De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 vrijdag 14 februari 2020 12:54

Cera steunt dans- en bewegingproject voor jongeren RKJ

Dans- en beweegtherapie: een andere manier om jongeren hun lichaam te leren gewaarworden

“Binnen het therapeutisch aanbod vinden we het in het RKJ belangrijk dat jongeren op verschillende niveaus bewust leren worden van zichzelf en hun lichaam. Het druggebruik waarvoor ze in opname zijn gekomen heeft hierin een grote impact gehad. We merken dat onze jongeren veel spanningen ervaren en moeilijk kunnen aangeven waar in hun lichaam ze die ervaren”.

Aan het woord is Pascale Leclerc, begeleider in het RKJ. In deze residentiële afdeling voor minderjarigen te Eeklo kampen de jongeren vaak met een zeer complexe problematiek waarbij de verslaving gepaard gaat met bijkomende psycho-sociale problemen.  Een aantal van deze jongeren hebben ook een vertekend lichaamsbeeld, vaak voelen ze zich helemaal niet goed in hun lichaam.

Gesprekstherapie is vaak niet de enige of zelfs de meest aangewezen manier om hier mee om te gaan. Dankzij middelen uit een Cera-project kon de voorbije maanden actief worden ingezet op bewegings- en danstherapie. Een ervaren psychologisch consulente verzorgde een reeks dans- en therapiemomenten en bracht zo nieuwe kennis in het RKJ-team. Bedoeling van de DBT-sessie was om jongeren te leren om opnieuw op een gezonde wijze contact te maken met kun lichaam. Het was ook een middel om jongeren die minder verbaal zijn extra kansen te bieden om hun emoties op een veilige manier te uiten. Hoe blikken we terug op deze ervaring?

De dans- en bewegingstherapie (DBT) werd opgestart op dinsdag 3 september 2019 en beëindigd op 17 december. Deze DBT vond wekelijks plaats op dinsdagmorgen binnen de werking van het RKJ, De Sleutel.

Maak hier nader kennis met dit project

Logo cera baseline NL

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

September
  • 13
    10:00 Zee-zeildag 2020

    Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2020 mag u hier binnenkort verwachten.

    Lees meer

    Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

  • Volledige agenda