De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 Professionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

vrijdag 22 februari 2013 15:14

Hoe biedt een ambulant centrum ondersteuning aan scholen en instellingen?

Leerkrachten of begeleiders uit internaten, maar ook opvoeders uit leefgroepen van instellingen zitten soms met de handen in het haar bij vermoedens van druggebruik bij de jongeren die ze onder hun hoede hebben. Enkele voorbeelden van ondersteuning via het dagcentrum (1).

Een instelling of school kan de vraag stellen om de ernst van het gebruik van een jongere in te schatten. Daarnaast is er een aanbod  voor het geval de jongere moeilijk tot in het dagcentrum geraakt. Meestal heeft deze dan reeds toegegeven drugs te gebruiken, maar de stap naar hulp is (nog) te moeilijk. Op vraag van de instelling kan het dagcentrum een outreach-medewerker sturen om samen met de jongere in gesprek te gaan. De begeleider van de jongere wordt daarbij uitgenodigd om, samen met de jongere, de situatie te schetsen. Er worden meteen ook duidelijke afspraken gemaakt om een goede samenwerking te garanderen.  Daarna heeft de outreacher een kort gesprek met de jongere onder vier ogen. Dit laatste is belangrijk om vrij over gebruik te kunnen spreken. De hulpverlener is immers gehouden aan het beroepsgeheim. De jongere kan vrijuit praten zonder bv een sanctie van de school te moeten vrezen.   

Het dagcentrum kan tevens het team van opvoeders ondersteunen via de inbreng van kennis en praktische tips. Zo kunnen we deelnemen aan teambesprekingen om onze expertise in te brengen. Of gaan we  in op specifieke vragen van begeleiders (vb ‘hoe ga ik om met jongere die onder invloed is?’ of ‘hoe weeg ik de zorg voor een druggebruikende jongere af t.o.v. de zorg voor anderen in de groep?’).  Omdat het voor jongeren niet evident is zich te concentreren op een gesprek, wordt er geïnvesteerd in minder verbale technieken. De begeleiding beperkt zich niet tot een  formeel therapeutisch gesprek (de begeleider gaat bv in gesprek tijdens een wandeling of tijdens een kickerspel). Bedoeling is om op een laagdrempelige wijze tot een open en eerlijk gesprek te komen. Via outreach maken jongeren op een minder dwingende manier kennis met de hulpverlening, echt op tempo en niveau van de jongere. Indien vereist, kan een reeks opeenvolgende gesprekken doorgaan op locatie. 

Outreach-werk vraagt meer tijd en energie van alle betrokken partijen. Praktische beslommeringen en volle agenda’s kunnen het proces vertragen. Om dit op te vangen, heeft het dagcentrum een (zij het beperkt) aantal uren vrijgehouden die uitsluitend aan outreach worden gewijd.

Lees hier meer over ons aanbod "outreach".

(1) Dit aanbod is voorlopig enkel beschikbaar in de dagcentra van Gent en Brugge

Stigma staat herstel in de weg

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

September
 • 8
  10:00 Zee-zeildag 2019

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2019 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

Oktober
 • 7
  19:30 Dagcentrum Mechelen viert 25 jarig bestaan met Filmavond

  Dagcentrum Mechelen viert op maandag 7 oktober zijn 25-jarig bestaan met een filmavond. De viering wordt georganiseerd i.s.m. met het Filmhuis. Samen zetten we een parel van Gus Van Sant in de kijker: ‘Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.’ Een film die een mooi beeld schetst van een man in herstel. Hij maakt er het beste van, ondanks zijn beperkingen. Vooraf is er een receptie en om 20u30 vangt de film aan. Meer nieuws volgt!

 • Volledige agenda