De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Professionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

woensdag 22 mei 2019 12:04

Weerwerk Roeselare in de kijker

Groep Weerwerk werkt met mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Hun voornaamste doel is die mensen terug aan het werk krijgen. In Roeselare bundelt Weerwerk de werking van verschillende vzw’s, elk met een eigen erkenning: maatwerkbedrijf, lokale diensteneconomie en leerwerkbedrijf. Een nieuwe stap in het fusieproces is de bundeling van alle diensten op één locatie. Vanaf eind juni is Weerwerk Roeselare terug te vinden in de Rotsestraat 31.

Weerwerk3Sylvie Wybo is coördinator van Weerwerk Roeselare en gaf ons een rondleiding op de diensten die in de Wijnendalestraat zijn ondergebracht. We brachten ook een bezoekje aan het nieuwe gebouw.

 

 

Vanuit welke visie begeleiden jullie de medewerkers?
Sylvie: “We willen de mensen zo hoog als mogelijk op de participatieladder krijgen. Hoe lager iemand zich op de participatieladder bevindt, hoe meer ondersteuning die persoon nodig heeft bij de uitoefening van zijn job. De participatieladder is een instrument om de verschillende vormen van tewerkstelling en participatie van kansengroepen helder weer te geven. Op die manier kan iedereen de juiste vorm van ondersteuning krijgen op de arbeidsmarkt. Dat is belangrijk omdat werken in de juiste context goesting geeft aan mensen. Op de activerende werkvloer worden mensen begeleid die nog niet klaar zijn om enige vorm van betaalde arbeid uit te voeren. Het is een voortraject om later bij sociale economieactiviteiten of op de reguliere arbeidsmarkt terecht te komen. We leren hen de elementaire competenties aan die noodzakelijk zijn op de werkvloer. Het gaat bijvoorbeeld over op tijd komen, beleefd zijn en een goed voorkomen hebben. Zij vervullen voornamelijk repetitieve taken zoals inpakwerk of plooiwerk.”

Hoe is Weerwerk Roeselare ontstaan en wat doen jullie precies?
Sylvie: “Onze organisatie bestaat eigenlijk uit verschillende entiteiten en is verbonden aan verschillende erkenningen. De drie vzw’s (Tot Uw Dienst, Werkspoor en Buurt & Co) zijn gegroeid vanuit OC Sint-Idesbald (Broeders van Liefde). Als eerste hebben we een erkenning als leerwerkbedrijf. We begeleiden mensen in een traject naar duurzaam werk. Daarnaast bieden we ook loopbaanbegeleiding aan met loopbaancheques.”

  Kader1Site

Eén van de energiesnoeiers aan het werk.Foto4

“Verder hebben we een erkenning voor lokale diensteneconomie. Hieronder vallen enkel diensten van algemeen economisch belang. Het gaat dus om aanvullende diensten waar eigenlijk geen markt voor is. We krijgen onze opdrachten van steden en gemeenten of vzw’s die gelinkt zijn aan steden of gemeenten, zoals bijvoorbeeld een cultureel centrum. Momenteel hebben we overeenkomsten met de gemeentes Roeselare, Wingene, Dentergem en Moorslede. We stellen 24 medewerkers tewerk. Personen die onder dat statuut zijn tewerkgesteld mogen maximum vijf jaar bij ons werken. Daarna moeten ze verplicht doorstromen. We bieden verschillende diensten aan. Zo hebben we een dierenasiel, een buurtsportwerking die sport- en spelactiviteiten aanbiedt en een buurtdienst waarmee we onder andere folders bedelen en helpen bij stadsevenementen. Als laatste hebben we onze energiesnoeiers (zie kader). Met diezelfde ploeg hebben we ook een testproject rond afval- en sorteerscans lopen samen met Komosie vzw. We gaan bij huishoudens langs om uit te leggen hoe ze hun afval moeten sorteren. Eén van onze energiesnoeiers is daarnaast woonbuddy. Zij helpt kwetsbare groepen met hun zoektocht naar een geschikte huurwoning.”

Kader2Site

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Er is natuurlijk ook de erkenning als maatwerkbedrijf. Hier zijn 22 medewerkers aan de slag. We kunnen drie grote diensten onderscheiden. Als eerste hebben we onze groendienst (zie kader). Vorig jaar haalden zij maar liefst elf ton zwerfafval op. Daarnaast zijn we vorig jaar gestart met een industriële werkplaats. Die biedt enclavewerk aan (zie kader) en een was-, poets- en strijkatelier. Als derde hebben wij een renovatieploeg. Zij plaatsen onder andere isolatie en gyprocwanden. De isolatiemarkt is de laatste jaren wel sterk aan het inkrimpen, daarom hebben we beslist om ook schilderwerken aan te bieden. We moeten dus eigenlijk geregeld anticiperen op de noden van de markt. Weerwerk moet immers financieel gezond blijven. Tegelijk moeten we onze medewerkers de juiste ondersteuning kunnen aanbieden én een voldoende interessant werkaanbod garanderen. En dat lukt aardig. Zo worden de omkaderingsmedewerkers van de dienst administratie sinds de fusie nu ook bijgestaan door enkele medewerkers. Eenvoudig administratief werk kan nu uitbesteed worden. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen.” 

