De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 dinsdag 24 november 2015 00:00

Sportwerking ingebed dankzij lokale verankering: hulpverleners aan het woord

Sport zit vandaag behoorlijk verankerd in onze behandelprogramma’s. Hoe we dit hebben aangepakt, hangt samen met de manier waarop we als organisatie kijken naar de persoon die kampt met een verslaving en de manier waarop we samen een behandeltraject uitzetten: dit past in een multidisciplinaire aanpak. Enkele hulpverleners vertellen welke meerwaarde sport kan opleveren in de therapie.

Binnen De Sleutel zijn we in een team aan de slag met orthopedagogen, artsen, psychologen, psychiaters, verplegers, groepswerkers, individuele begeleiders, sociaal werkers,... Hoe zorgen we ervoor dat we met al deze hulpverleners op een "uniforme" manier naar onze cliënt kijken, dat we “sport en bewegen” met een eenvormige aanpak aanwenden als hefboom voor een nieuwe levensstijl bij mensen die kampen met verslaving...

Sport en bewegen stonden altijd al op het programma binnen de behandeleenheden van De Sleutel. Maar de integratie in het totale pakket van interventies was er niet echt. Nu integreren we dit door sport en bewegen  te verbinden met het aannemen van een nieuwe levensstijl die losstaat van verslaving en door sport en bewegen te linken aan onze visie waarbij we met de cliënt werken naar verandering. Het item “Sport en bewegen” maakt ook onderdeel uit van het handelplan van elke cliënt. Het thema staat ook vast op de agenda bij de arts en bij de opvolging van cliënten: het wordt een vast onderdeel van het patiëntendossier. De lokale verankering wordt geborgd dankzij onze ‘sportgeoriënteerde begeleiders’ (dit kan gaan bv om een groepswerker, individueel begeleider of arts ....) binnen elke afdeling. Zij maken ook deel uit van de interne werkgroep “sport en bewegen”, die zal evolueren naar een echte sportclub. 

Wat zeggen deze begeleiders?

Dat sport en bewegen echt leeft in de afdelingen illustreren de uitspraken van onze verschillende promotoren. We laten ook een sportlesgever aan het woord.

moradweb

 

Morad (sportpromotor Crisisinterventiecentrum, CIC): ‘Dankzij het sportproject krijgen sportmomenten terug de nodige aandacht. Er wordt gezorgd voor voldoende variatie en een degelijke opwarming.’

 

IMG 1380

 

Joachim en Geert (sportpromotoren Therapeutische Gemeenschap Merelbeke): “De meeste van onze bewoners gaan naar een reguliere sportclub dankzij hun behandeling”.

 

  

 

  

Afdelingshoofd Joris Cracco: “In het Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma (RKJ) werd al veel aandacht besteed aan sport toen het project werd opgestart. Dankzij het project hebben we nu meer kunnen inzetten op het begeleiden en motiveren van onze jongeren om het sporten ook joris web fayepynaert desleutel 14verder te zetten na hun behandeling en in hun vrije tijd. Dankzij de samenwerking met HOWEST wordt de geïndividualiseerde beweegbox geïntroduceerd. We werken nu ook met SNS-passen (1) en met vrijwilligers die als sportbuddy kunnen optreden”.                                      © Faye Pynaert  

Tuur (sportpromotor Therapeutische Gemeenschap voor dubbel diagnose Gent) : “Sporten stimuleert het zelfvertrouwen bij elke persoon. Dankzij het variëren tuur web uitsnedeen structureren van sport binnen de Sleutel zie ik ook een duidelijk verschil in onze groep.  Op deze manier krijgt elke bewoner een kans om zijn persoonlijke talenten te ontdekken.”

nicolas

 

Dr. Nicolas Watrin (dagcentrum Antwerpen): “Voldoende bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl binnen herstelgerichte zorg. Dankzij het sportproject en de samenwerking met Buurtsport Antwerpen hebben we sport kunnen integreren in de groepsprogramma’s. Het is mooi meegenomen dat sport toelaat om het non-verbale meer plek te geven  in de therapie. Op die manier krijgen we beter zicht op onderliggend functioneren, zoals ADHD”.

 

 

evelien web gesnedenEvelien (sportpromotor ambulant centrum Gent):  “Het sporten zet je aan tot meer bewegen op andere terreinen”

 

ellen gesneden0web02

 

 

 

Ellen (sportpromotor ambulant centrum  Brugge):  “Sport herontdekken, een gezonde geest in een gezond lichaam.”

 

 20151027 163108webCedric Zenner, sportlesgever Vlabus: “Een toffe sportieve groep die er tijdens de initiatielessen écht voor gaat”.

 

 

Wat brengt de toekomst?

Sport zit nu wel goed vervat in de behandelprogramma’s, maar voor veel cliënten is de drempel om de stap te zetten naar het reguliere circuit dikwijls nog te groot. Wanneer we hiervoor een oplossing kunnen bieden, kan sport echt ingezet worden als middel tot re-integratie. Daarom willen we in de nabije toekomst een ‘intermediaire sportclub’ oprichten die aan dit hiaat tegemoet komt.

Paul De Neve/Thomas Sintobin

(1) SNS of Sport Na School

 

Aanverwante info :

Een cliëntenverhaal : Lees hoe Thijs (*) een houvast vond in sport in zijn strijd tegen zijn verslaving (ga naar Sporta.be)
* om redenen van privacy gebruiken we een fictieve naam

De Sleutel presenteert draaiboek Sport en bewegen

Omnisport-tornooi warmt op voor Find your KICK-sport- en beweegevenement

Nieuwe looppiste voor cliënten CIC Wondelgem

Cliënten vertellen over meerwaarde sport binnen therapie

Lees onze reeks multidisciplinair werken in De Sleutel

 

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.