De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Familie en vrienden

Op zoek naar tips voor iemand die dreigt in de problemen te raken? Welke tips geven we aan partners van gebruikers? Of zoek je info over zelfhulpgroepen? Hier bundelen we info op maat van de omgeving van de gebruiker. Lees hier ook hoe een behandeling bij ons verloopt.

woensdag 13 mei 2020 13:39

Groep Weerwerk in tijden van Corona

Als gevolg van de federale maatregelen, verminderde Groep Weerwerk haar normale activiteiten op 18 maart sterk. Om de gezondheid en de veiligheid van werknemers en klanten te garanderen schakelde het maatwerkbedrijf terug op minimale dienstverlening.

Directeur Pieter De Gryse: “Om de gezondheid van iedereen te garanderen, moesten we ons dus focussen op dienstverlening die helpt in de strijd tegen het coronavirus, op essentiële dienstverlening aan zorginstellingen en urgente diensten aan klanten.”

Omdat de sluiting een grote impact had, werden de werknemers in technische werkloosheid heel actief opgevolgd. De jobcoaches namen geregeld met iedereen contact op.  “Onze medewerkers gaven aan dat ze het werk missen en zo snel mogelijk terug aan de slag te willen gaan”, zo stelt jobcoach Jens bij Weerwerk Gent.  Sommige medewerkers hebben een beperkt netwerk. Ze missen het sociale contact met hun collega’s.” Hij zag ook veel solidariteit. “Het is mooi te zien dat velen telefonisch contact onderhouden met elkaar”, aldus Jens.

Maar de opvolging was broodnodig en niet evident. De telefonische begeleidingsgesprekken verlopen lang niet altijd in het Nederlands. Het financiële aspect is bij velen een actueel thema. Heel wat medewerkers zijn bang dat ze schuldaflossingen niet tijdig zullen kunnen betalen, dat ze problemen krijgen met betalen van huur, kosten voor kinderen, papieren mutualiteit, of Hulpkas voor werkloosheid die niet in orde geraken,… Tijdens deze gesprekken worden de verschillende levensdomeinen en de doelen uit hun persoonlijk ontwikkelingsplan overlopen. Er wordt gevraagd welke activiteiten ze plannen, hoe ze de vrije tijd invullen, hoe ze hun netwerk onderhouden, allemaal met de bedoeling om te helpen voldoende structuur en focus te houden.  

Jobcoach Jan uit Roeselare beaamt: “Iedereen snakte opnieuw naar een normaal werkritme. Thuiszitten in de verschillende leef contexten is niet optimaal. Het zorgde voor extra stress. Ze willen hun kinderen ondersteunen in online teaching maar hebben vaak geen laptop en onvoldoende kennis om het zelf te begrijpen”.

We zien ook veel positieve zaken. “Sommigen belden zelf met de vraag wanneer ze opnieuw mochten starten. Anderen ondersteunden mekaar via onderling contact. Zo weet ik van twee medewerkers dat ze regelmatig samen gingen wandelen. Ik denk ook aan iemand die heel actief aan de slag ging met een online cursus Nederlands. Telefoneren met hem gaat nu al veel vlotter, zo vult jobcoach Raf uit Antwerpen aan.

groen

In de renovatie en het groenonderhoud kon op lage bezetting worden verdergewerkt. Voorrang werd gegeven aan essentiële opdrachten. Om de 'social distancing' te kunnen organiseren werd in kleinere ploegen gewerkt. Het was ook een hele organisatie om medewerkers veilig op de werf te krijgen. Samen in de camionette was immers niet meer mogelijk. “Sommige medewerkers reden rechtstreeks met de fiets naar de werf, andere kwamen elk apart met een bestelwagen”. “Maar overal klonk hetzelfde: blij dat we kunnen werken!” Sommigen zaten 4 weken thuis, komen werken deed hen helemaal heropleven. Voor medewerkers die wel aan de slag konden blijven, zijn de activiteiten zoals het maken van mondmaskers heel welkom (zie kader). Enkel wie in goede gezondheid verkeert en zelf wil werken, komt hiervoor in aanmerking. 

weerwerk gent mondmaskersVoor deze mensen betekent werken vandaag nog meer dan anders een cruciaal verschil. Financieel vermijden ze het inkomensverlies van tijdelijke werkloosheid en ze blijven hun sociaal contact en structuur behouden. 

ABDUL mondmaskers web“België heeft mij destijds gered en nu probeer ik jullie te helpen”, zo stelt Abdul die een nieuw toestel aan het installeren is om het proces te vereenvoudigen. Doorheen zijn werkproces krijgt Abdul de Nederlandse taal nog neter onder de knie.

 

Druk in de weer voor mondmaskers

Groep Weerwerk startte midden maart in Roeselare al snel met het maken van mondmaskers. Ze anticipeerden op de vraag van psychiatrische centra, vanuit De Sleutel, maar ook van apothekers en scholen. Er werd meteen gekozen voor de productie van herbruikbare, wasbare maskers volgens het model van de federale overheid. De speciale productielijn werd vanuit het bestaande naaiatelier in Roeselare op enkele dagen tijd geïnstalleerd. Opmerkelijk is ook de steun van een pak burgers die zich spontaan aanmeldden en van thuis uit aan de slag gingen. In april werd ook bij Weerwerk Gent de maskerproductie opgestart. Sinds de opstart midden maart produceerden ze al 12000 stuks.

Adjunct-werkplaatsleider Bart De Meester. "Ook Abdul is actief in het atelier in Roeselare. 6 jaar geleden kwam hij alleen aan in ons land, op de vlucht voor de Taliban. Vandaag zet hij zich keihard in om mondmaskers te maken”.  

 

Jongeren die experimenteren met drugs weten wat ze doen

Helemaal mee eens - 2,7%
Mee eens - 6,9%
Geen mening - 3,7%
Mee oneens - 28,9%
Helemaal mee oneens - 56,7%

Aantal stemmen: 998

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.