De Sleutel Logo

Professionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

vrijdag 17 februari 2017 00:00

De Activerende Werkvloer Antwerpen: een tender-verhaal...

In Antwerpen organiseren we, net zoals in Gent, een Activerende Werkvloer waar mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt worden getraind en gecoacht in een traject naar duurzame tewerkstelling. Afgelopen zomer kregen we het bericht dat het systeem van convenanten werd stopgezet en dat ook ons project via een aanbesteding of tender in de markt zou worden gezet.

Sinds 2010 konden we voor de activerende werkvloer  rekenen op een financiering via een convenant met de stad Antwerpen. Dit stelde ons in staat om 55% van de kost te dekken.  De continuering stond nu zwaar onder druk. Er werd enkele maanden druk voorbereid, geschreven, herschreven en vormgegeven om zo tijdig een offertedossier te kunnen indienen.  Dit is gelukt en half januari kregen we het positieve bericht binnen dat de tender aan onze vzw werd toegewezen (*).  Dit betekent dat we binnen het nieuwe systeem in principe kunnen starten op 1 april 2017.  Tot einde maart loopt de huidige convenant met de stad Antwerpen gewoon door.

Het toegekend krijgen van deze opdracht is voor onze organisatie een belangrijk gegeven.  Het is immers een project voor drie jaar dat nog tweemaal met drie jaar verlengbaar is.  Dus we hebben zekerheid voor maximaal negen jaar met uiteraard de voorwaarde van jaarlijkse positieve evaluaties.  Als we dus de job goed doen, wat steeds  de intentie is, kunnen we een zekerheid hebben voor negen jaar.  Een eeuwigheid in dit wereldje van 1001 subsidiebronnen waarmee we voortdurend alles aan elkaar moeten zien te knopen.

Inhoudelijk is de opdracht voor het grootste deel sterk vergelijkbaar met wat er in de convenant stond én dus met wat we nu reeds doen. Er is één belangrijk inhoudelijk verschil. We zullen “breder” moeten gaan, dit is een heuse uitdaging die eigenlijk reeds lang op ons verlanglijstje staat.  We gaan het ons concept waarmee we reeds lang werken dus aanpassen onder druk van deze tender.  Herkenbaar, ‘last’ zorgt voor verandering! Ook bij ons!

Sociale activering

Het nieuwe hoofdstuk dat moet geschreven worden krijgt vorm onder de titel “Sociale Activering”.  Het is de uitdaging om nu wel aan de slag te gaan met die groep mensen die bij ons tot nu toe niet in aanmerking komt voor een activeringstraject richting werk. We nemen dus diegenen, die nog extreem ver van de arbeidsmarkt staan, ook mee in een traject, maar dan eentje van “sociale activering”.  De term geeft de opdracht goed weer.  Mensen moeten uitgedaagd worden om uit hun sociaal isolement te komen en gaandeweg structureel actief te zijn in deze maatschappij.  De eerste stappen naar een volwaardig burgerschap.  In de uitwerking van deze uitdaging zullen we steeds bekijken hoe we de link richting werk kunnen inbrengen.  De kans om met deze doelgroep te werken biedt de gelegenheid om uit te zoeken en/of te bewijzen dat deze groep wel degelijk stappen richting betaald werk kan zetten.

Groenweb

Het is nu te vroeg om hier reeds een volledig overzicht te geven van de methodiek die zal gebruikt worden om die sociale activering vorm te geven.  We zullen uiteraard gebruik maken van de beproefde methodieken die we kennen van de werking van de Activerende Werkvloer.

De doelstelling is elke deelnemer een zo goed mogelijk ingevulde week te bieden. Uiteraard met een invulling die betekenisvol en interessant is voor de betrokkene. We zullen in elk geval linken leggen met de Activerende Werkvloer door bijvoorbeeld één of twee momenten in de week te voorzien waar de groep “Sociale Activering” komt kennis maken met de “Activerende Werkvloer”. Verder bekijken we een intense samenwerking met de collega’s van het dagcentrum De Sleutel in Antwerpen.  Uiteraard zullen andere partnerschappen ontstaan daar waar de nood zich voordoet voor de betrokkene. Daarnaast zullen we proberen om het dagelijkse leven wat meer te structureren.  Boodschappen doen, poetsen, familiebezoek, hulpverlening, enz….zijn allemaal zaken die we zullen inplannen in dergelijke trajecten.

