De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Familie en vrienden

Op zoek naar tips voor iemand die dreigt in de problemen te raken? Welke tips geven we aan partners van gebruikers? Of zoek je info over zelfhulpgroepen? Hier bundelen we info op maat van de omgeving van de gebruiker. Lees hier ook hoe een behandeling bij ons verloopt.

Waarom krijgt de een wel problemen en de ander niet?

Of welke factoren houden voor mensen een risico in? En zijn er factoren die mensen beschermen tegen verslaving?

DAT HANGT VAN DE PERSOON AF (MENS)
Om met de risico’s van alcohol, drugs of gokken te kunnen omgaan, moet je tamelijk sterk in je schoenen staan. Mensen die ontevreden zijn met zichzelf, zich eenzaam voelen of zich moeilijk kunnen ontspannen, lopen de kans dat ze in alcohol of drugs gaan vluchten. Iedereen weet bijvoorbeeld, dat alcohol (tijdelijk) kan helpen tegen verlegenheid. Dus: hoe vaardiger de persoon, hoe minder risico. Maar leeftijd speelt ook een belangrijke rol. Jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor de effecten van tabak en alcohol omdat hun lichaam en hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Hoe vroeger je begint, hoe groter de kans dat je later in de problemen geraakt als gevolg van roken of drinken. Voor cannabis en andere drugs is dat natuurlijk hetzelfde. Dus het gebruik uitstellen is altijd winst.

DAT HANGT VAN DE OMSTANDIGHEDEN EN DE OMGEVING AF (MILIEU)
Als je niets zinvols of niets leuks om handen hebt, als je geen werk hebt en je verveelt je, dan kunnen drugs, drank en gokken verleidelijk worden. Ze brengen wat meer spanning en ‘kleur’ in het leven, geven je iets te doen en helpen om vervelende gevoelens (tijdelijk) te verdrijven.
Iedereen neemt wel eens een voorbeeld aan anderen. Om erbij te horen bijvoorbeeld. Dit geldt ook voor riskante middelen of gewoonten. Als je als ouder thuis onbekommerd rookt en drinkt, is dit voor jongeren een uitnodiging om mee te doen.
Gebruiken terwijl je werkt, studeert of je in het verkeer beweegt is zeer risicovol. Het is zelfs uit den boze. Meer en meer is de maatschappij zich daarvan bewust en treedt ze streng op als mensen onder invloed rijden of op hun werk verschijnen.
Als je in het weekend met enkele vrienden samen zit en er is een gezellige sfeer, dan kan een glaasje of een jointje heus niet zoveel kwaad. Als het daarbij blijft en je meerderjarig bent natuurlijk!

DAT HANGT VAN HET MIDDEL AF (MIDDEL)
Er zijn middelen, zoals heroïne maar ook nicotine, die behoorlijk snel tot lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid leiden. Al gauw beheerst het middel je leven. Bij andere middelen zoals bijvoorbeeld hasj en weed komt lichamelijke afhankelijkheid niet of minder voor. Het risico ligt natuurlijk ook in de gebruikswijze van drugs. We weten nu dat roken zeer bedreigend is voor de gezondheid. Dus beweren dat jointjes blowen gezond is, is verre van correct.
Ook de bereikbaarheid van het middel houdt risico’s in. Iets wat makkelijk te krijgen is, wordt sneller door meer mensen aangeschaft. Als er in elk café een speelbak zou staan, gaat er sneller een keer vijf Euro tegenaan. Als veel jongeren cannabis kweken zal het door meer jongeren gebruikt worden.

IS DE ENE VERSLAVING ERGER DAN DE ANDERE?
Het is maar waar je van uitgaat. De meeste doden vallen door verslaving aan tabak.
Als het gaat om een leven aan de zelfkant, dan wint verslaving aan harddrugs zoals cocaïne en heroïne.
Kijk je naar de sociale gevolgen (gezin, werk, verkeer, maatschappelijke kosten) dan wint alcohol. Met glans.
Een lijstje maken met de gevaarlijkste drug bovenaan, is weinig zinvol. Maar soms verschijnen zo wel eens rankings in de pers en deze brengen mensen dan in de war.

Leidt gebruik van cannabis tot andere verslavingen ?

Naar een nieuwe rangschikking van drugs?

Hoe gevaarlijk is experimenteren?

Actief sporten beschermt tegen herval

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.