De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 donderdag 06 september 2012 00:00

GROEnTEN UIT GENT, een voorbeeld van activering binnen De Sleutel

Sociale Werkplaats De Sleutel zet op twee sites in Gent mensen aan het werk in een vernieuwend stadslandbouwproject. Onze doelgroepmedewerkers onderhouden er samen met vrijwilligers met groene vingers een gemeenschapstuintje. Het project GROEnTEN uit GENT is mogelijk mede dankzij de ondersteuning van POD Maatschappelijke Integratie.

Landbouw in de stad zelf, groenten met een beperkte ecologische voetafdruk: lokaal geteeld, door lokale mensen, met een lokale bestemming. Dat is waar dit project voor staat. GROEnTEN uit GENT, te vinden op het volkstuincomplex “Boerse Poort” en op het domein van “vzw DOK” nabij de Dampoort, is een sociaal-tewerkstellingsproject:

groentenuitgent uitsnede049

 

 

Willem Van Gucht: "Vrijwilligers zonder ervaring zijn geen probleem, we voorzien immers begeleiding"

 

 

  

• tewerkstelling omdat we proberen om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt terug aan het werk te krijgen. Onze doelgroepmedewerkers worden ingeschakeld in het kader van hun activeringstraject. Het helpt hen in het kweken van goede arbeidsattitudes, in het leren omgaan met regels, op tijd leren zijn,... We kijken binnen dit aanbod ook welk soort werk ze liefst doen, zodat we hen dan gepast kunnen oriënteren naar een werk binnen een van de Weerwerk-ateliers.

• een sociaal project omdat we opteren voor een open gemeenschapstuin. We willen dus zoveel mogelijk particulieren verwelkomen op onze akkers. Onze doelgroepmedewerkers hebben zeker baat bij het contact met deze vrijwilligers. Zo ontmoeten ze ook mensen uit een totaal andere context en leefwereld. Particulieren kunnen er terecht om bij te leren over biologisch tuinieren, om mee te zaaien, te spitten en te oogsten, ...Wie de handen uit de mouwen steekt, krijgt een deeltje van de oogst. Ook scholen en verenigingen werken mee.

Het concept van de stadstuinen wil de terugkeer naar de basis stimuleren. Niet zomaar in de supermarkt kopen waar je goesting in hebt, maar dichter staan bij wat je eet. Vandaar dat we ook heel wat verloren groenten opnieuw doen leven, zoals rammenas, pastinaak, aardpeer en snijbieten. Maar we kweken ook gewoon sla, aardbeien, bosbessen, ajuinen, aardappel,...  

Kruisbestuiving
“Aan Dok Noord is de grond in principe te vervuild. Daarom planten we de groenten en kruiden in allerlei gerecupereerd materiaal, van badkuipen tot zelfgemaakte bloembakken. We verwerken ook zwerfvuil. Zo zorgen we voor een fleurige omheining door kruiden en eetbare bloemen te kweken in plastic flessen en potjes. Perfect te integreren in elk appartement-terras”, zo vertelt projectmedewerker Willem Van Gucht.
De inplanting bij vzw DOK - dat de moestuin ter beschikking stelt - resulteert in heel wat andere sociaal-culturele uitwisselingen. Zo ontstond er een samenwerking met het OYO, het bureau dat instond voor de basisinrichting van de moestuin, met vzw DOK rond het mobiele keuken-project,...

groentenuitgent_web_044groentenuitgent web036

Aan De Boerse Poort is het concept anders. “Daar gaat het om een eerder klassieke volkstuin: een rustige setting tussen de bomen, waar onze doelgroepmedewerkers de hectische stad even achter zich kunnen laten. Ook hier wordt volop geëxperimenteerd, zij het dan met mengculturen,  vergeten groenten, spitloos tuinieren,… En ook hier zijn externen meer dan welkom”.

Vrijwilligers kunnen zich melden
“We kiezen voor een laagdrempelige manier van tuinieren: de frequentie en de hoeveelheid bepalen mensen zelf. Een eigen tuin vraagt al snel enkele uren per week en kan je geen maand verwaarlozen. Door er een gemeenschapstuin van te maken, is er geen minimumengagement, ervaring is geen vereiste. We bieden zelfs begeleiding aan”, aldus nog Willem. Extra krachten om het project te dragen blijven zeker welkom. Mensen die willen helpen experimenteren met alternatieve teeltwijzen, creatievelingen met ideeën voor een beter wateropvangsyteem,...  Trouwe vrijwilligers kunnen een gratis groentenpakket verdienen. De rest van de oogst wordt verder verdeeld via enkele voedselbedelingen uit het Gentse.  

groentenuitgent web 023

Praktisch

GROEnTEN uit GENT tuiniert:

- aan Dok-moestuin op di van 10u tot 20u00, op do van 14u tot 15u30 en elke laatste za van de maand van 9u tot 17u.

- aan de Boerse Poort, op ma van 9u30 tot 20u00

Je komst graag vooraf laten weten bij Willem (0474/878509)

Meer info: http://www.facebook.com/groentenuitgent

Meer info over het aanbod van Sociale Werkplaats De Sleutel 

Ga naar het persbericht over dit item. Aanverwante info over Urban Farming.

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

September
 • 8
  10:00 Zee-zeildag 2019

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2019 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

Oktober
 • 7
  19:30 Dagcentrum Mechelen viert 25 jarig bestaan met Filmavond

  Dagcentrum Mechelen viert op maandag 7 oktober zijn 25-jarig bestaan met een filmavond. De viering wordt georganiseerd i.s.m. met het Filmhuis. Samen zetten we een parel van Gus Van Sant in de kijker: ‘Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.’ Een film die een mooi beeld schetst van een man in herstel. Hij maakt er het beste van, ondanks zijn beperkingen. Vooraf is er een receptie en om 20u30 vangt de film aan. Meer nieuws volgt!

 • Volledige agenda