De Sleutel Logo

Professionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

dinsdag 20 december 2016 00:00

De Sleutel op Gezondheidsconferentie Preventie

In 2025 leeft de Vlaming gezonder door gezond te eten, zittend gedrag te mijden, voldoende te bewegen, gezonder met alcohol om te gaan en tabak en drugs af te zweren. Dat is voor alle beleidsdomeinen de overkoepelende gezondheidsdoelstelling die op de Gezondheidsconferentie van 16 en 17 december 2016 werd vastgelegd.

De nieuwe generatie gezondheidsdoelstellingen zijn behoorlijk ambitieus.  Zij bepalen de prioriteiten voor de thema's voeding, beweging, sedentair gedrag en tabak, alcohol en drugs. Dit zijn de thema’s met de grootste maatschappelijke kost en de potentieel grootste ziektelast.  Hierop preventief inzetten levert de meeste gezondheidswinst op.  Er is gekozen om preventief te (gaan) werken in de volgende settings : onderwijs, werk, gezin, vrije tijd, zorg- en welzijnssector, lokale gemeenschap.

vdwalle op gezonheidsconferentie

De Sleutel Preventie was aanwezig in het Internationaal Congrescentrum te Gent  met een mooie stand waarin info en duiding werd gegeven bij het eigen onderwijsaanbod naar kleuter, lager en middelbaar onderwijs.  Preventiemedewerker Johan Van de Walle gaf in aanwezigheid van Minister Vandeurzen ook een gesmaakte presentatie over de achtergronden van het Unplugged preventiepakket voor het middelbaar onderwijs.

De bijdrage van De Sleutel als erkende terreinorganisatie preventie in het onderwijs blijft hard nodig.  De evaluatie van de oude gezondheidsdoelstelling wijst uit volwassenen minder blowen, maar bij jongeren neemt het laatstejaarsgebruik toe.

preventie de sleutel op gezondheidsbeurs

De Sleutel is echter ook een actor binnen de zorg- en welzijnssector en dus ook aan zet wat betreft preventie op vlak van  gezonde voeding, bewegen en zittend gedrag, tabak en alcohol naar de eigen cliënten en medewerkers.  Er is uiteraard behoorlijk veel werk aan de winkel : in welke mate slagen we er als organisatie in om gezonde voeding aan te bieden aan de cliënt, het tabakgebruik bij onze medewerkers te reduceren, een gezonde leefstijl bij cliënt en medewerker te promoten, minder zittend gedrag aan te moedigen…?    De komende periode zal aandacht gaan naar het uitwerken van subdoelstellingen.  Gezien De Sleutel vooral actief is binnen onderwijs werken we mee aan het concretiseren van de volgende subdoelstelling “Tegen 2025 voert ww % (1) van de basisscholen en xx % (1) van de secundaire scholen een preventief gezondheidsbeleid dat aan minimale kwaliteitscriteria voldoet.”  Maar ook de volgende subdoelstelling binnen de setting van de zorg- en welzijnssector zal onze aandacht wegdragen :  “Tegen 2025 voert een toenemend percentage van de zorg- en welzijnsvoorzieningen een preventief gezondheidsbeleid dat aan minimale kwaliteitscriteria voldoet.”

Wordt vervolgd.

 

Damien Versele (december 2016)

 

(1) nog te bepalen percentagesVerslaving is een ziekte

Volg ons op Facebook

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Agenda

November
 • 24
  09:30 VAD-studiedag

  VAD-studiedag 24 november 2017 waar ook dr Frederick Van Der Sypt, verbonden aan De Sleutel, als spreker zijn medewerking verleent.  In zijn lezing geeft hij een overzicht van het gebruik en misbruik van psychoactieve medicatie in Vlaanderen. Hij geeft verder een antwoord op vragen als: ‘Is medicatiemisbruik verschillend van ander middelenmisbruik?, ‘Wat is de verantwoordelijkheid van de voorschrijver?’ en ‘Wat zijn therapeutische aandachtspunten?’. Vanuit zijn praktijkervaring zal Dr. Van Der Sypt eveneens de kansen en bedreigingen voor de toekomst toelichten.


  Wanneer: 24/11/2017 Onthaal met koffie vanaf 9u, Start 9.30u – einde 15.30u

  Locatie: Vlaams Parlement

  Programma

  9.40-10.25u Middelengebruik bij mensen met een Lichte Verstandelijke Beperking (LVB)
  Joanneke van der Nagel,psychiater enhoofd kenniscentrum LVB en verslaving vanTactus

  10.40-11.10u Gendersensitieve preventie en behandeling voor alcohol- en druggebruikers
  Julie Schamp, wetenschappelijk medewerker vakgroep orthopedagogiek Universiteit Gent

  11.40-12.30u De (on)zin van angstaanjagende boodschappen in de gezondheidspromotie
  Prof. Dr. Gerjo Kok, Professor of AppliedPsychology, Universiteit Maastricht

  12.30-13.20u Lunch

  13.20-14.00u Psychoactieve medicatie: zegen en vloek
  Dr. Frederick Van Der Sypt, verslavingsarts De Sleutel en Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent: In deze lezing geeft

  14.00-14.15u Woordje van de minister

  14.30-15.00u Gebruik van psychoactieve medicatie bij studenten
  Dr. Maura Sisk, huisarts en studentenarts KULeuven

  15.00-15.30u Samen op weg naar minder psychofarmaca voor bewoners van het woonzorgcentrum (WZC)
  Laurine Peeters,klinisch psycholoog en projectmedewerkerproject psychofarmacain WZC Leiehome
  Prof. dr. Mirko Petrovic, hoogleraar geriatrie Universiteit Gent, lid van de stuurgroep project psychofarmaca in WZC Leiehome

  Prijs: VAD-leden 52 euro/niet-leden 68 euro/studenten 36 euro (inclusief deelnemersmap, koffie en broodjeslunch).

  Inschrijven: voor 10 november 2017.

  Klik hier voor het volledige programma en om in te schrijven

 • 29
  19:30 Opioïde pijnstillers: wat als de verslaving toeslaat?

  Op woensdag 29 november organiseert De Sleutel - in samenwerking met Indivior - een lezing over het thema “Opioïde pijnstillers: wat als de verslaving toeslaat?”. Als sprekers nodigen we Prof Cathy Matheï (Free Clinic) en Prof Auriacombe (Fr) uit.
  Dr Anne Van Duyse (medisch directeur De Sleutel) is gastvrouw.

  Waar? Lezingzaal van het Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43 te 9000 Gent

  Wanneer? Op woensdag 29 november , aanvang 19u30
  (vooraf kan de tijdelijke tentoonstelling in museum Dr. Guislain bezocht worden)

  Doelpubliek? artsen en psychiaters

  Het definitieve programma wordt binnenkort bekendgemaakt. Hou de website in de gaten

  Accreditering werd aangevraagd

  Ruime parkeergelegenheid, vlot bereikbaar met openbaar vervoer

  Lees meer

Januari