De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Familie en vrienden

Op zoek naar tips voor iemand die dreigt in de problemen te raken? Welke tips geven we aan partners van gebruikers? Of zoek je info over zelfhulpgroepen? Hier bundelen we info op maat van de omgeving van de gebruiker. Lees hier ook hoe een behandeling bij ons verloopt.

vrijdag 01 juni 2012 13:35

Trendwatcher Tom Palmaerts: 'Het is tijd voor een radicale shift!'

“Help jongeren om hun passie te ontdekken, leer ze omgaan met de overvloed van informatie, leer ze focussen. Durf ook het eigen gezag in vraag stellen. Onze maatschappij schrijft alsmaar meer handleidingen, maar de jongeren lezen ze niet meer...”.

web_palmaerts_1Aan het woord is Tom Palmaerts. Eén van onze gesmaakte sprekers op de studiedag ‘De leerkracht is expert!?’. Aan hem de vraag om de complexe wereld van vandaag eens te verduidelijken door de bril op te zetten van de jongeren van vandaag. Een blik op trends, ideeëngoed... Een kader dat ouders en leerkrachten kan helpen om dé uitdaging aan te gaan: het vormen van jongeren in een maatschappij waar kennis download-baar is geworden.

Waar staat Trendwolves, European Youth Intelligence voor?
Tom Palmaerts: Trendwolves onderzoekt hoe jonge mensen tussen 12 en 30 denken. We zijn een Gents bureau, met een focus op Europa. Trendwolves is intussen vier jaar actief als bedrijf, maar al langer als concept. We hebben klanten in België, Nederland, Europa en dit zowel in de profit als non-profit. Denk aan BIVV, Palm, de dienst toerisme van de Stad Antwerpen, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Ze zoeken bij ons inzicht in hoe jongeren denken en handelen.

Wat maakt dat jullie trends zien die wij nog niet zien, waarom zou ik bij jullie advies komen vragen?
Tom Palmaerts:
Wij bekijken alles nuchter - down to earth - met een ongezonde portie nieuwsgierigheid, wat maakt dat we vaak anders naar dingen kijken. En wij gaan dat op een heel eigen manier vertalen naar van onze klanten.

Kan je dat wat concreter maken?
Tom Palmaerts: We doen drie zaken. Tijdsgeestonderzoek, trendonderzoek en ook strategische implementatie. We zijn voortdurend op zoek naar dé jongerentrends. Op gepaste tijden komen we met enkele van die trends naar buiten. Mensen vinden het tof om te weten, wat er op hen afkomt. We zijn daar constant mee bezig. Maar eenmaal per jaar, meestal in december poneren we dan enkele trends voor het nieuwe jaar.  Zelf ben ik verantwoordelijk voor trendonderzoek. Ik doe dat niet alleen natuurlijk. We werken hier met 8 mensen maar we kunnen niet overal expert in zijn. Daarom bouwden we een Europees netwerk uit van een 50- tal trendspotters. Dankzij deze 'coolhunters' die freelance voor ons werken, blijven we maximaal. Elke trendspotter doet dit vanuit de eigen invalshoek of passie: fashion, lifestyle, business, health, hospitality, finance... Dat zijn ook de thema’s waar we de jongere op de voet volgen.

web_studiedag_preventie_046Tom Palmaerts: “Ik zou leerkrachten verplichten om af en toe stage te volgen”


