De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Familie en vrienden

Op zoek naar tips voor iemand die dreigt in de problemen te raken? Welke tips geven we aan partners van gebruikers? Of zoek je info over zelfhulpgroepen? Hier bundelen we info op maat van de omgeving van de gebruiker. Lees hier ook hoe een behandeling bij ons verloopt.

donderdag 30 april 2020 12:17

Riviertocht ten voordele van De Sleutel kan niet doorgaan

Op 13 september 2020 was het de bedoeling om opnieuw het water op te gaan voor met "Varen voor het goede doel”. Het concept: je doet een leuke activiteit en tegelijkertijd sponsor je het goede doel. Schippers met zeilboot ondernemen een tocht op zee, binnenvaarders varen van Nieuwpoort naar Diksmuide met hun motorjacht. De opbrengst gaat onder meer naar De Sleutel. Patrick De Coninck neemt ons mee naar de binnenvaart. Jammer genoeg moest beslist worden om de versie van dit jaar niet te laten doorgaan.

Patrick De Coninck, 68 wordt hij in september, is 3 jaar op pensioen en is een goedlachse gepassioneerd schipper-verteller of vertellende schipper.

Het verhaal van een eigen boot

Patrick woont zijn hele leven in de buurt van water. Als kind heeft hij altijd op Linkeroever gewoond. Later woonde hij samen met Odette in Burcht aan de Schelde en nu, sinds hun pensioen, wonen ze in Diksmuide aan de Ijzer. Op vakantie stond er steevast een bezoek aan een jachthaven op het programma. Reeds 30 jaar hebben ze een eigen bootje. Door corona is ook Patrick voorzichtig, hij behoort immers tot de risicogroep, met verhoogde bloeddruk en obesitas.  Wat ik vooral hoor is dat Patrick een levensgenieter is. Na een lange carrière van hard werken en sleuren heeft hij het niet altijd gemakkelijk om met mate te genieten van de lekkere dingen van het leven.

binnenvaart Patrick : “Het is een hele fijne dag om aan deel te nemen en ik ben blij om mij er voor in te kunnen zetten.”

Als jonge knaap ging Patrick werken bij zijn nonkel in de steenkapperij op het kerkhof. Later heeft hij zelf een zelfstandige zaak uitgebouwd als steenkapper.  Hard werken, veel fysieke kracht, … Het bedrijfje dat hij overnam was blijven stilstaan in de tijd.  Alles was nog manueel, geen enkel toestel kwam er aan te pas.  Hij heeft er alles opnieuw geleerd, en na 6j de zaak overgenomen en stillaan vernieuwd en machines geïntroduceerd.  Intussen is Patrick op pensioen, niemand heeft de zaak overgenomen, verteld hij met spijt.  1000m² werf, het staat te verkommer, zijn levenswerk.

Onmiddellijke rust

Patrick en Odette hebben één dochter. Zij draagt dezelfde naam als zijn huidige boot : “Katrien” vertelt hij trots.  Zijn 2 grote liefdes. Met “Katrien” hun comfortabele boot van 15m varen ze heel regelmatig uit. Zo zijn ze samen met de club eens met 10 bootjes van Nieuwpoort naar Parijs gevaren. 14 dagen varen, enkele reis.  Dat was de eerste keer dat ze zo’n grote reis deden met de boot. Intussen zijn ze ook al eens naar Berlijn gevaren, dat was één maand enkele reis.  Ze varen aan 8 à 10 km per uur en dat komt dan op 30 à 40 km per dag.Varen op de binnenvaart vindt hij iets helemaal anders dan varen op zee. Patrick: "Het is onmiddellijke rust, het is vertragen in elke betekenis van het woord.  Je zit op de boot, het landschap schuift langzaam voorbij, elke bocht en kronkel op de waterwegen brengt een nieuw zicht"

Hoe kwam je bij Varen voor het Goede Doel terecht?
Op de nieuwjaarsreceptie van de VVW De Westhoek vroeg voorzitter Willy Bogaert of er schippers wilden meedoen met Varen voor het Goede Doel en hoeveel opstappers je kon meenemen. Patrick dacht terug aan het kattenkwaad die hij in zijn leven al uit gehaald had en verteld lachend dat om zijn hemel te verdienen hij zich onmiddellijk opgaf om 2 opstappers mee te nemen. Hij wilde zich graag engageren voor het goede doel. Hij doet dit nu al 4 jaar, en helpt intussen mee met het organiseren. “Het is een hele fijne dag om aan deel te nemen en ik ben blij om mij er voor in te kunnen zetten.” zegt Patrick.

