De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Professionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

donderdag 01 september 2016 00:00

‘Herstel is zowel een persoonlijke kwaliteit als een beleving’ (Prof. David Best)

Ik moest aan die zin denken vlak voordat de eerste recovery-ontmoeting in ons dagcentrum Mechelen zou starten. Eindelijk was het zover. Ik voelde me onzeker en nerveus: “Wat als er niemand opdaagt? Wat als er tien paar sceptische ogen naar mij zitten te staren en ik dichtklap? Waar ben ik aan begonnen? Vluchten kan niet meer. In het slechtst mogelijke scenario loop ik een paar eerstegraads brandwonden op. De genezing daarvan zal maximum enkele weken duren, ze laten geen grote littekens na en ze zijn niet levensbedreigend. Dus…”

Bijna een jaar is voorbijgegaan sedert ik het voorstel op tafel legde om in Mechelen met een recovery-groep te starten. Mijn inspiratie daartoe kwam van ‘The Anonymous People’, een documentaire over de geschiedenis van de recovery-beweging. Deze beweging ontstond rond de jaren zeventig in de VS, grotendeels in navolging van de burgerrechten- en holebi-beweging. De bedoeling ervan is het taboe rond verslaving te doorbreken door mensen te 'empoweren', door mensen weerbaar te maken. In die zin verschilt de recovery beweging fundamenteel van de AA of NA, die beide met het Minnesota-model werken en zweren bij anonimiteit. Vrij snel groeide het aantal recovery groepen in de VS. Intussen zijn er wereldwijd duizenden dergelijke groepen. Vooral in Groot-Brittannië en Scandinavië is er de laatste jaren een sterke groei. Jaarlijks worden in de VS en in Engeland recovery-marsen georganiseerd waarin duizenden mensen met verslavingsproblemen vreedzaam op straat komen om aandacht te vragen voor hun problematiek.

Ik voelde me sterk aangesproken door de documentaire. Het vergt moed om aandacht te vragen voor een probleem waar men zich meestal voor schaamt of schamen moet. “En dan is er een beweging die mensen juist aanspreekt op hun moed, op hun kracht en niet op hun mislukking. Daar wil ik iets mee doen. Waarom bij ons in Mechelen niet op kleine schaal een poging doen om een recovery-groep te starten?”.

Eenmaal het zaadje was geplant, begon het langzaam te kiemen. Traag maar gestaag werd het project concreter. Dankzij de gerichte en soms scherpe vragen van het team was ik verplicht om in de maanden die volgden alles grondig te overdenken. Wordt het een open of gesloten groep? Wat is de meerwaarde van een groep? Wat probeer je te bereiken? Hoe ga je dat concreet bereiken? Wat is het verschil met de klassieke hervalpreventie? Wat zijn de instroomcriteria? Wat als mensen onder invloed naar de groep komen? Kunnen alleen maar cliënten van De Sleutel er terecht? Gaat het enkel over illegaal druggebruik of over alle vormen van verslaving? Zo ja, welke en waarom? Enzoverder, enzovoort. Ik werd soms hoorndol van al die vragen.

Maar toch, dankzij al die ‘ambetante’ vragen werd ik verplicht om mijn denken over de groep te verdiepen en om mezelf grondig te ondervragen: “Waarom wil ik nu perse een recovery-groep in Mechelen? Beschik ik wel over de nodige vaardigheden om dit in goede banen te leiden? Bekijk ik het allemaal niet door een veel te roze bril?”

De eerste avond zijn uiteindelijk drie mensen opgedaagd. Ik was nerveus, maar ik ben niet dichtgeklapt en het was een fijne ont-moeting. Nadien voelde ik me tezelfdertijd leeg en opgedraaid. Mijn kindje was geboren, weliswaar nog fragiel zoals iedere pasgeborene, maar het had de bevalling overleefd. Intussen zijn we een paar maanden bezig. Om de twee weken komen mensen bij elkaar. Niets moet. We doen een rondje en vertellen hoe we er bij zitten. We bekijken een filmfragment of we luisteren samen naar een liedjestekst. In tegenstelling tot de NA wordt er wel ingegaan op elkaars verhaal.

affiche2recovery web De Recoverygroep richt zich tot mensen die tijdens en/of na hun behandelperiode contact willen houden met lotgenoten en vindt plaats in het dagcentrum De Sleutel te Mechelen op woensdagen telkens om 19u30 (om de 14 dagen). Men kan op elk moment aansluiten


Mensen met een kwetsbaarheid voor verslaving zijn vaak gevoelig en creatief en hebben soms een heerlijk gevoel voor humor: er wordt dus ook wel gelachen, gelukkig maar. 

Ook ik vertel hoe het aanwezig zijn in de groep me toch steeds uit mijn comfortzone haalt. Ik ben er niet de ‘deskundige of professional', die zich kan wegstoppen achter zijn zogezegde alwetendheid. Meestal vliegt het anderhalf uur voorbij. Soms blijven mensen napraten. Over hun vallen en opstaan, over hun strompelen en stamelen, over hun blijven zoeken, over hoe je in godsnaam van je kwetsbaarheid een sterkte maakt, over hoe je het best mogelijke leven kan leiden, over hoe je je potentieel ten volle kan waarmaken, over hoe je omgaat met goesting en met de dagelijkse dilemma’s etcetera.

In onze groep vinden mensen niet alleen verbondenheid met hun lotgenoten, maar ook het diepe besef dat behandeling maar het begin van herstel is, dat je na dat begin steeds opnieuw en opnieuw de keuze moet maken, de notie dat je een leven lang kwetsbaar bent voor verslaving, de onderkenning dat je ook de kracht hebt, dat je samen de kracht kunt vinden, dat je mekaar kunt steunen, mekaar kunt leren, dat je samen een weg kunt vinden om met die kwetsbaarheid om te gaan, om met die kwetsbaarheid te leven. Niet meer of niet minder dan wat alle mensen te leren hebben in dit leven.

We gaan door met de groep, niemand weet hoe het zal verder evolueren. Maar er zijn tekenen van hoop. Te lang en te veel heeft de professionele drughulpverlening gefocust op behandeling en te weinig op langdurig herstel. We zijn er nog lang niet, vooralsnog is het ondenkbaar dat men zoals in Amerika ‘herstellende verslaafde’ op zijn CV zet. Maar er is beweging: samenwerking van professionelen met ervaringsdeskundigen, met NA, is in sommige regio’s al een feit. Studiedagen over recovery en ervaringsdeskundigheid worden georganiseerd. Men spreekt over verslavingszorg in plaats van drugshulpverlening. We doen pionierswerk. Niet altijd vanzelfsprekend, maar wel altijd uitdagend en boeiend.

Julien Dejonghe (Mechelen juli 2016)

 

Aanverwante info:
Aanvaarden van beperkingen, ontdekken van nieuwe mogelijkheden: over Recovery of herstel

 

 

Jongeren die experimenteren met drugs weten wat ze doen

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Juli
 • 15
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoSeptember
 • 9
  09:00 BFTC-sportdag

  Jaarlijkse BFTC-sportdag, dit jaar georganiseerd door de Therapeutische Gemeenschap De Sleutel Gent.

  Meer info volgt

   

 • 13
  10:00 Zee-zeildag 2020

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2020 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • Volledige agenda