Zelf doe ik regelmatig inspiratiesessies in ondernemingen. Ik doe dan bijvoorbeeld mijn ding bij Microsoft. Ik probeer hen te inspireren en dan ben ik weg: ze halen eruit wat ze zelf willen. Het liefste werken we voor klanten die ons volledige adviespakket vragen.  Samen onderzoeken (hoe denkt jongere over product x, samen nadenken (in functie van toekomstscenario’s) en dan samen een traject uitzetten. Pas als je ook implementeert, ben je een bedrijf of een overheid echt aan het helpen.
Zo deden we in opdracht van Palm een reputatieonderzoek om te weten welke plaats dit merk inneemt. We deden een aantal inspiratiessessies, combineerden die inhoud met trends en verwerkten dit in een traject, dat we nu mee begeleiden. Met als resultaat de sterkere focus van Palm als authentiek Belgisch familiebedrijf op 'Craftmanship'. Dit thema leeft sterk bij jongeren: het ambacht heropwaarderen.
Recent hebben we in opdracht van de VGC  nagedacht over de toekomst van jeugdhuizen in Brussel. We gingen eerst praten met jongeren, daarna werd een visie uitgewerkt gebaseerd op trends. Het eindresultaat was ons beleidsmatig advies: hoe krijg je jongeren in Brussel naar de jeugdhuizen?

Ben je ook een veel gevraagd spreker in het onderwijs?
Tom Palmaerts:
Ik heb vroeger leren spreken voor een zaal vol leerkrachten. Nu doe ik dat veel minder. Maar ik blijf dit doen om contact te houden, ook omdat ik vind dat we dat moeten doen.

Op onze studiedag ‘de leerkracht is expert’ heb je de mensen uit het onderwijs wat geschoffeerd. Bewust?!
Tom Palmaerts: Ik zeg altijd: “Leren is nog nooit zo cool geweest , alleen niet in het onderwijs”. Zoiets vaststellen is wel jammer voor leerkrachten. Maar wat vinden jongeren dan wel hip? Zeker en vast de zogenaamde online tutorials. Het zijn filmpjes van max. 5 minuten, gemaakt en on line gezet, met de suggestie: leer hiervan en verbeter het als je kan. Zoiets gebeurt bij de jongeren altijd vanuit een enorme passie. Ik mis dat bij veel leerkrachten. De potentie om iets kort uit te leggen, gepassioneerd. Maar tegelijk vanuit een kwetsbaarheid: je mag me onderuithalen, het beter doen. Jongeren zijn geïnteresseerd in hoe dingen gemaakt worden. Leer hen in 5 minuten iets samenvatten. Je ziet de interesse in sommige van die tutorials ontzettend groeien, ze zijn heel shareable. Jonge gasten die willen weten hoe ze iets moeten doen, zoeken het op via Youtube.  Doe eens de oefening. Laat ze een les van 50 min samenvatten in 5 minuten en daag ze uit om het te verbeteren. Of maak er een competitie van tussen verschillende klassen.

web_palmaerts_2Tom Palmaerts: “Onze maatschappij schrijft steeds meer handleidingen maar jongeren lezen ze al lang niet meer”


Net als Peter Hinssen (o.m. auteur “Digitaal is het nieuwe normaal”) vind ik dat het puntensysteem van ons onderwijs vandaag geen steek meer houdt. Wie punten geeft op 10, waarbij de 10 de kennis van de leerkracht is, motiveert niet echt. Geef je iemand een 8 of een 7, dan zeg je: tof gedaan, maar je bent niet zo slim. Vaak blijken er verschillende waarheden te zijn. In plaats van klassiek huiswerk te geven, laat je hen misschien beter een filmpje maken. Zo leer je jongeren informatie samenvatten. Trouwens: als mensen over iets praten, wordt het veel makkelijker om het te bevatten... Communicatie is niet evident. We moeten jongeren opnieuw leren spreken.

Ervaar je dat dit vandaag een probleem is?
Tom Palmaerts:
Toch wel: ik merk dat bijvoorbeeld bij jonge stagiairs,...Vragen worden gesteld via mail, ze lijken bang om te telefoneren.  Ze blokkeren als ze iemand persoonlijk moeten aanspreken. Leer ze daarom hoe ze moeten spreken, hoe ze met een verhaal anderen kunnen aansteken. Zorg dat ze dit kunnen. Ik wil dit verder doortrekken naar werk- en maatschappelijk niveau. Zij worden straks de leerkrachten, onze toekomstige leiders,...
Ik herinner we nog heel scherp de filmp Black Boards waarmee Prof. Ronald Soetaert destijds uitpakte. Dat gaat over een leerkracht die  in de bergen op zoek gaat naar leerlingen om hen iets te kunnen bijleren. Dat beeld is zo ver zoek vandaag. Als een jongen niet kan volgen, geven we een 4 op 10 en vliegt hij naar TSO of BSO. Dat is een foute houding. We zouden ons beter afvragen hoe die persoon in elkaar zit, zodat we hem geïnteresseerd kunnen maken in ons verhaal. Zorg ervoor dat hij wil (blijven) leren...