Of hij De Sleutel kent?
Persoonlijk niet, maar De Sleutel werkt met verslavingen, vooral drugs, weet Patrick. Zelf heeft hij een zware nicotine verslaving achter de rug. Hij is 40 jaar verslaafd geweest. Hij rookte tot 3 pakjes per dag. Het drong stilaan door dat hij moest stoppen. Zijn dochter gaf hem duidelijk te verstaan dat hij stonk, zijn vrienden daagden hem uit om de verslaving achter zich te laten. Op een dag nam hij de beslissing. Zonder de steun van Odette en Katrien zou het niet gelukt zijn. Het was moeilijk, maar het lukt nog steeds !

Hoe ziet zo’n dag “varen voor het goede doel” eruit?
"Aan het kombuis, het clubhuis, in Nieuwpoort verzamelen we. De schippers maken kennis met de opstappers, er staat eten klaar en iedereen kan zijn lunchpakketje meenemen. Er hangt een gemoedelijke sfeer van verbondenheid. Er hangt een warme gloed over het gebeuren. Rond 10u gaat iedereen naar de boot. Afhankelijk van hoeveel inschrijvingen varen we met een 10 à 15-tal boten. In de haven liggen er meer dan 200, dus kansen genoeg. We varen dan anderhalf uur, van Nieuwpoort naar de trappen in Diksmuide. We moeten ook een brug door, we wachten dan te midden van het water, maken contact met de brug met de marifoon. Eens de brug open, varen we verder. Rond 12u komen we aan bij de trappen van Diksmuide. Eens alle boten aangemeerd, halen we tafels en stoelen van de boten en eten we allen samen aan de wal. Het is er een ontspannen sfeer en ontmoeten staat centraal. We maken kennis met allemaal mensen die we niet kennen, alles gaat vanzelf, de sfeer zit er in. Opstappers kunnen, desgewenst, in de buurt van de aanlegplaats een culturele zijsprong maken en een graantje meepikken van de open monumenten dag (1)Daarna keren we terug."

Tijdens de tocht hangt het af van de schipper of er aan boord ook een koffietje of een glaasje gedronken wordt. Sommige schippers laten de opstappers ook even sturen om te voelen hoe dat is om de boot aan te sturen.
Bij de terugkeer is er tijd voor een receptie.

patrick de coninckPatrick blikt terug op de vorige editie: "Al van bij de start, het maken van de lunchpakketjes zat de sfeer er goed in. Het was een hele fijne tocht, een heel fijn contact".

Een anekdote?

Patrick herinnert zich nog zeer goed de eerste keer dat ze deelnamen met “varen voor het goede doel”. Nadat hij zich enthousiast had opgegeven, stonden ze klaar voor het avontuur. Patrick en Odette namen 2 opstappers mee. Al van bij de start, het maken van de lunchpakketjes zat de sfeer er goed in. Het was een heel fijne tocht, een heel fijn contact. Met de eerste 2 opstappers hebben ze nog steeds contact.

Een tip ?
“Eigenlijk moet je gewoon jezelf zijn en genieten van de verrassende traagheid. Een ultieme kans om ten volle te onthaasten. Je stelt je open voor de natuur, de veranderende zichten. En tegelijkertijd nieuwe mensen ontmoeten, verhalen uitwisselen, genieten dus van natuur en contact !“

Els Vanneste

Zin om ook eens deel te nemen?

  • Kennismaken met het luik zeilen op zee: interview met initiatiefnemer Steven Desloovere
  • Ga naar de website Varen voor het goede doel
  • Klik hier als je wil weten wat er met de opbrengst van deze "Varen voor het goede doel" gebeurt

 

(1) Wegens de corona maatregelen is het momenteel onduidelijk of de open monumenten dag 2020 fysiek of digitaal zal doorgaan

Als jonge knaap ging hij werken bij zijn nonkel in de steenkapperij op het kerkhof, later heeft hij zelf een zelfstandige zaak uitgebouwd als steenkapper.  Hard werken, veel fysieke kracht, … het bedrijfje dat hij overnam was blijven stilstaan in de tijd.  Alles was nog manueel, geen enkel toestel kwam er aan te pas.  Hij heeft er alles opnieuw geleerd, en na 6j de zaak overgenomen en stillaan vernieuwd en machines geïntroduceerd.  Intussen is Patrick op pensioen, niemand heeft de zaak overgenomen, verteld hij met spijt. 1000m² werf, het staat te verkommer, zijn levenswerk.

Patrick en Odette hebben een dochter, die nu thuis aan het telewerken is, en heeft dezelfde naam als zijn huidige boot : “Katrien” vertelt hij trots.  Zijn 2 grote liefdes.

Jongeren die experimenteren met drugs weten wat ze doen

Helemaal mee eens - 2,7%
Mee eens - 6,9%
Geen mening - 3,7%
Mee oneens - 28,9%
Helemaal mee oneens - 56,7%

Aantal stemmen: 998

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.