De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 maandag 27 februari 2012 00:00

Standpunt i.v.m. drugproblematiek Antwerpen (aug 2011)

De drugproblematiek was is de laatste tijd prominent aanwezig in de Antwerpse actualiteit.  Er was op 10 augustus 2011 de vechtpartij aan de Korte Zavelstraat, waarbij een aantal winkeliers op de vuist gingen met een aantal drugdealers.  Een duidelijker signaal dat ze de overlast beu zijn konden ze niet geven.  Vrij snel blijkt dat het dealen in de Seefhoekwijk het werk is van mensen die illegaal in het land verblijven. Burgemeester Janssens herlanceert dan begin deze week het idee om illegalen met drugproblemen in gesloten opvangcentra onder te brengen in afwachting van hun uitdrijving.  Meteen het startschot voor een heus politiek én publiek debat in een bijzonder complexe materie op het kruispunt tussen veiligheid, justitie, migratie, volksgezondheid...  

Een aantal zaken worden door elkaar gehaald.

Er is het probleem van het bijna openlijk dealen van drugs, waar al een tijdje een nultolerantie tegenover staat vanwege de politie. Nu blijkt dat er steeds meer mensen zonder papieren door de dealers worden ingeschakeld lijkt echter ook deze aanpak niet langer effectief. We begrijpen dan ook de frustratie van lokale overheid en van de lokale handelaars. Telkens er een ‘dealer zonder papieren’ wordt opgepakt, staan er twee andere klaar om deze tijdelijk lucratieve job over te nemen.

Maar zeggen dat de aanwezigheid van een drughulpverleningscentrum dealers aantrekt, is echt wel de waarheid geweld aan doen. De aanwezigheid van een laagdrempelig dagcentrum voor mensen met een drugprobleem, zoals De Sleutel in de Dambruggestraat, is belangrijk om goede hulpverlening te voorzien en om het drugprobleem niet nog verder te laten escaleren. Alle mensen met een drugprobleem buiten de stad in een verplichte opname – een gesloten centrum? - dwingen is voor ons geen aangewezen piste.  Hulpverlening uit de onmiddellijke buurt van mensen met een drugprobleem weren is een valse oplossing voor een complex probleem. 

Wij zijn bereid om het gesprek hier rond aan te gaan vanuit de zorg voor druggebruikers die in meer dan één betekenis uit de boot vallen.


17 augustus 2011

Damien Versele
algemeen directeur
De Sleutel

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.