De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 Professionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

donderdag 13 juni 2013 00:00

Steven Ellegiers : “Dit is mijn droomjob” (Een medewerker vertelt in Dichtbij)

De ene dag legt hij een terras aan rond een buitenverblijf in Watervliet, de andere dag snoeit hij de hagen van een bedrijfsterrein of ruimt hij zwerfvuil in de Gentse haven. Steven Ellegiers begeleidt cliënten van De Sleutel, op weg naar de reguliere arbeidsmarkt. “Dit is mijn droomjob!” Steven zal het een paar keer herhalen tijdens ons gesprek. “Waar anders kan ik twee van mijn passies combineren: mensen helpen én de handen uit de mouwen steken in de tuin?” Dit portret verscheen in Dichtbij, het personeelsmagazine van de Broeders van Liefde.

Weerwerk is de sociale werkplaats van De Sleutel. “Mensen die hun traject in De Sleutel of andere drughulpcentra beëindigd hebben, kunnen bij ons terecht om werkritme aan te leren”, legt Steven uit. “Afhankelijk van welk contract ze krijgen, blijven ze een korte of langere periode bij ons, maar steeds met het oog op doorstroming naar de arbeidsmarkt.”
In het landelijke Watervliet zijn Steven en zijn ploeg aan de slag om een terras in blauwsteen en hout aan te leggen rond een klein buitenverblijf, met een prachtig uitzicht. “Welke taken we de gasten laten uitvoeren, is afhankelijk van henzelf. Dit terras is een secuur werk, daarvoor moet je toch de nodige handeling hebben.”

dichtbijPer werf begeleidt Steven 1 tot 6 personen. “Bij bedrijven rijden we het  gras af, scheren we de hagen of ruimen we zwerfvuil. Bij particulieren doen we bijvoorbeeld de aanplant in de tuin.” Normaal zit Steven elke dag op een andere werf. “Die afwisseling is bijzonder leuk. We hebben ook geen lange-termijn-planning. Ik weet bijvoorbeeld niet wat de volgende werf zal zijn als dit terras af is. Alleen voor het onderhoud van bedrijfssites kan je zelf je werk inplannen.”

Verkoop
“Ik heb heel lang in de verkoop gestaan, met het idee om mensen te helpen. Maar dat viel wat tegen. Ik heb onder meer meubels en keukens verkocht in de veronderstelling dat ik mensen zou kunnen assisteren en begeleiden. Maar daar had ik toch een verkeerd beeld van, zo bleek. Dus ben ik in avondschool tuinaanneming gaan studeren, een andere passie van me. Sinds ik hier werk, heb ik meer voldoening van mijn job. Mensen helpen én werken in de tuin: die combinatie maakt dat dit mijn droomjob is. Bovendien ligt de doelgroep me wel.”

 

Lees hier het volledige interview (verschenen in Dichtbij 18, editie juni 2013) of ga naar de website van de Broeders van Liefde.

 

met dank aan de Dichtbij-redactrice Annelies Naert.

Stigma staat herstel in de weg

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

September
 • 8
  10:00 Zee-zeildag 2019

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2019 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

Oktober
 • 7
  19:30 Dagcentrum Mechelen viert 25 jarig bestaan met Filmavond

  Dagcentrum Mechelen viert op maandag 7 oktober zijn 25-jarig bestaan met een filmavond. De viering wordt georganiseerd i.s.m. met het Filmhuis. Samen zetten we een parel van Gus Van Sant in de kijker: ‘Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.’ Een film die een mooi beeld schetst van een man in herstel. Hij maakt er het beste van, ondanks zijn beperkingen. Vooraf is er een receptie en om 20u30 vangt de film aan. Meer nieuws volgt!

 • Volledige agenda