De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 Professionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

dinsdag 21 november 2017 11:20

Aanmeldingen: samenwerken om betere kwaliteit te leveren

De verslavingszorg is volop in beweging.  De individuele hulpvrager staat meer centraal. Wie op zoek is naar hulp, moet vlot de weg vinden naar zorg op maat. Een betere samenwerking moet de zorgcontinuïteit waarborgen. Hiermee wordt ingespeeld op de tendens van de vermaatschappelijking van de zorg en op de nakende inkanteling bij Vlaanderen. We leren steeds beter denken vanuit de vraag in plaats vanuit het eigen aanbod. 

Niet iedereen vindt tijdig de weg naar de drughulpverlener. Soms zijn er wachtlijsten, soms is het aanbod niet afgestemd op de de noden. Om de bereikbaarheid en de aanmeldingen te optimaliseren zien we verschillende samenwerkingsverbanden ontstaan. Zo is er Brugge sinds begin 2016 een Drugs Expertiseteam operationeel,  een initiatief van De Sleutel en CGG Noord-West-Vlaanderen.  Het is een gezamenlijk aanmeldpunt waar de eerste lijnswerker elke werkdag terecht kan met vragen rond thema drugs. Verder loopt er in de Westhoek een samenwerking met Kompas om het drughulpaanbod te verstevigen.

bankje

Ook in Antwerpen is er een soortgelijke beweging in gang gezet, dit onder impuls van de tendering door de stad. Daar wordt begin 2018 een gezamenlijk aanmeldingspunt voor Alcohol- en Drugproblemen (AADA) opgestart, dit in een samenwerkingsverband tussen dagcentrum De Sleutel van Antwerpen, ADIC, CGG Vagga vzw en Free Clinic vzw. Hiermee wordt ingespeeld op de lokale de stedelijke aanpak van de drugsproblematiek zoals vertaald in de beleidsdoelstelling rond gezondheid, en meer specifiek in de actie ‘er is een integrale en geïntegreerde aanpak op maat van de gebruiker.
Het AADA is een laagdrempelig aanmeldingspunt voor volwassenen met een verslavingsprobleem, hun context én intermediaire hulpverleners. Het voorziet in een gerichte doorverwijzing naar het gedifferentieerde Antwerps aanbod van begeleidingstrajecten voor meerderjarigen die een probleem hebben rond middelengebruik en/of gedragsverslaving. Ook het via adequate en gerichte doorverwijzing ondersteunen van de context is een expliciet aandachtspunt. De diverse begeleidingstrajecten starten vanuit dit nieuw centraal aanmeldingspunt.

Ook binnen De Sleutel zelf wordt gezocht naar de optimalisering van de dienstverlening. Zo zijn er concrete plannen om de residentiële aanmeldingen binnen het eigen netwerk te vereenvoudigen. Doelstelling is snel en flexibel trajecten op maat van de cliënt maken en behandelprogramma’s inhoudelijk op elkaar bouwen zodat trajecten naadloos verder lopen. We willen komen tot een vlottere schakeling tussen onze opname-units en voorkomen dat een verwijzer zelf meerdere units binnen ons netwerk moet contacteren.

 

Aanverwante info

Samenwerking versterkt ambulant aanbod in regio Noord-West-Vlaanderen en werkt wachtlijsten weg: klik hier

Online aanmeldingen blijven toenemen: klik hier

 

 

Stigma staat herstel in de weg

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Juli
 • 31
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 31/7; 14/8; 28/8; 11/9; 25/9; 9/10; 23/10; 6/11; 20/11; 4/12; 18/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoSeptember
 • 8
  10:00 Zee-zeildag 2019

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2019 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

Oktober
 • 7
  19:30 Dagcentrum Mechelen viert 25 jarig bestaan met Filmavond

  Dagcentrum Mechelen viert op maandag 7 oktober zijn 25-jarig bestaan met een filmavond. De viering wordt georganiseerd i.s.m. met het Filmhuis. Samen zetten we een parel van Gus Van Sant in de kijker: ‘Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.’ Een film die een mooi beeld schetst van een man in herstel. Hij maakt er het beste van, ondanks zijn beperkingen. Vooraf is er een receptie en om 20u30 vangt de film aan. Meer nieuws volgt!

 • Volledige agenda