De Sleutel Logo

STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 STEUN DE SLEUTEL

klik hier

 Hoe omgaan met schermgebruik van je kinderen: tips

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)


Je eigen voorbeeld is van onschatbare waarde. Gaat de telefoon uit als jullie aan tafel zitten? Check je je Facebook terwijl je kind over zijn of haar dag aan het vertellen is?

In workshops met kinderen van 11-12 jaar klinkt geregeld de wens dat ouders niet zo vaak met hun smartphone zouden bezig zijn en echt eens zouden luisteren. Kijk, dat is natuurlijk cruciaal! 
We hoeven niet te streven naar digitale detox voor onze kinderen (en voor onszelf), maar naar digitale voedzaamheid: gebruik schermen aandachtig, gematigd en betekenisvol. 

“Switch off”

Het bureau DDB kwam met het idee om een spel te ontwikkelen voor gezinnen genaamd ‘Switch off’. Het concept is simpel: stel je gaat met je gezin aan tafel  en in plaats van tijdens het eten je te laten afleiden door een biepje van WhatsApp of een nieuwe Snapchat spreek je af om jullie smartphone op 1 van de 4 vakjes te leggen. Degene die als eerste in verleiding komt om tijdens het eten toch zijn smartphone te nemen, krijgt een ludieke opdracht. (deze affiche werd gemaakt nav de deelname aan de DS-solidaritetisprijs 2018)

switchoff

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tips

 1. Een weekschema is zinvoller dan een dagschema. Stel het samen met je kinderen op. Zo leren ze zelf mee nadenken over hun schermgebruik.
 2. Houd het schermgebruik in evenwicht met voldoende momenten van slaap, beweging en verveling.
 3. Zelfbeheersing is een belangrijke vaardigheid die getraind moet worden. Daar begin je mee rond de leeftijd van 2 jaar en het gaat door tot in de puberteit.

Lees meer

 

Aanverwante info

Het preventieve gesprek rond druggebruik

Lees 4441 keer Laatst aangepast op vrijdag, 11 januari 2019 12:26

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

September
 • 25
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 25/9; 9/10; 23/10; 6/11; 20/11; 4/12; 18/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoOktober
 • 7
  19:30 Dagcentrum Mechelen viert 25 jarig bestaan met Filmavond

  Dagcentrum Mechelen viert op maandag 7 oktober zijn 25-jarig bestaan met een filmavond. De viering wordt georganiseerd i.s.m. met het Filmhuis. Samen zetten we een parel van Gus Van Sant in de kijker: ‘Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.’ Een film die een mooi beeld schetst van een man in herstel. Hij maakt er het beste van, ondanks zijn beperkingen. Vooraf is er een receptie en om 20u30 vangt de film aan. Klik hier voor meer info 

 • 9
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 

  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 9/10; 23/10; 6/11; 20/11; 4/12; 18/12

   

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer info

 • Volledige agenda