De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 Professionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

maandag 04 juni 2018 12:47

Drughulpverleningsaanbod antenne Veurne

De Sleutel heeft in de Westhoek een antennewerking. Zo kunnen personen met een hulpvraag terecht in Veurne tijdens de zitdag op dinsdag van 9u30-18u (aanwezigheid arts: 15u-18u) en op donderdag van 12u30-20u30. Daarnaast is er een zitdag in het OCMW-gebouw te Diksmuide op donderdag van 9u00-13u00 (na afspraak). Nieuwe aanmeldingen gebeuren via het Drugs Expertise Team Westhoek. Dat team heeft ook een psychiater ter beschikking indien nodig.


De werking van de antenne Veurne (valt onder dagcentrum De Sleutel Brugge) is opgestart in januari 1999. Aanvankelijk werd de antenne gefinancierd  als vormingsproject waarbij de cliënten werden doorverwezen vanuit het justitiehuis. Hiervoor kon bij aanvang 1 VTE psycholoog worden aangeworven (loon gefinancierd door FOD Justitie, werkingskosten en aanvullende kosten op het loon dankzij steun van de participerende gemeenten).
 
Uitbouw antenne geen prioriteit in Brussel
Vandaag is de financiering van de twee deeltijdse medewerkers van de antennewerking in Veurne gegarandeerd dankzij GAM-middelen en middelen van de steden en gemeenten Alveringem, De Panne, Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge, Koekelare, Koksijde Nieuwpoort en Veurne, aangevuld met steun vanuit de Vlaamse overheid.
De uitbouw van de drughulpverlening in de Westhoek is in het verleden – ondanks de grote nood - altijd een pijnpunt geweest. In 2009 werden de middelen vanuit FOD justitie gehalveerd waardoor het project in augustus 2009 noodgewongen stopgezet werd (gezien de drughulpverlening met ½ VTE niet te ondervangen was).
 
Via de Provincie West-Vlaanderen, die de noodzaak erkende voor drughulpverlening in de Westhoek, kon er  later wel een jaarlijkse ondersteuning bekomen worden van € 15.000.  Daarnaast werden ook de participerende gemeenten bereid gevonden om extra inspanningen te leveren waardoor hun budgettair aandeel in het project aanzienlijk verhoogde. Door deze inspanningen kon de werking in 2011 dan ook terug worden opgestart. Dankzij deze inspanningen kunnen de cliënten in de antenne Veurne terug een beroep doen op psycholoog en een verslavingsarts. Door de interne staatshervorming mocht de provincie  geen persoonsgebonden bevoegdheden meer opnemen en vielen de bijkomende middelen van hen weg. In overgang naar een eigen beleid worden de middelen nu voorlopig bijgeschoten door de Vlaamse overheid.
 
 

met de steun van ELFPO

www.vlaanderen.be/pdpo

leader

Stigma staat herstel in de weg

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

September
 • 25
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 25/9; 9/10; 23/10; 6/11; 20/11; 4/12; 18/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoOktober
 • 7
  19:30 Dagcentrum Mechelen viert 25 jarig bestaan met Filmavond

  Dagcentrum Mechelen viert op maandag 7 oktober zijn 25-jarig bestaan met een filmavond. De viering wordt georganiseerd i.s.m. met het Filmhuis. Samen zetten we een parel van Gus Van Sant in de kijker: ‘Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.’ Een film die een mooi beeld schetst van een man in herstel. Hij maakt er het beste van, ondanks zijn beperkingen. Vooraf is er een receptie en om 20u30 vangt de film aan. Klik hier voor meer info 

 • Volledige agenda