Kader3Site

Met welke moeilijkheden krijgen jullie te maken?
Sylvie: “In Roeselare is amper twee procent van de bevolking werkloos. De mensen met wie wij aan de slag gaan, hebben dus een heel grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ook hebben we de laatste jaren enkele grotere aanbestedingsopdrachten mislopen. Bovendien blijkt de isolatiemarkt sterk ingekrompen. In deze fase zijn we op zoek naar ons unique selling point. In Midden West-Vlaanderen zijn heel veel maatwerkbedrijven gevestigd. Dat maakt het zeker niet eenvoudig. De prijzen waarmee we moeten concurreren liggen bovendien een stuk lager dan in Antwerpen of Gent.”

Wat is de grootste sterkte van jullie organisatie?
Sylvie: “Alle medewerkers zijn enorm gemotiveerd en gedreven. Als bedrijf moeten we financieel rondkomen, maar daarnaast werken we met een niet zo evidente doelgroep. We hebben de methodiek met de heel intensieve begeleiding overgenomen van Weerwerk in Gent en in Antwerpen. Die is nu volledig geïmplementeerd, ook in Roeselare. Alle medewerkers zijn daar volop mee aan de slag. Het helpt dat we net zoals De Sleutel gegroeid zijn vanuit een zorginstelling. Werken rond competenties en attitudes, met aandacht voor zorg. In Midden West-Vlaanderen maakt deze methodiek ons uniek.”

Kan je wat meer vertellen over de verhuisplannen?
Sylvie: “We zitten op verschillende locaties en vaak ook heel krap in ruimte. We hebben eigenlijk niet voldoende plaats om onze werktuigen en materialen te stockeren en te sorteren. De verhuis eind juni naar het nieuwe gebouw in de Rotsestraat is dus broodnodig. De site waarop het gebouw gelegen is, wordt wel nog volledig heraangelegd en gesaneerd. Ons toekomstig gebouw is het enige gebouw dat blijft staan, alles rondom ons zal verdwijnen. We geloven heel sterk in dit pand. De locatie aan de Brugsesteenweg is ideaal als uitvalsbasis. Bovendien is er een busverbinding om het halfuur en met de fiets sta je op tien minuutjes aan het station van Roeselare.”

IMG20190517083558Een realisatie van de schildersploeg van Weerwerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe zie je de toekomst?
Sylvie: “Door de verhuis zal de samenwerking tussen de verschillende ploegen meer gestimuleerd worden en de samenhorigheid zal nog sterker worden. De drie vzw’s zitten straks ook fysiek op dezelfde locatie. Ik geloof dat de fusie en verhuis ervoor zal zorgen dat we grootsere dingen aankunnen. Een ander voordeel is dat bepaalde diensten, zoals personeelsbeheer en de boekhouding, gecentraliseerd worden. We willen ook een boost geven aan de interne en externe communicatie. Een halfjaar geleden lanceerden we een nieuwe website en de fusie bracht ook een nieuw logo met zich mee. Iedere vzw stond vroeger in voor zijn eigen communicatie. In de toekomst willen we gestroomlijnder te werk gaan, want dat verhoogt de efficiëntie en effectiviteit.”

“In het nieuwe gebouw is er ook ruimte voorzien voor de collega’s van Sint-Idesbald. Zij krijgen een plaats voor hun arbeidszorgvloer. Zo is er op onze nieuwe locatie plaats voor mensen die zich op verschillende treden van de participatieladder begeven. Door een intense samenwerking zal de doorstroming nog vlotter kunnen gebeuren.”

“Ik ben ervan overtuigd dat Weerwerk een vaste waarde wordt in Midden West-Vlaanderen binnen sociale economie en activering. Door de fusie en gezamenlijke locatie zal onze naamsbekendheid verder groeien.”

IMG 20180523 143111“Na 30 jaar seriewerk bij een ander maatwerkbedrijf kan ik nu elke dag kleur geven aan mijn leven in de schildersploeg van Weerwerk!”

 

 

 

 

 

Op zondag zes oktober is het opnieuw Open Bedrijvendag. Ook Weerwerk Roeselare doet dit jaar mee. Schrijf deze datum alvast in je agenda en bezoek ons nieuw gebouw op de site in de Rotsestraat 31!

Paul De Neve & Elke Vandoorne, mei 2019

Cannabis werkt ook fysiek verslavend

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Januari
 • 29
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 29/1, 12/2, 26/2, 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoMei
 • 28
  08:45 Follow up voor Unplugged op maat van BSO-BuSo-Deeltijds secundair

  Follow-up namiddag met als doel het het uitwisselen en delen van ervaringen met collega's van andere scholen

  Inschrijven of vragen? mail naar preventie@desleutel.be

   September
 • 13
  10:00 Zee-zeildag 2020

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2020 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • Volledige agenda