De Sleutel Logo

NIEUW PROGRAMMA
Therapeutische Gemeenschap MerelbekeMijn verhaal

Marc (1) is 30 jaar oud, hij draagt een verleden van 10 jaar als verslaafde met zich mee. Hij werd meerdere keren gedwongen opgenomen. Vandaag werkt hij als teamverantwoordelijke in de salesbranche. Zijn droom is een boek schrijven. Het programma in Therapeutische Gemeenschap (TG) heeft hem van zijn luiheid afgeholpen. Hij is geen profiteur meer, maar iemand die bereid is zijn handen uit de mouwen te steken. Lees hier hoe zijn traject naar werk vorm kreeg.

"Tijdens mijn verblijf in de Therapeutische Gemeenschap in Merelbeke heb ik veel geleerd. Het is dankzij het programma dat ik mijn leven terug op de rails heb gekregen”, vertelt Danny (1). Ondertussen werkt hij bijna twee jaar bij Sociale Werkplaats De Sleutel. Naast dat werk, helpt hij mee bij GROENnTEN uit GENT, het stadslandbouwproject van De Sleutel. Er is natuurlijk ook nog tijd voor ontspanning. Elke dinsdag gaat hij volleyballen.


In onze sociale werkplaats werken personen met een heel diverse culturele achtergrond. Werknemers van allochtone afkomst hebben dan ook een grotere afstand te overbruggen naar de arbeidsmarkt.  Die diversiteit op de werkvloer is een verrijking. Het omkaderende personeel heeft leren omgaan met anderstaligen, met andere culturen. Ondanks het feit dat we denken dat we elkaars cultuur respecteren en begrijpen, ontstaat er ongewild toch soms wat ruis op de communicatie (de moedertaal van 50% van de doelgroepmedewerkers is niet het Nederlands). Ömer (1)  een perfect geïntegreerde allochtoon, vertelt.

Joeri (*) komt uit Tsjetsjenië en is eigenlijk boekhouder van opleiding. Toen hij vier jaar geleden in België aankwam, wist hij niet waar te beginnen. Via het OCMW van Gent kwam hij in contact met het aanbod van onze Sociale Werkplaats. Hij startte hier als artikel 60 (1) en volgde heel wat opleidingen. Intussen klom Joeri op naar de functie van ploegbaas...

Filip (*)  is 32 jaar en heeft er in de hulpverlening reeds een traject van vallen en opstaan opzitten. Zijn loopbaan startte nochtans belovend. Hij werkte eerst een vijftal jaar als lasser in de privé. Vandaag heeft hij zijn druggebruik onder controle. Hij is momenteel in de werkplaats aan de slag als klusjesman. Filip hoopt op termijn door te kunnen stromen naar de gewone economie.

Karel (*) is 32 jaar. Eind 2007 werd hij ontslagen uit de gevangenis. Na een niet altijd even succesvol traject in de hulpverlening, ambulant en residentieel, wordt Karel door het OCMW doorverwezen naar de Sociale Werkplaats van De Sleutel. Een medewerker aan het woord.
Yannick (*) is 22 jaar en rondt eerstdaags een langdurig programma af in de therapeutische gemeenschap van Gent. Dankzij enkele meedraaidagen in de werkplaats kon hij een tijdje geleden al proeven van diverse soorten werk. Yannick staat binnenkort opnieuw op eigen benen. Hij beseft dat hij nu pas te weten is gekomen, welk soort job bij hem past. Een medewerker van de Sociale Werkplaats aan het woord.

Koen (*) is 24 jaar en meldde zich 4,5 jaar geleden voor het eerst aan bij De Sleutel. Zijn voorbije traject in de hulpverlening verliep met vallen en opstaan. Na verschillende opnames in crisis, stoppen en opnieuw beginnen gebruiken, kon hij dankzij een ambulante begeleiding toch de klik maken en stoppen met drugs. Vandaag is Koen 7 maanden clean en is hij aan de slag in de Sociale Werkplaats. Een getuigenis.

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

drugsindehersenen

drugsinhetlichaam