vrijdag 22 november 2019 13:48

Continu beschikbaar personeel dankzij samenwerking Weerwerk

Houtimport Van Hoorebeke werkt sinds 2012 samen met de toenmalige Sociale Werkplaats van De Sleutel. Betrouwbaarheid en vlotte beschikbaarheid van werkkrachten zijn de bouwstenen van de langdurige samenwerking. Typisch aan dit enclavewerk is dat het personeel van het maatwerkbedrijf wordt ingeschakeld op de werkvloer in het bedrijf uit de reguliere economie. Gunther Verhovert (34), assistent werfcoördinator bij Van Hoorebeke Timber, vertelt.

“We zijn beginnen samenwerken tijdens een heel drukke periode hier op het bedrijf. De keuze is mee beïnvloed doordat er bij Weerwerk een continue beschikbaarheid is van mensen. Die betrouwbaarheid is voor ons belangrijk. Een interim kan altijd op het laatste moment afbellen. Weerwerk voorziet altijd geschikte mensen. Ook qua kostprijs is de sociale economie een interessante partner. Verder vinden we het belangrijk dat dezelfde mensen regelmatig terugkomen. Op die manier is er sneller een goede routine. Je moet de taken niet elke dag opnieuw uitleggen. Intussen is er ook een goede vertrouwensband”, zo vertelt Gunther.

 

gunther webGunther: “Dankzij de goede screening vooraf hebben we hier nog geen echte problemen gehad”.

Het vaste partnership is langzaamaan ontstaan. Er werd aanvankelijk geprobeerd om samen te werken met een beschutte werkplaats. “Dat was tijdens een periode van extra werk als gevolg van serieuze hagelschade. Die samenwerking werd niet verder uitgebouwd omdat we merkten dat het soort werk hier niet aangepast is voor mensen met een beperking. Vandaar onze keuze voor Weerwerk. Dit werd dan bestendigd doordat er periodes waren waar het extra druk was en we ook wat personeelstekort kenden”, aldus Gunther.

van hoorebeke web1

Het valt Gunther op dat de werkkrachten van Weerwerk zeer gemotiveerd en werkwillig zijn. “Je voelt dat deze mensen opnieuw in de maatschappij willen geïntegreerd geraken”. Toch blijkt de keuze voor het maatwerkbedrijf vooral economisch motieven te hebben. “Al vind ik het belangrijk om de mensen kansen te geven, waardoor ze beter kunnen integreren”, aldus Gunther.Gemiddeld komen bij Van Hoorebeke 16 zeeschepen vol hout aan per jaar. Het grootste deel is bestemd voor export. De binnengekomen ladingen hout worden streng gecontroleerd vooraleer ze verder bewerkt worden.

Uitsorteren op kwaliteit
Gunther: “Marnix zorgt voor de kwaliteitsbewaking en is ook nauw betrokken in de samenwerking met Weerwerk. Hij stuurt het ploegje intern aan. Samen doen ze de uitsortering van het hout dat gelost werd. Pakken die niet voldoen aan de kwaliteit worden terug in orde gebracht. Vaak zijn ladingen hout deels vochtig. Dan moet al het plastic verwijderd worden en gaat het hout naar de droogoven. Bij het lossen kan een lading ook bol slaan. Dat moet dan hersteld worden tot een vierkant pak.“

hout web

Het ploegje van Weerwerk voert alle taken zelfstandig uit. “Ze vragen weinig controle, we kunnen er gerust in zijn. Als een werkkracht over een attest beschikt, mag deze met de heftruck rijden. Soms werken ze in de schaverij, als er speciale profielen nodig zijn, of als er planken moeten ingekort worden.”

Familiale sfeer
De werkmannen van Weerwerk worden op de arbeidsvloer warm onthaald. Gunther geeft aan dat hij tevreden is over hun arbeidsattitudes. “Dankzij de goede screening vooraf hebben we hier nog geen echte problemen gehad. We praten wel veel met elkaar, we nemen allemaal samen onze pauzes, roken samen een sigaretje. Op die manier vernemen we meer over hun achtergrond. Ze praten daar heel open over. Ook als er een verjaardagstaart wordt aangesneden of als er eens samen frietjes gegeten worden, dan schuiven ze mee aan tafel. Ze maken echt deel uit van de familie. Je ziet de medewerkers groeien naarmate ze hier langer op de werkvloer meedraaien.”

Samir, afkomstig uit Bosnië is één van de graag geziene vaste werkkrachten bij Van Hoorebeke. Gunther: “Het is ongelofelijk welke evolutie hij heeft meegemaakt. In het begin was hij heel onwennig en kon hij amper Nederlands. Hij wou zich duidelijk bewijzen en werkte zich hier uit de naad. Vandaag spreekt hij vlot Nederlands en heeft hij helemaal geen toezicht meer nodig. We kunnen er alles aan vragen.”

 

Paul De Neve (november 2019)

van hoorebeke web2

 

 

Van Hoorebeke in een notendop

Van Hoorebeke Timber is gevestigd in de Gentse haven aan het Kluizendok, met rechtstreekse toegang tot het Kanaal Gent-Terneuzen. Het familiebedrijf (zevende generatie) met een 50-tal personeelsleden importeert en bewerkt hout vanuit de hele wereld. Het bedrijf staat in voor ongeveer 25% van de invoer van gezaagd hout in België.

Zachthout is afkomstig uit Rusland, Noord-Amerika en de Scandinavische landen. Hardhout wordt ingevoerd uit Zuidoost-Azië, Brazilië en Afrika. Dit ruwe hout, alsook de andere houtproducten (half afgewerkte en complexe producten met hout in verschillende combinaties) worden verdeeld op de Belgische en Europese markt, onder professionele gebruikers, houthandel en houtindustrie.

Aan het Kluizendok beschikt het bedrijf over 120.000 m² opslagruimte, een eigen schaverij van 6000 m² en een drenkinstallatie. Dankzij de verhuis (begonnen in 2006) zijn alle producten en diensten gecentraliseerd in de Gentse haven.

 

Aanverwante info

"De menselijke omgang en het grote inleveringsvermogen is een grote meerwaarde bij Weerwerk" Lees hier de getuigenis

Alles met TAG over activering 

 

 

Latest from Paul De Neve

back to top