De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Paul De Neve

Paul De Neve

Bij het werken met jongeren in opname is een van de basislijnen steeds dat we maar kunnen helpen als ook de omgeving van de jongeren mee betrokken is. Binnen De Sleutel is al heel wat ervaring en expertise aanwezig wat betreft het werken met die context (familie, vrienden, huisarts,…).  Binnen het Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma (RKJ) in Eeklo wordt nu ook actief ingezet op het delen van deze kennis. Het ganse team  van deze werking voor minderjarigen leerde met een contextuele bril kijken. 

maandag, 29 november 2021 15:13

Steun Groep Weerwerk via ‘Scan for Change’

Zag je de voorbije weken de campagne Scan for Change al in de media verschijnen? Weerwerk is 1 van de 20 deelnemende organisaties. Scan for Change wil het steunen van goede doelen gemakkelijker maken en loopt in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting.

Het CIC van De Sleutel in Wondelgem is een begrip in de drughulpverlening. De werking heeft reeds 42 jaar op de teller. Meestal wordt CIC als een letterwoord gebruikt, waarbij men de letters achtereenvolgens uitspreekt. Voor sommigen is de betekenis van de afzonderlijke letters niet gekend of wat vervaagd. Straks verandert het centrum van naam. Onze redactie vroeg tekst en uitleg bij Wim Vens, afdelingshoofd van het nieuwe Detox- en Oriëntatiecentrum (DOC).

Voor elke nieuwe cliënt die een behandeling start in De Sleutel worden normaliter een aantal profielgegevens verzameld die deel uitmaken van het zorgdossier. Deze minimumset van gestandaardiseerde gegevens die bevraagd worden bij het eerste face-to-face contact noemen we TDI of voluit Treatment Demand Indicator. Op basis van deze en andere info kan hierna werk worden gemaakt van zorg op maat van het profiel en de hulpvraag van de cliënt. Wie is de cliënt die aanklopt voor drughulp?

Hoe beleefden de bewoners van de therapeutische gemeenschap (TG) voor dubbeldiagnose te Gent hun kamp, net voor de zomer? Op vraag van de redactie blikken enkele bewoners terug en schreven ze hun gedachten neer.

Net voor de vakantie trokken de bewoners van de Therapeutische Gemeenschap in Merelbeke voor enkele dagen naar de Ardennen. Bewoner Tom (*) schreef neer wat de activiteiten "ervaringsleren" (o.m. een dropping) bij hem teweeggebracht hebben. Lees even mee.

Deze foto’s bieden een impressie van een activiteit met de bewoners van de therapeutische gemeenschap voor dubbeldiagnose te Gent (TGG). Ze namen met de groep deel aan een Parkour-sessie georganiseerd door FLOW DE GAND.

Op 5 oktober namen meer dan 140 medewerkers van De Sleutel deel aan de studiedag “Op de golf van verandering: van denken naar doen”. De reacties van de deelnemers na de interne studiedag zijn eensgezind : het is tijd voor actie, iedereen had goesting om in verbondenheid aan de slag te gaan!

Dieter (*) is alleenstaand en volgt sinds drie maanden de behandelgroep in het ambulant centrum De Sleutel te Brugge. Daarvoor zat hij meer dan 10 jaar in de gevangenis. Hij heeft één broer en 4 zussen. Hij bouwt sinds kort opnieuw het contact uit met zijn vader. Dit weekend deden ze samen boodschappen. Dieter (40) kwam vrij onder voorwaarden. Hij moet en wil aan zijn verslaving werken.

Het is maandagmorgen. De start van een drukke dag in het ambulant centrum De Sleutel te Brugge. Op jaarbasis melden zich in de Barrièrestraat zo’n 600 cliënten (85% M, 15 % V). Gemiddeld zijn ze 200 dagen in behandeling voor hun drugsprobleem. Hoe ziet zo’n dag eruit? We volgen de activiteiten van Johan aan het onthaal, het zenuwcentrum van deze ambulante afdeling. Vandaag hebben een 20-tal cliënten een individuele afspraak en zijn er een 15-tal cliënten in huis voor het groepsaanbod.

<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... Volgende > Einde >>
Pagina 1 van 68

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.