Recent onderzoek (1) gaf aan dat slechts 1 op de 10 leerlingen het afgelopen jaar leskreeg van een leerkracht die You Tube, Twitter of Facebook in de les integreerde...Ik herinner me uit een vroeger betoog waar je zei dat jongeren straks in de klas hun Smartphone mogen aanlaten. In sommige lessen zal het misschien zelfs nodig zijn....
Tom Palmaerts: De industrie vraagt aan het onderwijs om jongeren vertrouwd te maken met e-technieken. In hun hoofd zijn veel tieners deze weg al opgegaan: ze denken niet meer in termen van ‘op internet gaan’ om iets te zoeken. Met Facebook, Twitter en heel wat games zijn ze voortdurend en heel vlot in contact met elkaar. Dat is hun leefwereld.

web_tweets_flat
Ook leerkrachten kunnen er meer mee doen. Ik denk bv aan projectgebonden items. Op de studiedag bleek slechts een enkeling op Facebook actief te zijn. Nochtans kan je als leerkracht veel meer in beweging zetten door zo samen iets te maken. Op die manier word je onderdeel van de groep, van hun gedachtegoed. Jongeren zien die sociale media niet als internet. Je hoeft er niet voor op pc te gaan en in te loggen. Zo wordt een waarschuwing van ‘je mag maar één uur op internet’ ook een beetje zinloos want zoon- of dochterlief zien Facebook helemaal niet als internet. Ouders kennen de sociale media wel, maar jongeren hebben nooit een wereld gekend zonder. Zoiets heeft impact: de meesten hebben hun eerste lief gefacebookt. Het bepaalt hoe ze naar mensen kijken. Een nieuw lief, een nieuwe collega, een toekomstige stiefvader, ... mensen komen vooraf al een heleboel zaken te weten...
Ouders mogen er geen schrik van hebben. Zorg dat ze mee zijn met nieuwe technologieën. Maak er geen digitale wees van. Ik vind het fout om een tiener maximaal 1 uur per dag toegang te geven. Laat het vrij, maar hou het in de gaten door erover te praten.  Jongeren worden ook vaak door ouders binnengehouden,... Ze moeten snel huiswaarts na school. De ouders komen pas veel later thuis. Hoe houden ze anders contact met vrienden...

Leren is hip zeg je, mijn puberzoon zal het niet beamen... Hoe komt het dat we als ouder niet meer mee zijn?
Tom Palmaerts: Trendverhalen zijn eigenlijk heel abstracte verhalen. Verhalen die aanzetten tot nadenken, ze moeten inspireren, maar soms ook enerveren. Ons doen toegeven: we moeten hier iets aan doen. Ik ben een tijdlang sterk bezig geweest met het opkomend cynisme bij jongeren. Dat werd mij dan tegengesproken. Op basis van onderzoek, ... Ik bleef erbij: jongeren zijn niet echt gelukkig. Wel in de zin van alles is ok met mij. Maar van zodra je hen liet spreken over de toekomst, het milieu,...Dan niet meer. Ze zitten met veel vragen, grote twijfels: gaat het ons lukken om een mooie toekomst uit te bouwen. Steeds meer jongeren zijn zoekende.
Wie zien duidelijk een trendzettende groep die zich luidop afvraagt of ze hier gaan blijven. “Wat houdt ons hier, waarom blijven we hier, zoeken we ons geluk elders?” Toch blijken de meeste jongeren een bijna conservatief idee te hebben over geluk: gezin, werk, huisje, kinderen. Vandaar dat de nauwe banden met de familie zo belangrijk zijn. Misschien is het net daarom dat ze niet weg zijn. Maar tegelijk voelen jongeren zich machteloos. Ze voelen scherp de verruwing van de maatschappij, de toenemende intolerantie. En daarom plooien ze terug op zekerheden. Waarom is het “naaien” of “vissen” plots zo trendy? Ze focussen bewust op het hyperlokale zoals het gezin, ook met zijn negatieve kanten. Onze maatschappij verdraagt nog weinig : lawaai in creches, rondhangende jeugd op speelpleintjes. Ze mogen ook steeds minder: roken mag niet, uitgaan is gevaarlijk,...

