons leven vele mogelijkheden en kan ons leven aangenamer maken. Maar we mogen niet blind zijn voor de risico’s van overmatig schermgebruik.  Heel het boek door gebruikt Lieven De Marez sprekende metaforen om zijn inzichten duidelijk te maken. Woorden en zinnen als ‘kannibalisatie van onze concentratie’ en ‘het is een soort treintjesgedrag waarbij we van de ene wagon in de andere sukkelen’ zorgen ervoor dat de inzichten ook gemakkelijk te onthouden zijn.

Deel 2:
In ‘Als je je smartphone de baas wil zijn. Wat kunnen we leren van een hond’ hanteert de schrijver de metafoor van het domesticeren van uw huisdier. Net zoals u uw hond wil onderwerpen aan een aantal regels van uw huis, is het noodzakelijk dat de smartphone zich ook houdt aan enkele afspraken.  In vele publicaties over schermgebruik lees je deze afspraken. Lieven De Marez introduceert hier wel een nieuw en zeer bruikbaar begrip: toestelwijsheid! Naast mediawijsheid moet ieder van ons ook een zekere toestelwijsheid aanleren. Een uitdaging waar vandaag de dag jongeren, ouders en scholen mee geconfronteerd worden.

Deel 3:
In ‘Omdat we geen last willen van digibesitas. Wat we kunnen leren van de diëtist’ laat de schrijver ons kennismaken met de mobile DNA-app.  Deze app - ontwikkeld door de onderzoeksgroep Imec-mict-UGent en gratis beschikbaar in de Google Play Store - is een handig instrument om uw eigen smartphone gebruik te monitoren. Hier maakt de schrijver zich sterk dat vanuit deze kennis van uw persoonlijk smartphone gebruik u als een soort diëtist uw smartphone weer de baas kunt worden. Een bruikbaar inzicht!

Een aanrader?
In de lange reeks van boeken over dit thema is ‘Ken je digitaal DNA’ zeker een aanrader. De relatie met onze smartphone zit als het ware in de puberteit  en iedereen weet dat de puberteit nogal eens turbulent kan zijn. In de omgang met pubers bent u sterker gewapend als u inzicht hebt in hoe pubers functioneren. Dit boek biedt bruikbare inzichten over onze smartphone.

Leerkrachten en directies zullen de inzichten van het boek goed kunnen gebruiken om een draagvlak bij leerlingen en ouders over ‘gezond’ schermgebruik te vergroten. Zij zullen evenwel ervaren dat deze inzichten wel eens botsen met de door de bedrijfswereld en door sommige goedgelovige leerkrachten en directies overgenomen inzichten van BYOD (1). 

Op vele scholen waar we de workshop ‘Klikken doet kicken’  geven, gebruiken we de inzichten van Lieven De Marez. Wij adviseren ook leerkrachten en leerlingen om de MobileDNA-app te installeren op hun smartphone.

Johan Van de Walle (augustus 2019)

 

[1]Bring Your Own Device (BYOD) is een concept waarbij, in het geval van het onderwijs, leerlingen gebruikmaken van hun eigen device van thuis. Het zijn de ouders die dan zorgen voor een goed werkend apparaat en niet de school. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Zie verder op https://www.poraad.nl/veelgestelde-vragen/wat-is-bring-your-own-device-en-wat-zijn-de-voor-en-nadelen-ervan

 

Aanverwante info

Hallo, mag ik even jullie aandacht Over het sluipend gif van schermgebruik

Actief sporten beschermt tegen herval

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Maart
 • 6
  09:00 Workshop Cannabis, the wonder weed?

  Met een nieuw vormingsaanbod “Cannabis, the wonder weed”? speelt Team preventie in op de nood aan kennis bij leerkrachten. Hiermee anticiperen ze ook in op een recente maatschappelijke trend waarbij er steeds openlijker over cannabisgebruik wordt gesproken.

  De gevaren, zeker voor jongeren, mogen immers niet onderschat worden.

  Kom naar de workshop op 6 maart.

  Scholen met vragen rond dit aanbod kunnen contact nemen met Team preventie. 

  Het is ook mogelijk om deze vorming bij jou op school te laten doorgaan.

  Meer info via www.unplugged123.be of preventie@desleutel.be

 • 25
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoMei
 • 28
  08:45 Follow up voor Unplugged op maat van BSO-BuSo-Deeltijds secundair

  Follow-up namiddag met als doel het het uitwisselen en delen van ervaringen met collega's van andere scholen

  Inschrijven of vragen? mail naar preventie@desleutel.be

    • Volledige agenda