De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 vrijdag 30 oktober 2009 00:00

RKJ start met fietsproject dankzij steun Kiwanis en Rotary St. Jan-in-Eremo

Het RKJ, de afdeling binnen De Sleutel die zich richt tot minderjarigen, start deze week een fietsproject op. Elke bewoner beschikt vanaf nu over een persoonlijke tweewieler, waardoor veel verplaatsingen voortaan met de fiets kunnen. Het biedt ook perspectieven voor sportieve vrijetijdsuitstappen. Het project kon worden opgestart mede dankzij de steun van de Serviceclub Kiwanis Aalter Baekeland en de lokale Rotary.

Sportbeleving staat niet toevallig centraal in dit nieuwste project van het Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma (RKJ) van De Sleutel in Eeklo. Het initiatief sluit ook perfect aan op het reeds langer lopende fitness-project. Ook dit fietsproject kadert volledig in het therapeutische programma van deze afdeling voor minderjarigen. Dankzij dergelijk sportaanbod wil De Sleutel de jongeren extra motiveren in een niet zo evident proces.

Wanneer jongeren in het RKJ worden opgenomen, komen ze vrijwel steeds uit een zeer ongezond en onregelmatig levensritme dat beheerst wordt door hun druggebruik. Ze slapen en eten te weinig en op onregelmatige tijdstippen. De jongere heeft vaak ook een gedragspatroon opgebouwd waarbij onmiddellijke behoeftebevrediging en het ontlopen van pijn en ongemak centraal staat. Het werken aan de lichamelijke conditie door regelmatig te leven, gezond te eten en regelmatig te sporten is één van de eerste doelen in het programma. Voortaan zullen heel wat verplaatsingen (met begeleiding) van de jongeren nu met de fiets gebeuren.

De Sleutel zal het fietsproject ook aanwenden om de jongeren te responsabiliseren. Elke jongere zal bij de start van het programma voortaan een persoonlijke - en gegraveerde - fiets toegewezen. 'Ze ondertekenen, samen met hun ouders, ook een overeenkomst waarin ze zich engageren om eventuele schade te vergoeden. We leren hen ook om hun persoonlijke fiets zelf te onderhouden en te herstellen. In samenwerking met een fietsenhandelaar organiseren we maandelijks hierrond een vormingsmoment', zo vertelt Koen Willems, adjunct afdelingshoofd van het RKJ.  

De aankoop van de fietsen en de bouw van een fietsstalling is mogelijk mede dankzij een milde gift vanwege Kiwanis Aalter Baekeland, van Rotary St. Jan-in-Eremo en dankzij een actie van het vierde jaar Humane Wetenschappen uit het Sint-Gertrudiscollege te Wetteren. We danken deze serviceclubs en de school in Wetteren oprecht voor de steun.

Het RKJ richt zich tot jongens en meisjes van 14 tot 18 jaar die verslaafd zijn of verslaafd dreigen te raken aan illegale middelen. Jongeren die voor hun 18de verjaardag zijn opgenomen kunnen hun programma volledig binnen het RKJ afwerken.

(Oktober 2009)

 

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Juni
 • 19
  14:00 Kennismakingsbezoek RKJ

  De minderjarigenwerking van de Sleutel in Eeklo, biedt verschillende modules aan voor jongeren met een verslavingsprobleem.  Eén van deze modules voorziet de mogelijkheid om het residentieel programma van het RKJ Eeklo te leren kennen via een bezoek. Wie zich inschrijft krijgt een rondleiding door een ervaringsdeskundige en een medewerker.

  Wanneer? van 14 tot 16 u 

  Waar? RKJ Zuidmoerstraat 165, 9900 Eeklo

  Voor wie? Dit aanbod richt zich tot jongeren samen met hun begeleiders (jeugdzorg, school, CLB,...)

  Inschrijven via tel: verplichte reservatie via 09/3772526.. Het aantal plaatsen is beperkt!
  Uw inschrijving is pas definitief nadat wij per mail een bevestiging hebben gestuurd

  meer info

September
 • 8
  10:00 Zee-zeildag 2019

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2019 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • Volledige agenda