De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 dinsdag 15 juni 2010 00:00

Botellón blijft niet leuk

Het fenomeen van het comazuipen in grote groepen duikt ook deze zomer opnieuw op. In juni reeds werden o.m. via Facebook jongeren uitnodigd om op 8 juli in Antwerpen te verzamelen op het Theaterplein. De bedoeling is: samen drinken. Eind juni vorig jaar zakten ook al eens honderden jonge Gentenaren af naar het Sint-Pietersplein om mee te doen met een botellon. De Sleutel stelt een kritische noot bij dit soort evenementen.

Op woensdag 24 juni 2009 organiseerde een ondernemende student in Gent ook al een bottelon, een jongerenevenement naar Spaans model. Samenkomen, lekker weer, veel mensen en wat drinken zijn de voornaamste ingrediënten voor de bezoeker. Wie oog heeft voor organisatie is ook gecharmeerd door de spontane en ongeorganiseerde structuur met het tikje anarchie dat de botellon gemeen heeft met andere geslaagde evenementen in Gent. Dat de student voorbij ging aan de kosten voor de gemeenschap  weet burgemeester Termont aan zijn jong enthousiasme en de student hoefde de kostprijs gelukkig niet als straf zelf te dragen.

 

De student en bijna alle deelnemers en toeschouwers gaan echter voorbij aan de onvoorziene neveneffecten van een botellon. In een artikel van 2006 op desleutel.be beschrijft prof Amador Calafat de historiek van de botellóns in Spanje. Ook daar werden de gewenste effecten na enige tijd overschaduwd door de ongewenste. Samengevat komt het hier op neer: een botellón is aantrekkelijk omdat het een combinatie is van verschillende culturen

·     het Zuideuropese buitenstaan in grote groepen in de avond vóór het uitgaan begint (omdat het warm is)

·     het Angelsaksische binge drinken op korte tijd (omdat de pubs snel dicht gaan)

Vanuit sociologisch oogpunt wijst Calafat al op het mengen van verschillende culturele oorsprongen, waardoor veel sociale controle op drinkgedrag vermindert.

Dit zonder uiteraard af te doen aan de waardering voor de vooruitgaande mix van culturen die de uitbreidende EU met zich meebrengt.

 

Door deze mix komt de botellón voor veel jonge deelnemers neer op het snel innemen van veel goedkope sterke drank. Ook al is dat niet de bedoeling, het is jammer genoeg wel het effect, zeker als het een paar keer herhaald wordt, de kern van iets oudere stevige uitgaanders vermindert en steeds jongere bezoekers enkel voor de botellón zelf komen in plaats van het als een aanzet van de uitgaansavond te zien.

 

In Spanje werden door de oorspronkelijke populariteit van dit fenomeen de botellóns ook door de respectievelijke stadsbesturen gesteund en gestimuleerd. Er ontstond zelfs een zekere competitie tussen steden waarbij de aantallen bezoekers dik in de verf werd gezet. Tot de botellóns verwerden tot heuse drinkpartijen en dezelfde stadsbesturen zich met de staart tussen de benen van de botellóns terugtrokken.

 

Ons advies aan de Gentse burgemeester is om het project zeker niet te demoniseren. Maar wel om het structureel en moreel niet te promoten. Gent heeft sowieso al voldoende evenementen met dat tikje anarchie dat ze aantrekkelijk en typerend maken. Jammer genoeg zullen we de botellón, onder de leuke buitenkant, na enige tijd toch moeten klasseren bij drankfeesten.  Het geeft zo nog eens een afzetmarkt voor verkopers van hele palletten goedkope sterke drank in nachtwinkels en pakken bier in blik in de krantenwinkels die ook rondom andere evenementen opduiken.

 

Peer van der Kreeft (juni 2010)

 

Hoofd preventie, De Sleutel

Lesgever preventie en promotor project CLUBHEAlTH, Hogeschool Gent SOAG

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.