De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Familie en vrienden

Op zoek naar tips voor iemand die dreigt in de problemen te raken? Welke tips geven we aan partners van gebruikers? Of zoek je info over zelfhulpgroepen? Hier bundelen we info op maat van de omgeving van de gebruiker. Lees hier ook hoe een behandeling bij ons verloopt.

donderdag 15 juli 2010 00:00

Bobbie, een boekje voor kinderen van mensen die kampen met een verslaving

Bobbie is een voorleesboekje dat zich richt tot de kinderen van wie de ouders verslaafd zijn. De Sleutel realiseerde dit aanbod in het kader van Kinship, een internationaal project voor grootouders die hun kleinkinderen opvangen van wie de ouders verslaafd zijn. Kinship is Engels voor verwantschap. Het equivalent van Kinship in het Nederlands is familievangnet.

In velerlei hulpverleningssectoren (o.a. armoedebestrijding, Bijzondere Jeugdzorg, Psychiatrische zorgverlening, zelfmoordpreventie…) kwam men al tot de vaststelling dat kinderen van (ex)verslaafden meer kans hebben op het ontwikkelen van eenzelfde probleem als hun ouders.

Daarom is het belangrijk om familievangnetten informatie te verstrekken over hun situatie en over wat ze kunnen doen. We stellen ook vast dat grootouders  zelf willen horen hoe ze hun kleinkinderen kunnen beschermen om niet dezelfde weg op te gaan als hun verslaafde ouders. Ook hulpverleners of vormingswerkers vragen zich soms af wat ze kunnen doen om ervoor te zorgen dat de kinderen van verslaafden minder risico lopen om dezelfde weg op te gaan als hun ouders.

Veerkracht

cover_bobbieDe Sleutel geeft twee concrete boekjes uit waarmee men meteen aan de slag kan. Het toverwoord in de visie van De Sleutel is ‘veerkracht’: jezelf sterker maken in je kwetsbare positie. 

 1. Het voorleesboekje Bobbie gaat over een speelse hond waarvan het bazinnetje verslaafd is aan drugs zoals medicijnen en alcohol. Met de hulp van zijn buurhond Felix zoekt Bobbie een oplossing om te blijven spelen en lachen. Bobbie is een voorleesboekje met heel herkenbare situaties voor jonge kinderen. Dit papieren versie van dit boekje, mede verdeeld via SIMILES en enkele diensten voor pleegzorg en Unieko, de vereniging voor particuliere kinderopvang, is uitgeput. Geïnteresseerden kunnen het boekje hier dowloaden.
 2. Voor het familievangnet – meestal de grootouders – hoort bij het boekje nog een instructieboekje, Bobbie lezen met een kind in je familie.

boekje_over_familievangnettenDit instructieboekje kan hier gedownload worden. 

Familievangnetten willen elkaar ook graag ontmoeten. Die laatste wens ontstond voor de meeste grootouders op Kinshiptrainingen in zeven Europese landen: daar merkten ze hoe belangrijk het is om met lotgenoten te praten en ervaringen uit te wisselen.

 

Aanverwante info

Lees meer over Kinship en Familievangnetten via bijgaand artikel 'Kinship levert concrete preventiestrategieën op die familievangnetten vooruithelpen'.

Lees hier meer over de uitgave 'Verslaafde Ouders' voor professionals.

 

Jongeren die experimenteren met drugs weten wat ze doen

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

Agenda

Juli
 • 15
  19:30 Recoverygroep in Mechelen

  Groepswerking voor mensen met een verslavingsproblematiek die tijdens en/of na hun behandelperiode graag contact willen hebben/houden met lotgenoten.

  Waar:? Dagcentrum De Sleutel, F. De Merodestraat 20 te Mechelen 
  Wanneer? op woensdagen telkens om 19u30.  Er is een sessie op woensdag 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12, 30/12

  Kostprijs per sessie : 2 euro (drankje inbegrepen)

  Meer infoSeptember
 • 9
  09:00 BFTC-sportdag

  Jaarlijkse BFTC-sportdag, dit jaar georganiseerd door de Therapeutische Gemeenschap De Sleutel Gent.

  Meer info volgt

   

 • 13
  10:00 Zee-zeildag 2020

  Meer info over de "varen voor het goede doel" editie 2020 mag u hier binnenkort verwachten.

  Lees meer

  Link naar website o.m. met reacties van deelnemers van vorige edities.

 • Volledige agenda