Vandaar ook de nood aan “dromen”?
Tom Palmaerts: Ons 'Dreamotion'-verhaal heeft een dubbele kant: er zit een moreel verhaal en een trendverhaal in. Een kleine creatieve ondernemende groep werkt hard aan dromen. Ze zijn de helden van morgen. En dit krijgt veel aandacht. Ze krijgen nu al een podium. Tegelijk is er de nood aan het rustige van mensen. Slow living in a fast new world is de morele kant van het verhaal. We moeten onze jonge mensen hoop geven. Dat doe je niet door enkel op een puur realistische manier op te voeden. Geef ze maar wat dromerig realisme om naar de toekomst te  kijken...
En als iemand een wild idee heeft, laat ze het uitproberen. Maar leer ze focussen. Zorg ervoor dat je zoon of dochter niet in 10 verenigingen tegelijk is. Jongeren moeten zich kunnen vervelen. Draaf niet meteen met suggesties aan als ze zich vervelen.
De maatschappij eist te veel: jongeren moeten niet persé alles uit het moment halen. Ze hebben ook eens nood aan rust, aan stilte. Biedt die ruimte. Maar zorg er tegelijk voor dat het interieur van hun klas wat hedendaagser is, dat er een aangename geur en akoestiek is...
Leerkrachten hangen te veel vast aan hun handboek. Dat is geen goed idee. De snelheid van verandering vandaag is nog nauwelijks te volgen. Kennis alleen zal niet volstaan. Mocht ik het voor het zeggen hebben: ik zou leerkrachten verplichten om af en toe stage te volgen. Een leerkracht Engels eens onderdompelen door 14 dagen naar Londen te sturen.

web_kampvuur_flat
Aan ouders wil ik meegeven om bewust hun eigen passies door te geven aan hun kinderen. Ga samen op reis, naar optredens, toon hoe je olijfolie maakt, ...Waarom is het Urban farming nu een hype? Samen dingen doen, tijd maken. Je geeft daarmee inzicht in die zaken én je draagt  bij aan het wij-gevoel waar jongeren nood aan hebben. Hecht er belang aan: samen eten klaarmaken, samen de maaltijd gebruiken. Ik weet, ook voor ouders is het lang niet evident: veel dertigjarigen met jonge kinderen hebben de indruk dat ze in een spitsuurgezin leven. Als je zelf als ouder “hyper” rondloopt, weet dan dat ook je kind binnen de kortste keren “hyper” tekeer zal gaan. Hoe los je dit op? We moeten daar als maatschappij over nadenken.

