De Sleutel Logo

Professionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

vrijdag 18 augustus 2017 00:00

Op weg naar één organisatie, groeien naar één werking!

De vzw Sociale Werkplaats De Sleutel/Weerwerk, de vzw Werkspoor, de vzw Buurt&Co en de vzw Tot Uw Dienst hebben besloten om te groeien naar één organisatie.  De drie vzw’s waar we mee samengaan hebben een vergelijkbare werking als onze organisatie maar dan in Roeselare en waren tot nu gekoppeld aan het OC Sint-Idesbald. Het zijn dus ook vzw’s uit de groep Broeders van Liefde wat de versmelting van deze vier vzw’s makkelijker maakt.

De vzw Werkspoor is een vzw met een erkenning sociale werkplaats (straks maatwerkbedrijf) met een groenploeg en een isolatieploeg.  Vergelijkbaar dus met wat ook wij doen aan opdrachten. De vzw Buurt&Co heeft een erkenning LDE (Lokale Diensten Economie) en vult een ander pallet van dienstverlening in: de uitbating van een dierenasiel, energie scanners, buurtsport en verschillende buurtgerichte groenploegen. De vzw Tot uw Dienst is sterk vergelijkbaar met wat we binnen de dienst Weerwerk Activering doen: begeleiden van mensen in een traject naar duurzaam werk.

Efficiënter werken is voor elke organisatie een uitdaging. Dat is niet anders bij ons als bij de collega’s van de vzw’s in Roeselare. We zijn er van overtuigd dat we onze overhead en onze knowhow op een meer efficiënte manier zullen kunnen inzetten voor een iets grotere groep dan dat dit op vandaag het geval is.  Binnen de werkingen van Roeselare zal men kunnen “genieten” van de werking van een overhead en zich meer kunnen concentreren op de effectieve operationele opdrachten.  Dit moet resulteren in betere resultaten, een sterkere verankering in de regio en extra mogelijkheden in de ontplooiing van de organisatie.

Binnen de nieuwe werking in Roeselare zullen we de doelgroep “mensen met een verslavingsgeschiedenis” aanboren.  Dit gebeurt in deze regio tot op vandaag nog niet.  We beschouwen het vanuit onze missie als noodzakelijk om dit luik van vernieuwing zo vlug als mogelijk op te nemen.  Dit betekent een veel nauwere samenwerking met de collega’s uit de (drug)hulpverlening dan dat dit op nu het geval is.  Deze oefening zal dan ook een positieve weerslag hebben op de verdere verankering in de regio.

Onze personeelsgroep zal groeien met een 60-tal mensen wat uiteraard voor een ganse uitdaging zal zorgen. Een vergelijkbare manier van werken binnen de drie vestigingen, Roeselare-Gent-Antwerpen, is uiteraard een doelstelling.

Dit ganse proces trekt zich nu op gang en zal mondjesmaat worden uitgevoerd. We willen uiteraard wel klaar staan met deze fusie tegen de start van het Maatwerkdecreet bis, namelijk op 01/01/2019.

Guido Maertens, augustus 2017

weerwerk

 

  

logo werkspoor

 

  

357f338fc4 tot uw dienst

 

 

 

 buurtenco

 

 

 

Verslaving is een ziekte

Volg ons op Facebook

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

November
 • 24
  09:30 VAD-studiedag

  VAD-studiedag 24 november 2017 waar ook dr Frederick Van Der Sypt, verbonden aan De Sleutel, als spreker zijn medewerking verleent.  In zijn lezing geeft hij een overzicht van het gebruik en misbruik van psychoactieve medicatie in Vlaanderen. Hij geeft verder een antwoord op vragen als: ‘Is medicatiemisbruik verschillend van ander middelenmisbruik?, ‘Wat is de verantwoordelijkheid van de voorschrijver?’ en ‘Wat zijn therapeutische aandachtspunten?’. Vanuit zijn praktijkervaring zal Dr. Van Der Sypt eveneens de kansen en bedreigingen voor de toekomst toelichten.


  Wanneer: 24/11/2017 Onthaal met koffie vanaf 9u, Start 9.30u – einde 15.30u

  Locatie: Vlaams Parlement

  Programma

  9.40-10.25u Middelengebruik bij mensen met een Lichte Verstandelijke Beperking (LVB)
  Joanneke van der Nagel,psychiater enhoofd kenniscentrum LVB en verslaving vanTactus

  10.40-11.10u Gendersensitieve preventie en behandeling voor alcohol- en druggebruikers
  Julie Schamp, wetenschappelijk medewerker vakgroep orthopedagogiek Universiteit Gent

  11.40-12.30u De (on)zin van angstaanjagende boodschappen in de gezondheidspromotie
  Prof. Dr. Gerjo Kok, Professor of AppliedPsychology, Universiteit Maastricht

  12.30-13.20u Lunch

  13.20-14.00u Psychoactieve medicatie: zegen en vloek
  Dr. Frederick Van Der Sypt, verslavingsarts De Sleutel en Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent: In deze lezing geeft

  14.00-14.15u Woordje van de minister

  14.30-15.00u Gebruik van psychoactieve medicatie bij studenten
  Dr. Maura Sisk, huisarts en studentenarts KULeuven

  15.00-15.30u Samen op weg naar minder psychofarmaca voor bewoners van het woonzorgcentrum (WZC)
  Laurine Peeters,klinisch psycholoog en projectmedewerkerproject psychofarmacain WZC Leiehome
  Prof. dr. Mirko Petrovic, hoogleraar geriatrie Universiteit Gent, lid van de stuurgroep project psychofarmaca in WZC Leiehome

  Prijs: VAD-leden 52 euro/niet-leden 68 euro/studenten 36 euro (inclusief deelnemersmap, koffie en broodjeslunch).

  Inschrijven: voor 10 november 2017.

  Klik hier voor het volledige programma en om in te schrijven

 • 29
  19:30 Opioïde pijnstillers: wat als de verslaving toeslaat?

  Op woensdag 29 november organiseert De Sleutel - in samenwerking met Indivior - een lezing over het thema “Opioïde pijnstillers: wat als de verslaving toeslaat?”. Als sprekers nodigen we Prof Cathy Matheï (Free Clinic) en Prof Auriacombe (Fr) uit.
  Dr Anne Van Duyse (medisch directeur De Sleutel) is gastvrouw.

  Waar? Lezingzaal van het Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43 te 9000 Gent

  Wanneer? Op woensdag 29 november , aanvang 19u30
  (vooraf kan de tijdelijke tentoonstelling in museum Dr. Guislain bezocht worden)

  Doelpubliek? artsen en psychiaters

  Het definitieve programma wordt binnenkort bekendgemaakt. Hou de website in de gaten

  Accreditering werd aangevraagd

  Ruime parkeergelegenheid, vlot bereikbaar met openbaar vervoer

  Lees meer

Januari