vrijdag 16 november 2018 12:09

Weerwerk activeert dankzij samenwerking met marktleider in voedingssupplementen

Werk is een belangrijke hefboom om mensen uit kansengroepen te activeren. Het aanbieden van aangepaste werkopdrachten, echt op maat van de doelgroepmedewerkers, is echter een grote uitdaging. Het blijft ook vaak zoeken naar een evenwicht tussen de rentabiliteit van het sociale economiebedrijf en de zorg voor de medewerkers.

Weerwerk, het maatwerkbedrijf verbonden met De Sleutel, richt zich tot mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Verspreid over de regio’s Gent, Antwerpen en Roeselare staat Weerwerk op jaarbasis in voor het begeleiden van zo’n 100-tal volwassenen met een verslavingsgeschiedenis richting duurzame tewerkstelling.

Werkplaatsleider Mathieu De Bruyne: “Het is belangrijk om voldoende stabiliteit te hebben in het werkaanbod. Eén van de klanten waar we veel voor werken is Metagenics, een toonaangevende speler  in de markt voor voedingssupplementen. Ons eerste gesprek dateert van juni 2016. De missie van Metagenics is om mensen te helpen in hun streven om gezonder en gelukkiger te leven. De visie van Weerwerk: Mensen, kansen, groeien. Werk als methodiek! Vanuit deze twee grondvesten hadden we niet veel nodig om de handen in elkaar te slaan”.

Activerende werkvloer: voor wie?

Wie kampt met twijfel, herval en instabiliteit op levensdomeinen, en wie ‘werk’ ziet als een hefboom in de stap naar een gezondere levensstijl, kan aan de slag op de activerende werkvloer van Weerwerk. Mathieu:”Het is een leer- en werkomgeving die sterke gelijkenissen vertoont met een reële werkvloer, maar waar de nadruk ligt op leren. Simultaan gaat er aandacht naar zorg voor deze personen. Werk is een methodiek om de doelgroepmedewerker in beweging te krijgen en zorg is nadrukkelijk aanwezig om het veranderingsproces te begeleiden”.

De activerende werkvloer richt zich hoofdzakelijk tot personen met een werkloosheidsuitkering, ziekte-en invaliditeitsuitkering of een leefloon die ook kampen met een probleem van verslaving aan illegale middelen.  Mathieu: “De toeleiding gebeurt vooral vanuit het OCMW, maar ook vanuit VDAB, GTB (*), de gevangenis, justitie in de ruime zin, psychiatrische centra en de drughulpverlening . Ook spontane  aanmeldingen van kandidaat-doelgroepmedewerkers  zijn welkom”.


“Weerwerk  staat in voor de verpakking van de
Metagenics-voedingssupplementen. Het is opmerkelijk dat zo’n bedrijf kiest voor samenwerking met de sociale economie”, zo vertelt Mathieu. Metagenics, sinds 1989 gevestigd in Oostende, is marktleider in producten voor micro-nutritionele ondersteuning voor jong en oud.  Het is een sterk groeiend bedrijf en stelt 260 mensen tewerk in Europa, waarvan een 160-tal in Oostende. Op de site in Oostende bundelen ze al hun activiteiten. Naast de productie met de bijhorende stockage- en verzendingsactiviteiten, bevindt er zich ook de hoofdzetel met de R&D, administratie, sales, marketing en customer service.

“Voor mij een spuitwatertje”

Mathieu: “Bij ieder bezoek van Rogier vraagt hij een spuitwatertje. Normaal hebben we dat bij Weerwerk niet in huis. Vandaag, wanneer Rogier komt, halen we speciaal toch spuitwater in huis. Rogier en zijn team zijn de mensen die Weerwerk verbonden hebben met Metagenics”. Hij leidt het team dat het operationele proces binnen Weerwerk nauwgezet opvolgt en dat ons van op afstand coacht. Zijn team stelt duidelijke grenzen, geeft ons tips om “lean” te werken. Zijn team leerde de begeleiders van Weerwerk ook werken met “visuals”…

Mathieu:”Metagenics is een bedrijf dat ruimte maakt om aan onze medewerkers uitleg te komen geven op teamdagen. De appreciatie van onze mensen is dan enorm! Een bedrijf van zo’n omvang, wereldleider in micro-nutritie, is tegelijk een onderneming die zich sterk maatschappelijk engageert”.

 metgenics web 2 Mathieu:“Dankzij deze opdracht hebben we nu duidelijke parameters om te beoordelen vanaf wanneer iemand kan meedraaien in de reguliere verpakkingsindustrie”

“10.500.000 zakjes”                                                             

Vandaag zorgt de verpakking van deze vitaminen, als één van de vaste opdrachten, voor stabiliteit in het werk. Mathieu: “We verwerken met de mensen van de activerende werkvloer op jaarbasis 10.500.000 zakjes voor Metagenics. Dit zorgde ervoor dat we in 2018 konden uitbreiden qua medewerkers. Tegelijk konden we groeien binnen het methodisch werk. We hebben nu duidelijke parameters om te beoordelen vanaf wanneer medewerkers het tempo aankunnen om bijvoorbeeld mee te draaien in de reguliere verpakkingsindustrie”.

Dankzij de samenwerking kan men op de activerende werkvloer niet enkel uitvoerende werkzaamheden aanbieden maar evengoed logistieke activiteiten. “We kunnen mensen duidelijk laten aanvoelen wat het is om binnen een productie-unit te functioneren aan de hand van het aantal uitgewerkte werkpaketten ”, zo legt Mathieu uit.

“Hoeveel paletten?”

Via deze opdracht fungeert Weerwerk als een vaste schakel in een groter geheel. “We zijn verbonden met de reguliere economie en dat heeft meer impact dan sommigen vermoeden. Wekelijks staat Metagenics in voor de levering én de ophaling. Dit wordt geregeld door een professioneel team onder leiding van Mattijs. Elke week worden er 10 tot 15 paletten met verpakkingen door Metagenics opgehaald. Die mensen die het transport doen, tonen iedere maal een diep respect voor onze medewerkers. Ze maken grapjes. Ze werken gans de tijd aan een goed tempo verder door. Onze mensen kunnen daar echt veel van leren. Samen met Metagenics creëren we een concreet en realistisch jobdoelwit, gedragen door evidence based werken, warmte en respect voor mens”, zo besluit Mathieu.

metagenics web 1 Dat een bedrijf als Metagenics tijd en ruimte maakt om aan onze medewerkers uitleg te komen geven op teamdagen wordt op de arbeidsvloer sterk gewaardeerd

 

Reageer: [email protected]

 

Meer info ook op de website van Metagenics

(1) GTB staat voor Gespecialiseerd Team Bemiddeling

 

 

 

Latest from Paul De Neve

back to top