Creativiteit aanmoedigen

Tom Palmaerts: Ik wil hier de link maken naar het uitgangsleven en middelengebruik. Ik zie bv een nood ontstaan aan kleine fuifzalen voor 50 man. Men kiest voor closed networks, kleinschaligheid. Minder optredens, want daar kunnen ze niet praten. Ik zie ook steeds meer geprogrammeerde vormen van extreem gedrag. Denk aan de trend naar meer illegale feestjes,  kleine botellons die spontaan en onaangekondigd ergens opduiken. Ze gaan langer uit, minder frequent, maar met meer budget en sterkere middelen. In het nachtleven worden vandaag de grenzen echt wel verlegd. Dj’s sets op de affiche gepland in het ochtendblok zijn geen uitzondering. Jongeren willen dagen aan een stuk fuiven. En ik vrees dat drugs daar vaak bij horen.  Als we onze jongeren niet helpen met het leren dromen, dan zullen ze ongetwijfeld hallucigene middelen zoeken.
Gelukkig zit het leren in het lift. Het is heel positief dat het ondernemerschap vandaag wordt gestimuleerd. Ik denk aan het voorbeeld van de universiteit die studenten aanmoedigt om zaken uit te proberen in een soort labosituatie, een beetje zoals topsporters in een speciaal statuut. Op die manier kunnen ze zich beter voorbereiden op een carrière. Stimuleer jongeren om een passie te zoeken en daarin verder in te gaan.

3

 

Trendy oordoppen of e-plugs: een voorbeeld van succesvol stimuleren van jong ondernemerschap

 


Ouders, geef je puber plaats om te freewheelen, om creatief bezig te zijn. Maar help hen ten gepaste tijde ook om te focussen, om keuzes te maken. Zitten ze altijd te gamen, zijn ze niet weg te slaan van de pc: daag ze uit om zelf dingen in elkaar te steken. Iets creëren is in...

Je verhaal blijft positief...
Tom Palmaerts: Ik geloof heel sterk in mogelijkheden van jongeren. We moeten hen dringend een geloof in het eigen kunnen geven. Ze weten veel meer dan ons. Neem ze serieus en durf zeggen: teach me! Ook voor een ouder is dit wat delicaat. Maar het werkt. Kinderen kunnen binnen de 5 minuten overweg met een Ipad,  puur intuïtief. Hetzelfde zie je met games. Ze leren hier creatief mee denken.
Geef ze ruimte, infrastructuur, maar overlaadt ze niet met regeltjes. Laat ze maar eens tegen de muur lopen. Onze maatschappij schrijft handleidingen, maar de jongeren lezen ze niet meer. Het is tijd voor een radicale shift. We moeten anders beginnen denken. Ik merkte dat ook bij mijn onderzoek voor de VGC. Er zijn te veel regels binnen het jeugdwerk.  Sabam, billijke vergoeding, security,... Schaf het personeel af en ze kunnen het niet meer. Onze maatschappij is overgestructureerd. Straks gaan ze nog een nachtklok instellen. Wat mag je dan verwachten? Het druggebruik zal pieken als nooit tevoren, dat is de aard van het beestje...
Eigenlijk moeten leerkrachten, opvoeders proberen om een soort futurist te zijn. We leven niet meer in een kennismaatschappij. Kennis is overal te downloaden. We moeten jongeren vooral leren omgaan met die tsunami aan informatie. Ik zie dat jonge professionals een probleem hebben met die overvloed. Ze zijn daar niet op voorbereid. De jongeren van morgen zullen ook niet meer willen werken voor een klassieke baas in een klassieke hiërarchie. Werkgevers zullen meer mentor moeten zijn. Wie krampachtig blijft vasthouden aan hiërarchie, die heeft straks echt een probleem,...
Jongeren hebben nu vaak al medelijden met gezagsdragers. Ocharme onze leerkrachten, ze hebben het niet gemakkelijk. We zullen maar braaf zijn en het minimum doen. Ik merk gelijkaardige reacties over de politiek. Jongeren zien dat de passie ver weg is. Terwijl het net zo belangrijk is dat we hen helpen zoeken naar hun eigen talent, naar hun passie,...

Veel stof tot nadenken. Bedankt voor dit gesprek.

Paul De Neve

(juni 2012)

(1) Cijfers uit Actieplan mediawijsheid van de Vlaamse ministers van Onderwijs en Media op basis van onderzoek Apestaartjaren

 

link naar Terugblik op geslaagde studiedag De leerkracht is expert!? (met  één van de sprekers Tom Palmaerts)

Het risico op verslaving aan zware pijnstillers wordt onderschat

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.