Dit wordt boeiend!  De creativiteit en de flexibiliteit van ons team in Antwerpen zal in elk geval aangesproken worden.  In één van de volgende edities van dit tijdschrift geven we verslag van de toegepaste methodieken en van de eerste resultaten.

Guido Maertens

(*) Het Antwerpse stadsbestuur heeft midden maart beslist om alle lopende tenderdossiers rond sociale zorg “on hold” te zetten. Ook de tender die de financiering van de Activerende Werkvloer omvatte. We vertrouwen erop dat er snel duidelijkheid komt. Onze inhoudelijke werking kunnen we verderzetten. Het stadsbestuur nam deze beslissing om te vermijden dat de sociale projecten, net zoals de toekenning van de OCMW-tender voor het daklozencentrum De Vaart aan G4S, geschorst zouden worden.

Meer info over de Activerende Werkvloer

Aanverwante artikels rond Activering

sterk in coaching

 Verslaving is een ziekte

Volg ons op Facebook

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

November
 • 24
  09:30 VAD-studiedag

  VAD-studiedag 24 november 2017 waar ook dr Frederick Van Der Sypt, verbonden aan De Sleutel, als spreker zijn medewerking verleent.  In zijn lezing geeft hij een overzicht van het gebruik en misbruik van psychoactieve medicatie in Vlaanderen. Hij geeft verder een antwoord op vragen als: ‘Is medicatiemisbruik verschillend van ander middelenmisbruik?, ‘Wat is de verantwoordelijkheid van de voorschrijver?’ en ‘Wat zijn therapeutische aandachtspunten?’. Vanuit zijn praktijkervaring zal Dr. Van Der Sypt eveneens de kansen en bedreigingen voor de toekomst toelichten.


  Wanneer: 24/11/2017 Onthaal met koffie vanaf 9u, Start 9.30u – einde 15.30u

  Locatie: Vlaams Parlement

  Programma

  9.40-10.25u Middelengebruik bij mensen met een Lichte Verstandelijke Beperking (LVB)
  Joanneke van der Nagel,psychiater enhoofd kenniscentrum LVB en verslaving vanTactus

  10.40-11.10u Gendersensitieve preventie en behandeling voor alcohol- en druggebruikers
  Julie Schamp, wetenschappelijk medewerker vakgroep orthopedagogiek Universiteit Gent

  11.40-12.30u De (on)zin van angstaanjagende boodschappen in de gezondheidspromotie
  Prof. Dr. Gerjo Kok, Professor of AppliedPsychology, Universiteit Maastricht

  12.30-13.20u Lunch

  13.20-14.00u Psychoactieve medicatie: zegen en vloek
  Dr. Frederick Van Der Sypt, verslavingsarts De Sleutel en Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent: In deze lezing geeft

  14.00-14.15u Woordje van de minister

  14.30-15.00u Gebruik van psychoactieve medicatie bij studenten
  Dr. Maura Sisk, huisarts en studentenarts KULeuven

  15.00-15.30u Samen op weg naar minder psychofarmaca voor bewoners van het woonzorgcentrum (WZC)
  Laurine Peeters,klinisch psycholoog en projectmedewerkerproject psychofarmacain WZC Leiehome
  Prof. dr. Mirko Petrovic, hoogleraar geriatrie Universiteit Gent, lid van de stuurgroep project psychofarmaca in WZC Leiehome

  Prijs: VAD-leden 52 euro/niet-leden 68 euro/studenten 36 euro (inclusief deelnemersmap, koffie en broodjeslunch).

  Inschrijven: voor 10 november 2017.

  Klik hier voor het volledige programma en om in te schrijven

 • 29
  19:30 Opioïde pijnstillers: wat als de verslaving toeslaat?

  Op woensdag 29 november organiseert De Sleutel - in samenwerking met Indivior - een lezing over het thema “Opioïde pijnstillers: wat als de verslaving toeslaat?”. Als sprekers nodigen we Prof Cathy Matheï (Free Clinic) en Prof Auriacombe (Fr) uit.
  Dr Anne Van Duyse (medisch directeur De Sleutel) is gastvrouw.

  Waar? Lezingzaal van het Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43 te 9000 Gent

  Wanneer? Op woensdag 29 november , aanvang 19u30
  (vooraf kan de tijdelijke tentoonstelling in museum Dr. Guislain bezocht worden)

  Doelpubliek? artsen en psychiaters

  Het definitieve programma wordt binnenkort bekendgemaakt. Hou de website in de gaten

  Accreditering werd aangevraagd

  Ruime parkeergelegenheid, vlot bereikbaar met openbaar vervoer

  Lees meer

Januari