De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Professionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

woensdag 07 december 2016 00:00

Preventie lanceert vernieuwde lessenreeks Unplugged voor 1ste graad

Unplugged, op maat van leerlingen van het eerste en tweede middelbaar, zit in een nieuw jasje. Scholen kunnen met dit volledig herwerkt pakket aan de slag rond sociale en persoonlijke vaardigheden. Unplugged is een bewezen goede praktijk en bevat 12 (inter)actieve lessen die kunnen worden gegeven binnen het vak sociale vaardigheden of maatschappelijke vorming, het titularisuurtje of eventueel zelfs opgesplitst in verschillende vakken.

De Sleutel biedt een drugpreventieprogramma aan secundaire scholen aan onder de naam Unplugged. Per graad bieden we een andere methodiek en materiaal aan, rekening houdend met de leerlijn TAD. Al deze materialen zijn gebaseerd op de criteria voor effectieve drugpreventie (EMCDDA).

In 2007 lanceerde De Sleutel, onder de vlag van het Europese EU-DAP trial: “Unplugged 1ste graad”. Na de ontwikkeling van de lessen werkte De Sleutel mee aan een grootschalig onderzoek. De Randomized Control Trial gaf de lessenreeks een positieve beoordeling. Deze preventiemethodiek wordt nu wereldwijd als standaard gebruik. Sindsdien werden honderden leerkrachten getraind en duizenden leerlingenboekjes verspreid in de Vlaamse scholen.

Na tien jaar werd het tijd om dit materiaal te herwerken. In samenwerking met enkele leerkrachten en uitgeverij die Keure herschreven wij de methodiek. Wel werd rekening gehouden met de oorspronkelijke criteria. In de nieuwe methode worden bij elke les verschillende activiteiten voorzien voor leerlingen uit de B-stroom en het Buitengewoon Secundair Onderwijs.

UNPLUGGEDWe zijn fier om dit nieuwe materiaal voor te stellen. Dit doen we in de vijf provincies tijdens een interactieve training. Leerkrachten van de 1ste graad, coördinatoren, zorgleerkrachten en directies zijn van harte welkom op deze trainingsdagen.

De training duurt anderhalve dag. Tijdens de eerste trainingsdag maken de deelnemers op een interactieve manier kennis met de basisprincipes en het didactisch materiaal.
Enkele maanden na de trainingsdag komen de deelnemers opnieuw samen tijdens een halve dag follow-up. Doel van deze follow-up is ervaringen uit te wisselen en samen eventuele drempels maar ook succes-ervaringen te bespreken. Dit geeft de leerkracht de extra inspiratie en energie om aan de slag te gaan en te blijven met Unplugged.

 

Maandag 23 januari 2017  + dinsdagnamiddag 30 mei 2017 in Gent
Dinsdag 24 januari + donderdagnamiddag 1 juni in Brugge
Maandag 30 januari + dinsdagnamiddag 6 juni in Turnhout
Dinsdag 31 januari + donderdagnamiddag 8 juni 2017 in Hasselt
Dinsdag 7 maart + dinsdagnamiddag 13 juni 2017 in Leuven

 

Een trainingsdag ziet er als volgt uit: onthaal vanaf 08.45 uur. De vorming begint om 9.00 uur en loopt tot 16.00 uur. De follow-up namiddag begint om 13 en loopt tot 16 uur.

Meer info: preventie@desleutel.be

Johan Van de Walle

(december 2016)

 

Aanverwante info

Jongeren die experimenteren met drugs weten wat ze doen

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.